Με εξωδικαστικό συμβιβασμό έκλεισε η έρευνα για την υπόθεση της Novartis Hellas στις Η.Π.Α. Στην εταιρεία επιβλήθηκε πρόστιμο 233 εκ δολαρίων για αθέμιτες πρακτικές, οι οποίες ωστόσο αφορούσαν σύμφωνα με την εταιρεία μόνο επαγγελματίες υγείας.
Η Novartis Ελλάς παραδέχθηκε ότι είχε εφαρμόσει αθέμιτες πρακτικές στη χώρα μας με την πληρωμή ταξιδίων σε γιατρούς για παρακολούθηση συνεδρίων με σκοπό τη καλύτερη διείσδυση των προϊόντων της στην ελληνική αγορά, αλλά και την πληρωμή επιδημιολογικών μελετών σε γιατρούς για τον ίδιο λόγο.
Στην εταιρεία επιβλήθηκε το πρόστιμο των 233 εκ δολαρίων και η ίδια ανέλαβε τη δέσμευση να τηρήσει ωφέλιμες πρακτικές για το μέλλον και προς τούτο υπήρξε αναστολή για μία τριετία ποινικής δίωξης σε βάρος της.
“Η Novartis έχει καταλήξει σε εξωδικαστική συμφωνία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (DOJ) και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) για την επίλυση όλων των εκκρεμών υποθέσεων της εταιρίας και θυγατρικών της που σχετίζονται με τη νομοθεσία περί Πρακτικών Διαφθοράς Εξωτερικού (FCPA). Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Novartis και ορισμένες από τις τρέχουσες και πρώην θυγατρικές της θα καταβάλουν 233.9 εκ. δολάρια στο DOJ και 112.8 εκ. δολάρια στην SEC.
Για την περαίωση της έρευνας του DOJ, η Novartis Hellas έχει συνάψει μια συμφωνία αναβολής δίωξης (“Novartis DPA”) για τις πρακτικές που έχουν αμφισβητηθεί και αφορούν την παροχή ανάρμοστων οικονομικών οφελών σε Έλληνες επαγγελματίες υγείας μεταξύ των ετών 2012 και 2015 σχετιζόμενων με το οφθαλμολογικό προϊόν ρανιμπιζουμάμπη (Lucentis), παραβιάσεις βιβλίων και στοιχείων για το ίδιο προϊόν κατά τους όρους του δικαίου των ΗΠΑ καθώς και για μία επιδημιολογική μελέτη του 2009.
Υπογραμμίζεται ότι η σημερινή συμφωνία δεν περιλαμβάνει ισχυρισμούς σχετικά με φερόμενη δωροδοκία πολιτικών στην Ελλάδα. Το γεγονός αυτό συμβαδίζει με την εσωτερική έρευνα της Novartis.Με τη σημερινή συμφωνία όλες οι εκκρεμείς έρευνες FCPA για τη Novartis έχουν πλέον κλείσει” αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της εταιρίας.