Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
17.6 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Με σφοδρή σύγκρουση στην Κ.Ε. μπήκαν σε ρυθμό εσωκομματικών εκλογών στο ΚΙΝ.ΑΛ.

Πρέπει να διαβάσετε

Σε κλίμα έντασης διεξήχθη η σημερινή συνεδρίαση της Κ.Ε. του Κινήματος Αλλαγής, για την τελική πρόταση που διατύπωσε η αρμόδια επιτροπή τήρησης του καταστατικού (ΕΔΕΚΑΠ) σχετικά με την εκλογή ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ.

Παρά τις αρχικές δηλώσεις τόσο της Φώφης Γεννηματά όσο και των υποψηφίων για την προεδρία Νίκου Ανδρουλάκη, Ανδρέα Λοβέρδου και Χάρη Καστανίδη , στις οποίες δόθηκε έμφαση στην ενότητα της παράταξης αλλά και τα αλληλοκαλέσματα σε μια διαδικασία με αντιπαράθεση πάνω σε πολιτικές θέσεις και ιδέες, η συνεδρίαση τελικά έληξε με έντονες αντιδράσεις και σκληρούς χαρακτηρισμούς.

Οι πρώτες εντάσεις προκλήθηκαν από την αναφορά του γραμματέα της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου ότι οι ευρωβουλευτές δεν συνεισφέρουν στο ταμείο του κόμματος.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ενοχλημένος μίλησε για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και έκανε σφοδρότατη επίθεση στον γραμματέα της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, με τον Γενικό Διευθυντή του κόμματος, Ν. Σαλαγιάννη να παρεμβαίνει. «Βασίλη δεν είναι έτσι», ανέφερε ο κ.. Σαλαγιάννης , ωστόσο ο κ. Κεγκέρογλου συνέχισε σε υψηλούς τόνους.

Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι έχουν δοθεί στα επίσημα όργανα συγκεκριμένες και νομικές εξηγήσεις για την λειτουργία και τους κανόνες που αφορούν στις ευρωομάδες , υπογραμμίζοντας ότι οι ευρωβουλευτές δεν έχουν δικαίωμα να στέλνουν χρήματα στα κόμματα τους και διευκρινίζοντας ότι συνδράμουν οικονομικά το ΚΙΝ.ΑΛ με άλλους τρόπους.

Νέο κύκλος σφοδρών αντιπαραθέσεων ξέσπασε με αιτία μια πρόταση αναφορικά με τις απαιτούμενες 5.000 υπογραφές μελών ή φίλων, που προβλέπει το Καταστατικό, με τον Χ. Καστανίδη να ζητά να ληφθεί πολιτική απόφαση της Κ.Ε ώστε όλα να θεωρηθούν καταστατικά σωστά ή όσοι δεν θα είναι μέλη ή φίλοι να θεωρηθούν ότι πράγματι είναι.

Η πρότασή του θεωρήθηκε αντικαταστατική από τον προεδρεύοντα, Γιάννη Κουτσούκο που δεν την έθεσε σε ψηφοφορία. Ωστόσο, στελέχη του κόμματος τόνιζαν πως δεν υπάρχει ζήτημα των 5.000 υπογραφών, στο οποίο επέμεινε η πλευρά Γεννηματά, αφού όλοι οι υποψήφιοι είναι εγνωσμένου κύρους, αλλά ακόμα και να τεθεί, αυτές πρέπει να συλλεχθούν από όλη την κοινωνία και όχι από ένα «κλειστό σύστημα» όπως χαρακτηρίστηκε. Υπήρξαν επίσης μομφές σε σχέση με το πώς προέκυψε η συγκεκριμένη λίστα, καθώς και ενστάσεις, αφού εφόσον περάσει η συγκεκριμένη διάταξη, δημιουργούνται δύο ταχύτητες υποψηφίων.

Σε ψηφοφορία τέθηκε, πρόταση της ΕΔΕΚΑΠ η οποία τροποποιήθηκε συμπεριλαμβάνοντας ενστάσεις στελεχών της πλευράς Ανδρουλάκη και όχι μόνο και πιο συγκεκριμένα τη συμπλήρωση της σύνθεσης της Επιτροπής, λόγω του ότι έχει αποβιώσει ένα μέλος της, με στέλεχος προσκείμενο στον κ. Ανδρουλάκη, να μην πληρώνουν εκ νέου στον Β’ γύρο όσοι ψηφίσουν, πέραν των τριών ευρώ για το Α’ γύρο και να μην συμμετέχει στην Εφορευτική Επιτροπή ο αναπληρωτής γραμματέας της νομαρχιακής Επιτροπής σε κάθε περιοχή, τις οποίες ενστάσεις αποδέχθηκε η πλευρά της Φώφης Γεννηματά.

Σύμφωνα με τη γραμματεία του ΚΙΝΑΛ, η διαδικασία ολοκληρώθηκε κανονικά και αποφασίστηκαν τα εξής:

1. Συμμετοχή 3 ευρώ για την πρώτη Κυριακή κι επανεξέταση για τη δεύτερη.
2. Συμμετοχή στη Νομαρχιακή Επιτροπή Εκλογών (Ν.Ε.Ε.) του Γραμματέα του κόμματος κι ενός εκπροσώπου από κάθε υποψήφιο.
3. Συλλογή 5.000 υπογραφών για κάθε υποψήφιο, από τη λίστα στελεχών του ΚΙΝΑΛ.
4. Διεξαγωγή εκλογών Α’ Γύρου στις 5 Δεκεμβρίου και Β’ Γύρου στις 12 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο πέραν από τις σφοδρές αντιδράσεις των υποστηρικτών Λοβέρδου, η πλευρά Ανδρουλάκη δεν αποδέχεται την διαδικασία και τις σχετικές αποφάσεις, με κυρίαρχη ένσταση στο θέμα των υπογραφών, υποστηρίζοντας πως η διαδικασία πρακτικά δεν ολοκληρώθηκε.

Και αυτό γιατί όπως αναφέρουν ενημερώθηκαν εκ των υστέρων για το γεγονός ότι η πρόταση Καστανίδη κρίθηκε αντικαταστατική και δεν περιλήφθηκε στην πρόταση της ΕΔΕΚΑΠ.

Στην ψηφοφορία την οποία η γραμματεία του κόμματος θεωρεί πως ολοκληρώθηκε, καταψήφισαν οι υποστηρικτές Λοβέρδου και Καστανίδη ενώ η πλευρά Ανδρουλάκη απείχε. Έτσι η πρόταση για άλλους πέρασε και για άλλους όχι, με πλειοψηφία.

Πηγές από την πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη, σημειώνουν πως «οι εξελίξεις στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, δυστυχώς δεν συνάδουν με τη λογική της ενότητας και της προοπτικής για την παράταξη. Οι υποψήφιοι, είναι όλοι εκλεγμένοι από τον Ελληνικό λαό και ο όποιος αποκλεισμός, είναι αδιανόητος. Ο τρόπος που διεξήχθη η ψηφοφορία αλλά και οι εντάσεις που προκλήθηκαν, δεν βοηθούν την κοινή μας προσπάθεια».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «όσοι έχουν επιλέξει να μετατρέψουν τις εκλογές από πολιτικό γεγονός σε μια μάχη μηχανισμών, απαξιωμένη από την κοινωνία, δεν υπηρετούν την προοπτική μας. Ο κόσμος της παράταξης να είναι σίγουρος ότι υπάρχουν οι δυνάμεις που θα διασφαλίσουν τη διεξαγωγή ενός γόνιμου πολιτικού διαλόγου και μια ανοιχτή δημοκρατική εκλογική διαδικασία».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα