Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 27 Ιουνίου 2022, η ενημερωτική εκδήλωση για την παρουσίαση του έργου: «KAIRÓS, Heritage as Urban Regeneration», «Η Πολιτιστική Κληρονομιά ως Αστική Αναζωογόνηση».
Το «KAIRÓS», που χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκούς και από Εθνικούς πόρους, έχει ως στόχο την ενίσχυση της πολιτιστικής κληρονομιάς και αναγέννησης της ιστορικής γειτονιάς της Αγίας Τριάδας, μέσω της διαμόρφωσης ενός Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης, όπου ενσωματώνεται τόσο το όραμα, όσο και οι στόχοι αλλά και οι δράσεις, ώστε η Αγία Τριάδα να αναπτυχθεί και να πάρει τη θέση που της αξίζει στον αστικό ιστό.
Κύριοι στόχοι του έργου είναι:
Η Αστική αναζωογόνηση και αναβάθμιση συνθηκών κατοικίας
Η Προώθηση του Πολιτισμού και της Οικονομικής Ανάπτυξης
Οι μελετητές του έργου προτείνουν:
Μετατροπή κτηρίου Ευρωπαϊκού Σχολείου σε Κτήριο Κατοικιών και Εργαστηρίων
Μικρά Πάρκα στην πόλη (Πάρκα Τσέπης)
Εστίες πρασίνου σε χώρους χρόνια εγκαταλελειμμένους. Σκοπός τους να παρέχουν αναψυχή, χαλάρωση και ασφαλές παιχνίδι σε όλους τους πολίτες, που ζουν μέσα στη συμφόρηση και τον θόρυβο.
Δημιουργία Κόμβου Πολιτισμού
Μετασκευή του δημοτικού κτηρίου «Φάμπρικα Ανωγειανάκη» και χρήση του ως Πολιτιστικού Κόμβου για Μουσικές και Καλλιτεχνικές Εκδηλώσεις.
Ανάδειξη Κρηνών και Κρήνης Παλμέτη
Διάσωση πολιτιστικής Κληρονομιάς με την καταγραφή της Προφορικής Ιστορίας
Συγκρότηση, θεσμοθέτηση Τοπικής Ομάδας Δράσης.
Η Τοπική Ομάδα Δράσης αποτελεί τον επίσημο εκπρόσωπο της Κοινωνίας των Πολιτών στον διαρκή διάλογο με την Δημοτική Αρχή.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υπαίθρου και Τουρισμού, Γιώργος Σισαμάκης, καθώς και τα μέλη της ομάδας έργου του Δήμου Ηρακλείου, Ζαχαρένια Δρόσου- Διευθύντρια Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής, Υπεύθυνη Έργου, Ζαχαρένια Βιτώρου,-Υπεύθυνη Επικοινωνίας, στέλεχος του Τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων που είναι υπεύθυνο για την υλοποίηση του KAIROS, καθώς και η Πελαγία Σαββάκη-Υπεύθυνη Οικονομικού, στέλεχος του Τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.
Στην ομιλία του ο Αντιδήμαρχος κος Γιώργος Σισαμάκης, επεσήμανε ότι το πρόγραμμα «KAIROS» που ξεκίνησε πριν δυόμιση περίπου χρόνια πλησιάζει στην λήξη του. Η αποτίμησή του κατά τον αντιδήμαρχο αναδεικνύεται με θετικό πρόσημο καθώς τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων ανέδειξαν σημαντικές παραμέτρους: α) την καταγραφή αναγκών σε κοινωνικό, οικονομικό πολιτιστικό επίπεδο μέσω διαβουλεύσεων με τους πολίτες αλλά και σημείων προβολής και ανάδειξης της συνοικίας της Αγίας Τριάδας β) την θεσμοθέτηση Τοπικής Ομάδας Δράσης (ULG), η οποία θα αποτελεί το όργανο μεταφοράς των αναγκών των δημοτών της συνοικίας προς την Δημοτική Αρχή με την μέθοδο «από κάτω προς τα επάνω», που συνιστά διαδικασία ζωντανή, ανοιχτή στην κοινωνία, διαδραστική, συνεχή και κλιμακωτή, με τους πολίτες.
Παρουσίασε επίσης, το όραμα του Δήμου Ηρακλείου και τον σχεδιασμό για την περιοχή, όπως αυτός αποτυπώνεται στο Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης που εκπονείται στο πλαίσιο του Προγράμματος URBACT, KAIROS.
Ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με τους παρευρισκόμενους για τα βήματα που θα ακολουθήσουν και το πως θα επιτευχθεί η πραγματική αναβάθμιση της Αγίας Τριάδας μέσω και της εξεύρεσης πηγών χρηματοδότησης για την υλοποίηση της μελέτης «Ολοκληρωμένο Σχεδίο Δράσης (IAP)», που εκπονείται μέσω του Προγράμματος «KAIROS».
Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη από την Τοπική Ομάδα URBACT KAIROS (ULG) , η Μαρία Γιατρομανωλάκη συντονίστρια Τοπικής Ομάδας Δράσης (ULG) και Γενική Γραμματέας του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αγίας Τριάδας, ο Συμεών Χούπας, Πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου της Αγίας Τριάδας που είναι και ο πιο δραστήριος σύλλογος της περιοχής.
Έλαβαν επίσης μέρος οι εξωτερικοί συνεργάτες-μελετητές του Δήμου για το Πρόγραμμα KAIROS, Κώστας Καρμπέρης και Μαίρη Ξυπνητού καθώς και ο εξωτερικός συνεργάτης Μανόλης Πετράκης , αλλά και κάτοικοι της περιοχής. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Αγία Τριάδα, στο παραδοσιακό καφενείο «Αϊβαλιώτης»
Σημειώνεται ότι ο Δήμος Ηρακλείου είναι ο μοναδικός Δήμος της Ελλάδας που συμμετέχει στο «KAIRÓS», με Διευθύνουσα Υπηρεσία την Διεύθυνση Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής, με το αρμόδιο Τμήμα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, με Επικεφαλής Εταίρο το Δήμο της Mula (Ισπανία), και με εταίρους τους Δήμους της Cesena (Ιταλία), του Šibenik (Κροατία), του Belene (Βουλγαρία), του Ukmergé (Λιθουανία) και του Malbork (Πολωνία).