Με την εξαγωγή πλούσιων συμπερασμάτων, ολοκληρώθηκε η «Τεχνική Ημερίδα» που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17/04/2024, στους χώρους της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού Αποσελέμη του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης στο Ηράκλειο.
Η ημερίδα ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο του έργου: “Ευφυές σύστημα εντοπισμού διαρροών στο δίκτυο της ΔΕΥΑ Ηρακλείου με τεχνολογία δικτύου των πραγμάτων (ΙοΤ) – SmartLIK” που υλοποιήθηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα, στην πόλη του Ηρακλείου σε συνεργασία του Ο.Α.Κ. Α.Ε., του Πολυτεχνείου Κρήτης και της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ηρακλείου (Δ.Ε.Υ.Α.Η).
Στην ημερίδα συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Η., κ. Γιώργος Βορεξάκης, ο Γενικός Διευθυντής της Δ.Ε.Υ.Α.Η., κ. Μανόλης Κοσμαδάκης, η Διευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας της Δ.Ε.Υ.Α.Η., κ. Πόπη Τζαβλάκη, ο Δρ. Σπύρος Παπαευθυμίου Καθηγητής Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, ο Δρ. Δημήτρης Ιψάκης Καθηγητής Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης και ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης του Ο.Α.Κ., κ. Λευτέρης Κοπάσης.
«Αποκτήσαμε πρόσβαση και έλεγχο σε εκατοντάδες σημεία, τα οποία για πολλά χρονιά, ήταν «τυφλά». Αξιοποιώντας την τεχνολογία του Διαδικτύου των Πραγμάτων, το SmartLIK συλλέγει δεδομένα από αισθητήρες που είναι τοποθετημένοι σε διάφορα σημεία του δικτύου ύδρευσης. Το σύστημα επεξεργάζεται αυτά τα δεδομένα χρησιμοποιώντας ευφυείς αλγόριθμους και μοντέλα μηχανικής μάθησης για να ανιχνεύει πιθανές διαρροές ή προβλήματα στο δίκτυο», ανέφερε μεταξύ άλλων στο σύντομο χαιρετισμό του κατά την έναρξη της ημερίδας, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, κ. Άρης Παπαδογιάννης.
Ο ίδιος αφού εξήρε το έργο του Πολυτεχνείου Κρήτης, εξήγησε τη χρησιμότητα του συγκεκριμένου συστήματος τηλεμετρίας και τις κρίσιμες δυνατότητες που αυτό διαθέτει, επεσήμανε ακόμη την ανάγκη «το παράδειγμα της πόλης του Ηρακλείου και της Δ.Ε.Υ.Α.Η. να το ακολουθήσουν και άλλοι δήμοι της Κρήτης και φορείς που εμπλέκονται στον τομέα της διαχείρισης του νερού».
«Μπορούμε πλέον να προβλέπουμε πιθανές περιοχές διαρροών ή ανωμαλίες στην πίεση του νερού, σε πραγματικό χρόνο, στοιχείο που μας παρέχει τη δυνατότητα να λαμβάνουμε άμεσα μέτρα προληπτικής συντήρησης και να προχωράμε στην αποκατάσταση των ζημιών, οι οποίες πλέον αντιμετωπίζονται εύκολα, με ακρίβεια και χωρίς καθυστερήσεις. Σε μια εποχή, που εξοικονόμηση υδάτινων πόρων, επιβάλλεται αναδειχθεί σε θέμα «κεφαλής» και πρώτης προτεραιότητας για όλους μας, έργα όπως αυτό μας «δείχνουν» το δρόμο» ανέφερε σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του.