Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου, 2025
5.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Με επιφυλάξεις και αντιρρήσεις η συμμετοχή του Δήμου Ηρακλείου στο πρόγραμμα ΑΠΟΛΛΩΝ

Πρέπει να διαβάσετε

Η συμμετοχή του Δήμου Ηρακλείου στην «Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών Κρήτης» της Περιφέρειας Κρήτης στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος ΑΠΟΛΛΩΝ, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 10/2.

 

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός σε δηλώσεις του διατύπωσε ξεκάθαρες αντιρρήσεις για τη δομή του προγράμματος το οποίο στοχεύει στη μείωση του ενεργειακού κόστους Δήμων και Περιφερειών, των νομικών τους προσώπων, των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων και των ΔΕΥΑ. Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο Αλέξης Καλοκαιρινός: «Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου αποφάσισε τη συμμετοχή του Δήμου στην «Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών Κρήτης» της Περιφέρειας Κρήτης, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί σύμφωνα με το πρόγραμμα ΑΠΟΛΛΩΝ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και αυτό έγινε παρά τις αντιρρήσεις τις οποίες συμμερίζεται το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου, που έχουν να κάνουν με την ίδια την προσέγγιση και την δομή του προγράμματος. Οι ενεργειακές κοινότητες είναι κατ’ όνομα ενεργειακές κοινότητες διότι δεν έχουν το βασικό συστατικό που σε όλη την Ευρώπη έχουν οι ενεργειακές κοινότητες: Αυτό των παραγωγών. Οι ΟΤΑ και οι ΤΟΕΒ, με βάση αυτό το σχήμα το οποίο έχει προκριθεί, είναι καταναλωτές και μόνο. Είναι καταναλωτές ενέργειας την οποία θα παράγουν και θα διαχειρίζονται ιδιώτες. Αυτοί οι ίδιοι ιδιώτες, είναι οι μεγάλες εταιρείες οι οποίες έχουν πρακτικά δεσμεύσει ολόκληρο τον ενεργειακό χώρο της Ελλάδας. Αυτό είναι βεβαίως ένα σοβαρό ζήτημα. Επίσης για τα έργα τα οποία θα πραγματοποιηθούν από τους ιδιώτες οι οποίοι θα τα διαχειρίζονται και θα διαθέτουν στη συνέχεια την ενέργεια, έχουν δεσμευθεί και πολλοί σημαντικοί πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης.».

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου τόνισε τις ζωηρές αντιρρήσεις του συνόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και παράλληλα αναφέρθηκε στους λόγους που υπαγορεύουν την σύμπραξη στην ενεργειακή κοινότητα, σχολιάζοντας και τα σημεία του προγράμματος που παραμένουν αδιευκρίνιστα: «Όλα αυτά γίνονται αντικείμενο πολύ ζωηρών επιφυλάξεων και αντιρρήσεων από όλους μας και αυτό αφορά το σύνολο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως εκφράζεται από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας. Από την άλλη μεριά, η απόφαση για την σύμπραξη στην ενεργειακή κοινότητα, υπαγορεύεται από την εκτίμηση ότι θα υπάρξει σημαντική μείωση του ενεργειακού κόστους για τον Δήμο Ηρακλείου εφόσον θα καλυφθεί το 50% των αναγκών του, όπως και της ΔΕΥΑΗ η οποία έχει, όπως συμβαίνει γενικά, μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος από το σύνολο του Δήμου. Πρόκειται λοιπόν για μία εξοικονόμηση πόρων η οποία υπό ιδανικές συνθήκες θα μπορούσε να προσεγγίσει και τα 7.000.000 ευρώ το χρόνο, αλλά δεν γνωρίζουμε εάν αυτό θα ισχύσει διότι δεν έχει διευκρινιστεί τι σημαίνει ακριβώς αυτό το 50% το οποίο δίνεται στους Δήμους. Δηλαδή αν εξαιρούνται κόστη μεταφοράς ενέργειας, αν θα ισχύσει ο εικονικός συμψηφισμός και διάφορα άλλα ζητήματα.».

 

Ο Αλέξης Καλοκαιρινός αφού ανέφερε ότι η ζωηρή αντίδραση των Δήμων φαίνεται πως θα οδηγήσει στην αφαίρεση από το Νόμο εκείνων των διατάξεων οι οποίες τους αποθάρρυναν από το να προχωρήσουν σε άλλα ενεργειακά έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, επικεντρώθηκε στο ζήτημα του ενεργειακού χώρου που παραμένει δεσμευμένος: «Εκεί όπου θα συνεχίσουμε να σκοντάφτουμε εάν δεν ληφθούν αποφάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, είναι στο συνολικό ενεργειακό χώρο. Διότι εάν ο ενεργειακός χώρος παραμείνει δεσμευμένος εκεί όπου βρίσκεται σήμερα, τα έργα με τα οποία δίδεται θεωρητικά η δυνατότητα στους Δήμους και τους ΟΤΑ γενικότερα να πραγματοποιήσουν, δεν θα μπορέσουν να αποδώσουν εάν δεν λάβουν τις συνδέσεις οι οποίες απαιτούνται. Το πρόβλημα των συνδέσεων το οποίο έθεσα και θέσαμε στην αρμόδια Υφυπουργό Ενέργειας κ. Σδούκου, είναι γενικευμένο. Και αφορά και έργα τα οποία έχουν πραγματοποιηθεί, έργα που περιλαμβάνουν ενεργειακή αναβάθμιση και για τα οποία δεν δίδεται σύνδεση. Υπάρχει μία αποθάρρυνση των Δήμων να αυτενεργήσουν σε ενεργειακά έργα και από την άλλη πλευρά υπάρχει αυτή η διάθεση ενέργειας που όμως έρχεται μέσα από την συγκεκριμένη διαδρομή. Θεωρούμε ότι αυτό το σχήμα στο σύνολο του είναι στρεβλό, καθιερώνει και παγιώνει στην Ελλάδα συνθήκες ενεργειακής ολιγαρχίας. Συνεπώς το να μιλάμε για ενεργειακή δημοκρατία συναρτώμενη με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυτή τη στιγμή είναι λόγος κενός.».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα