Αναζωπύρωση της πανδημίας στην Κρήτη καταγράφουν τα μοντέλα προσομοίωσης της επιστημονικής ομάδας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Οι επιδημιολογικές καμπύλες για το νησί είναι εξόχως ανησυχητικές με τον επικεφαλής καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

«Καταγράφεται αυξητική τάση σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Κρήτης. Το νησί πρέπει να θωρακιστεί καθώς υπάρχει κίνδυνος αύξησης του επιδημιολογικού φορτίου», δήλωσε χαρακτηριστικά στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Σύμφωνα με την ομάδα του κ. Σαρηγιάννη, παρά τις έντονες διακυμάνσεις λόγω του πολύ μεγάλου αριθμού φορέων του μεταλλαγμένου στελέχους, το Ηράκλειο διανύει ακόμη ένα ανοδικό κύμα και αυτή η δυναμική σίγουρα θα καθυστερήσει τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής ως κόκκινη και μετά τις 15 Απριλίου.

«Η αποκλιμάκωση μετά τις 15 Απριλίου θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την τήρηση των μέτρων και την αξιοποίηση των self test», πρόσθεσε ο κ.Σαρηγιάννης.

Ο καθηγητής του ΑΠΘ παρουσίασε και ανέλυσε διαγράμματα που αποτυπώνουν την επιδημιολογική καμπύλη των κρουσμάτων αλλά και τις προβλέψεις της επόμενης ημέρας.

Δείτε τη συνέντευξη του κ. Σαρηγιάννη (στο 41′) εδώ.