Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
13.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Με δύο παιδοψυχιάτρους λειτουργεί η Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠαΓΝΗ – Σε αναστολή η ενδονοσοκομειακή νοσηλεία

Πρέπει να διαβάσετε

«Με δύο παιδοψυχιάτρους δε γίνεται να κρατηθεί μια κλινική» ξεκαθάρισε στην Τηλεόραση CRETA ο παιδοψυχίατρος στην Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠαΓΝΗ, Γιώργος Σαμιωτάκης. Από τον περασμένο Δεκέμβριο η δυνατότητα διανυκτέρευσης στην Κλινική είναι σε αναστολή, ελλείψει παιδοψυχιάτρων. «Δεν μπορούμε να νοσηλεύσουμε παιδιά. Μπορούμε να εξετάσουμε παιδιά, να δώσουμε οδηγίες σε εξωτερική βάση, όλες τις υπόλοιπες λειτουργίες που έχει μια κλινική τις κάνουμε, εκτός από την ενδονοσοκομειακή νοσηλεία, που όμως σε επίπεδο τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όπως είναι η πανεπιστημιακή κλινική, αυτό ζητείται ουσιαστικά. Τις άλλες υπηρεσίες μπορεί με κάποιο τρόπο να τις βρει κάποιος και σε άλλες δομές.»

«Υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν ημερήσιες νοσηλείες, αλλά δεν μπορεί να καλυφθεί η νύχτα αν εκείνη τη μέρα δεν εφημερεύει συνολικά το νοσοκομείο» εξήγησε από την πλευρά της η Διευθύντρια της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής Μαρία Μπάστα.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα στελέχωσης της κλινικής προέκυψε όταν το Σεπτέμβριο του 2022, ο ένας εκ των τριών παιδοψυχιάτρων παραιτήθηκε, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν οι εφημερίες με τους δύο εναπομείναντες. Έκτοτε, θέσεις έχουν προκηρυχθεί, ακόμη και με περισσότερα οικονομικά κίνητρα, ωστόσο κανένα ενδιαφέρον δεν εκδηλώθηκε, τόσο για την Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠαΓΝΗ, η οποία είναι και η μοναδική στη νότιο Ελλάδα, όσο όμως και για το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ηρακλείου και για το Νοσοκομείο Χανίων.

«Βοήθησαν κάποιοι συνάδελφοι από την Αθήνα για λίγο χρονικό διάστημα, αλλά αυτές είναι πολύ προσωρινές λύσεις και δεν μπορούν και οι συνάδελφοι από την Αθήνα να έρχονται κάθε μήνα εδώ να βοηθούν, γιατί έχουν κι αυτοί δικές τους δομές, τις οποίες χρειάζεται επίσης να στηρίξουν. Δε γίνεται έτσι. Πρέπει να έρθουν μόνιμοι γιατροί εδώ» πρόσθεσε ο κ. Σαμιωτάκης.

Τον περασμένο Ιούλιο είχε επισκεφθεί το Ηράκλειο αμέσως μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα ψυχικής υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, προκειμένου να γίνει μια διευρυμένη συζήτηση και να αναζητηθεί λύση στο ζήτημα.

Τότε ο κ. Βαρτζόπουλος είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Υπάρχει νόμος ο οποίος δίνει μισθολογικά κίνητρα στους γιατρούς που εργάζονται σε απομακρυσμένες περιοχές, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται το Ηράκλειο. Αντιλαμβάνεστε ότι όταν προκηρύσσονται δύο θέσεις επιμελητών μονίμων και δεν έρχεται κανείς σε μια πόλη όπως το Ηράκλειο, υπάρχει έλλειψη διαθέσεως στη συγκεκριμένη ειδικότητα. Οι ελλείψεις παιδιψυχιάτρων σε όλη την χώρα είναι δραματικές. Η αυξημένη ζήτηση έχει ως αποτέλεσμα οι νέοι παιδοψυχίατροι λόγω οικονομικών κινήτρων να στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα. Οι δυνατότητες του δημοσίου να προσφέρει μισθούς ανταγωνιστικούς, δεν είναι μεγάλες. Ας είμαστε ειλικρινείς.»

Η Διευθύντρια της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του ΠαΓΝΗ, Μαρία Μπάστα εξηγεί τους παράγοντες που έχουν συντελέσει στην έλλειψη παιδοψυχιάτρων στην Ελλάδα.

«Είναι μια ειδικότητα σπάνια. Είναι πολύ λίγες οι θέσεις ειδικότητας που υπάρχουν και οι αναμονές είναι πάρα πολύ μεγάλες. Για να κάνει δηλαδή κάποιος τελειόφοιτος γιατρός την ειδικότητα αυτή πρέπει να περιμένει 7-8 χρόνια. Επομένως, πολλοί είτε αλλάζουν προτίμηση, είτε φεύγουν στο εξωτερικό και σπάνια στη συνέχεια επιστρέφουν. Μια κίνηση που έγινε και πιστεύω ότι μακροπρόθεσμα θα βοηθήσει και την Κρήτη, αλλά και γενικότερα την Ελλάδα, γιατί έχουν γίνει αντίστοιχες κινήσεις και σε άλλες κλινικές, είναι ότι αναγνωριστήκαμε ως κέντρο ειδίκευσης, ώστε να έρθουν ειδικευόμενοι γιατροί κι ευελπιστούμε ότι κάποιοι από αυτούς θα θελήσουν στη συνέχεια να παραμείνουν. Με την τεράστια αναμονή που υπάρχει για ειδικότητα, πιστεύω ότι οι θέσεις θα καλυφθούν μόλις ανοίξουν. Ήδη υπάρχουν άτομα που ενδιαφέρονται. Υπολογίζω ότι πριν την άνοιξη θα έχουμε ειδικευόμενους. Ωστόσο θα πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι οι ειδικευόμενοι γιατροί δεν έρχονται για να καλύψουν το κενό των ειδικευμένων. Όμως σίγουρα δίνουν μια άλλη προοπτική.»

Επιπροσθέτως, γίνονται προσπάθειες προκήρυξης μιας θέσης μέλους ΔΕΠ. «Ευελπιστούμε να καλυφθεί αυτή η θέση, ωστόσο και αυτή δε θα λύσει συνολικά το πρόβλημα της υποστελέχωσης, διότι πρέπει να έρθουν και γιατροί του Ε.Σ.Υ.» κατέληξε η κ. Μπάστα.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα