Συγκρατημένες φαίνεται ότι θα είναι οι αυξήσεις στα «πράσινα» τιμολόγια τον Ιούνιο, καθώς οι πάροχοι δείχνουν διατεθειμένοι να απορροφήσουν μέρος από την άνοδο της χονδρεμπορικής τιμής του Μαΐου.
Την εικόνα αυτή, των αυξήσεων στο «πράσινο» χρώμα, αλλά με μέτρο, μεταφέρουν παράγοντες της αγοράς, εξηγώντας ότι αρκετοί προμηθευτές θα παίξουν με τις εκπτώσεις και κάποιοι θα επιλέξουν να κάνουν μεγαλύτερες έναντι εκείνων του Μαΐου, προκειμένου να συγκρατήσουν τις τελικές τους χρεώσεις.
Η αναπροσαρμογή προς τα πάνω των discount είναι ο μόνος τρόπος για να «κουρευτούν» οι αυξήσεις των τιμολογίων λιανικής στις οποίες οδηγεί η σημαντική άνοδος των τιμών χονδρικής του μήνα που διανύουμε.
Στην ουσία, τα σήματα που στέλνουν στελέχη μεγάλων εταιρειών, παραμονές των ανακοινώσεων για τα τιμολόγια του Ιουνίου είναι ότι η τελική χρέωση στα «πράσινα» θα κυμανθεί μεταξύ 11 και 12 λεπτά η κιλοβατώρα, όταν η μέση τιμή το Μάιο ήταν στα 10,3 λεπτά η κιλοβατώρα. Της δε, ΔΕΗ, που δίνει και το τόνο στην αγορά είχε διαμορφωθεί στα περίπου 10,7 λεπτά.
Εάν επαληθευτούν αυτές οι εκτιμήσεις, η μέση τιμή για τον Ιούνιο θα μπορούσε να διαμορφωθεί γύρω στο 10% υψηλότερα από εκείνη του Μαίου, παραμένοντας πάντα σε προ κρίσης επίπεδα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν και παίκτες που θα κάνουν υψηλότερες αυξήσεις.
«Τα τιμολόγια λιανικής θα είναι κατά τι ακριβότερα έναντι του Μαΐου αλλά πάντα σε προ κρίσης επίπεδα», είπε χθες στο ΣΚΑΙ ερωτηθείς σχετικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωση που στην ουσία δεν αποκλίνει από τις παραπάνω εκτιμήσεις.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, παίκτες που ακολουθούν σταθερά μια ισορροπημένη εμπορική πολιτική, θα απορροφήσουν σημαντικό μέρος των αυξήσεων. Ειδικά όσοι έχουν επιλέξει ως πάγια στρατηγική να μην περνούν στα τιμολόγια λιανικής ολόκληρες τις μεταβολές των χονδρικών τιμών – ούτε όταν αυτές πέφτουν, αλλά ούτε κι όταν αυτές ανεβαίνουν – θα μεταφέρουν στη «πράσινη» κιλοβατώρα μόνο ένα ποσοστό, συγκρατώντας τη τάση ανόδου.
Τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στα επόμενα 24ωρα και δεν αποκλείεται φυσικά κάποιοι από τους προμηθευτές που δεν είχαν εκτιμήσει σωστά τα δεδομένα το Μάιο ή είχαν ακολουθήσει επιθετικότερη εμπορική πολιτική με μεγάλες μειώσεις, για να πάρουν μερίδια, τώρα να επιχειρήσουν να ισοφαρίσουν μέρος της χασούρας από την αύξηση των τιμών χονδρικής.
Το ράλι του φυσικού αερίου και το γεγονός ότι δεν υπήρχε μεγάλη συμμετοχή των αιολικών, ήταν μεταξύ των λόγων που η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) του τρέχοντος μήνα εκτιμάται ότι θα κλείσει μεσοσταθμικά λίγο κάτω από 80 ευρώ/ μεγαβατώρα, έναντι 60 ευρώ τον Απρίλιο. Εξίσου υψηλά επίπεδα «βλέπουν» στελέχη της αγοράς για την ΤΕΑ και τον Ιούνιο.
Αν πάντως περνούσε ολόκληρη αυτή η διαφορά στα «πράσινα» τιμολόγια του επόμενου μήνα, τότε θα βλέπαμε αυξήσεις ακόμη και πάνω από 30%.
Εννοείται ότι οι μεμονωμένοι παίκτες που θα επιλέξουν να κάνουν μεγαλύτερες ανατιμήσεις στο «πράσινο» χρώμα, εφόσον δεν τους ακολουθήσει το σύνολο της αγοράς και ειδικά οι έχοντες τα μεγαλύτερα μερίδια, αναλαμβάνουν και ένα αυξημένο ρίσκο, να χάσουν πελάτες.
Μεγαλύτερες αυξήσεις στα «κίτρινα»
Ενα είναι βέβαιο, ότι ο Ιούνιος μπαίνει ανοδικά για όλα τα χρωματιστά τιμολόγια, πλην φυσικά των σταθερών, «σπάζοντας» ένα σερί αρκετών μηνών με σταθερές τιμές ή ελαφρές αυξομειώσεις.
Στα «κίτρινα», μπορεί, όπως λένε στελέχη του χώρου, να δούμε πράγματι αυξήσεις της τάξης του 25%-30%, καθώς από τη φύση τους ενσωματώνουν όλη την άνοδο της χονδρεμπορικής αγοράς.
Αντίθετα στην πτώση των τιμών χονδρικής, τα «κίτρινα» κυμαινόμενα τιμολόγια είναι φθηνότερα από τα αντίστοιχα «πράσινα». Διότι το «πράσινο» τιμολόγιο εμπεριέχει το ρίσκο της πρόβλεψης, αφού ο πάροχος πρέπει να ανακοινώνει τιμή για τον τρέχοντα μήνα (π.χ. Ιούνιο) βάσει της μέσης χονδρεμπορικής τιμής του συστήματος των δύο προηγούμενων μηνών.
Έτσι, τους προηγούμενους μήνες, όπου οι τιμές έπεφταν, το «κίτρινο» ήταν μια συμφέρουσα επιλογή, εφόσον φυσικά ο καταναλωτής είχε τη διάθεση να παρακολουθεί από κοντά τις μηνιαίες διακυμάνσεις.
Τώρα, που μπαίνουμε όπως φαίνεται σε μια ανοδική τροχιά τιμών, το «κίτρινο» ακριβαίνει καθώς στο τέλος του μήνα παίρνει αυτόματα όλη την αύξηση της χονδρικής τιμής.
Η μάχη της «μπλε» κιλοβατώρας
Σε μια πάντως συγκυρία που οι εκτιμήσεις μιλούν για μια φάση αν όχι ανοδικών τιμών στο φυσικό αέριο, τουλάχιστον νευρικότητας στις αγορές λόγω αναζωπύρωσης της γεωπολιτικής αβεβαιότητας, των εξελίξεων στην Ουκρανία και της πρόθεσης της Ρωσίας να πιέσει ξανά τη Δύση, είναι πιθανό να ξαναμπεί δυναμικά στο παιχνίδι το «μπλε» σταθερό τιμολόγιο.
Ειδικά όταν υπάρχουν προϊόντα στην αγορά τα οποία διατίθενται σε λίαν ελκυστικές τιμές, οι οποίες δεν απέχουν παρά 4 – 5 λεπτά /κιλοβατώρα από αυτές των «πράσινων» και των «κίτρινων».
Εάν η ανοδική τροχιά των χονδρεμπορικών τιμών επαναληφθεί και τον Ιούνιο, τα «μπλε» θα ξαναέρθουν στο προσκήνιο, καθώς μεγάλος αριθμός καταναλωτών έχει κουραστεί να ψάχνει τον φθηνότερο και δύσκολα μετακινείται από εταιρεία σε εταιρεία για 5- 10 ευρώ λιγότερα το μήνα. Είναι πολλοί αυτοί που θέλουν να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο και να μην ασχολούνται κάθε μήνα με το θέμα, κι ας πληρώσουν κάτι παραπάνω. Εξάλλου, σε ενδεχόμενη αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας ο προμηθευτής τους δεν θα τους ανεβάσει την τιμή.
Από την πλευρά τους και οι εταιρείες θέλουν να έχουν πελάτες σε «μπλε» τιμολόγια γιατί αυτό τις διευκολύνει στους υπολογισμούς τους. Όταν μια εταιρεία έχει έναν ικανό όγκο πελατών σε σταθερά προιόντα, «χετζάρει», δηλαδή αντισταθμίζει τον κίνδυνο, κλείνοντας μεγάλες ποσότητες στις αγορές, γεγονός που της δίνει πιο σαφή ορίζοντα απ’ ότι το κυμαινόμενο, όπου ουδείς ξέρει αν η αγορά θα κινηθεί ανοδικά ή πτωτικά.