Την Τετάρτη 7 Μαΐου 2025 πραγματοποιήθηκε στο Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου ενημερωτική εκδήλωση για τους μαθητές του Λυκείου με θέμα τα Μουσικά Τμήματα των δημοσίων ΑΕΙ στην Ελλάδα.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν ως ομιλητές απόφοιτοι του σχολείου, οι οποίοι, είτε φοιτούν σε Μουσικά Πανεπιστημιακά Τμήματα της χώρας, είτε έχουν ήδη ολοκληρώσει τις σπουδές τους σε αυτά.
Οι ομιλήτριες / ομιλητές, μεταξύ των οποίων απόφοιτοι Μουσικών Πανεπιστημίων και νυν καθηγητές του Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου, έλαβαν μέρος με φυσική παρουσία αλλά και με διαδικτυακή σύνδεση, ενώ στο ακροατήριο βρίσκονταν όλες οι μαθήτριες / όλοι οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου.
Οι απόφοιτοι μοιράστηκαν με το κοινό τις εμπειρίες τους από την πανεπιστημιακή φοίτηση, τις ευκαιρίες που προσφέρουν τα Μουσικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, καθώς και τις επαγγελματικές προοπτικές που διαμορφώνονται στον χώρο της μουσικής. Οι πληροφορίες τους, άμεσες, ζωντανές και καίριες, δημιούργησαν μεγάλο ενδιαφέρον στα παιδιά, έλυσαν πολλές απορίες τους και τα διαφώτισαν για ιδιαίτερα ζητήματα που δεν μπορούν να α ανακαλύψουν μέσα από τον οδηγό σπουδών.
Ο Σύλλογος Αποφοίτων του ΜΣΗ διαβεβαίωσε τους μελλοντικούς αποφοίτους ότι βρίσκεται στη διάθεσή τους για να τους παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια και συμπαράσταση, τόσο στην επιλογή του Τμήματος στο οποίο επιθυμούν να φοιτήσουν, όσο και στα πρώτα τους φοιτητικά βήματα, καθώς απόφοιτοι του Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου βρίσκονται και στα πέντε Τμήματα Μουσικών Σπουδών, ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Ιδιαίτερη παρέμβαση έγινε από αποφοίτους και για το Τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής του ΕΛΜΕΠΑ στο Ρέθυμνο, το οποίο δεν είναι Τμήμα Μουσικών Σπουδών, αλλά ασχολείται με το αντικείμενο της μουσικής τεχνολογίας. Μέσα από τις εισηγήσεις και τον εποικοδομητικό διάλογο που ακολούθησε, αναδείχθηκε με έμφαση η ανάγκη ίδρυσης Πανεπιστημιακού Τμήματος Μουσικών Σπουδών στην Κρήτη. Η δημιουργία ενός πανεπιστημιακού τμήματος Μουσικών Σπουδών στο νησί μας (στον ακαδημαϊκό χάρτη είναι έντονη η απουσία Τμήματος Μουσικών Σπουδών στο Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη) θα διόρθωνε αυτή την έλλειψη, προσφέροντας ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στις νέες και στους νέους μας που επιθυμούν να σπουδάσουν μουσική, ενώ θα ενίσχυε θεσμικά και ακαδημαϊκά την πλούσια κρητική παράδοση, την καλλιέργεια, τη μελέτη και την εξέλιξη της μουσικής γενικότερα σε όλες τις εκφάνσεις της.
Ο Σύλλογος Αποφοίτων και Φίλων του Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου συνεχίζει να ενισχύει τους δεσμούς του με την τριτοβάθμια εκπαίδευση και να στηρίζει τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου στις επιλογές σπουδών τους, προωθώντας τον διάλογο και τη δικτύωση με την ευρύτερη μουσική κοινότητα της χώρας.
Στόχος του Συλλόγου είναι η αντίστοιχη εκδήλωση της επόμενης σχολικής χρονιάς να απευθύνεται σε μαθητές από ολόκληρο τον Νομό Ηρακλείου, ενισχύοντας τη διάχυση της πληροφορίας και την εξωστρέφεια της μουσικής εκπαίδευσης στην περιοχή.