Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
20.9 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Με ποια κριτήρια ελήφθησαν τα τοπικά μέτρα και στην Κρήτη

Πρέπει να διαβάσετε

Πρόσφατα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, είχε δηλώσει πως ο λόγος που εφαρμόστηκε στην Κρήτη, το υποχρεωτικό ωράριο λειτουργίας στα καταστήματα εστίασης, ήταν όχι ο αριθμός των κρουσμάτων, αλλά τα επιδημιολογικά στοιχεία που προκύπτουν από την ιχνηλάτησηση, κάνοντας λόγο για επαφές high risk.

Την απόφαση αυτή διαδέχθηκε λίγες μέρες μετά, η υπαγωγή του νομού Χανίων σε καθεστώς ειδικών μέτρων.

Τον τρόπο με τον οποίο αξιλογούνται τα δεδομένα, εξήγησε στον περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό CRETA, ο Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Γιάννης Τούντας.

«Δε μας ενδιαφέρει η αθροιστική αύξηση των δεδομένων. Αυτό που κυρίως μελετάμε, είναι  ο ρυθμός αύξησης και πάνω απ’όλα, ο χρόνος διπλασιασμού των δεδομένων. Και μετά είναι ο περίφημος δείκτης Rt. Δηλαδή σε πόσα άτομα μεταδίδει ένα άτομο θετικό στον ιό. Αυτοί είναι οι βασικοί δείκτες κι όχι τόσο πολύ το σύνολο των κρουσμάτων, γιατί αυτό αντανακλά τον αριθμό των test που γίνονται καθημερινά.»

Σε επίπεδο χώρας ο κ. Τούντας χαρακτήρισε μεν διαχειρίσιμη την κατάσταση, αλλά ταυτόχρονα ανησυχητική, λόγω του τριψήφιου αριθμού ημερήσιων κρουσμάτων.

«Να ξεκαθαρίσουμε ότι η αύξηση των κρουσμάτων σε σχέση με την άνοιξη δεν είναι πολλαπλάσια. Δεν μπορούμε να κάνουμε σύγκριση στηριζόμενοι σε απόλυτους αριμθούς, διότι τώρα γίνονται περισσότερα test.»

«Περιμένουμε έξαρση με το άνοιγμα των σχολείων»

Αναμένοντας το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Τούντας, αναφέθηκε στις διεθνείς μελέτες που κατέγραψαν περίπου 50% μείωση της μετάδοσης της επιδημίας, όταν έκλεισαν τα σχολεία.

«Θα έχουμε κορύφωση τις επόμενες λίγες ημέρες, λόγω της επιστροφής από τις διακοπές. Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, αναμένω σταθεροποίηση της κατάστασης. Μετά όμως από το άνοιγμα των σχολείων κι έως τις αρχές Οκτωβρίου, εκτιμώ ότι θα έχουμε νέα έξαρση. Αν εφαρμοστούν τα μέτρα, θα μπορέσουμε να έχουμε αποτελεσματικό έλεγχο της επιδημίας.»

Κοντά στο εμβόλιο … Μακριά από τη συλλογική ανοσία

Ο κ. Τούντας πάντως εμφανίστηκε αισιόδοξος ως προς το εμβόλιο, εκτιμώντας ότι το πιο πιθανό είναι να το διαθέτει η Ευρώπη στα τέλη του 2020.

«Μέρα με την ημέρα γίνεται όλο και πιο αληθινό το σενάριο αυτό. Ακόμη όμως κι αν έχουμε το εμβόλιο στα τέλη του 2020, θα μπορέσουν να το κάνουν, αρχικά, λόγω περιορισμένης ποσότητας, μόνο ευπαθείς ομάδες, βαρέως νοσούντες με υποκείμενα νοσήματα, το υγειονομικό προσωπικό κι εργαζόμενοι σε κρίσιμους τομείς. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι θα απαιτηθούν μήνες, για να εμβολιαστεί ικανοποιητικό ποσοστό και να επιτευχθεί συλλογική ανοσία. Στον κορωνοϊό εκτιμάται ότι θα πρέπει να αποκτήσει ανοσία, ενεργητική ή παθητική, τουλάχιστον το 30-40% του πληθυσμού.»

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα