Mε 3.500 εκθέματα και ψηφιακά μέσα θα ανοίξει τις πόρτες του το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων

Πρέπει να διαβάσετε

Περισσότερα από χίλια νέα εκθέματα, αντικείμενα ανασκαφών των τελευταίων χρόνων θα βγουν για πρώτη φορά από τις αποθήκες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων προκειμένου να εκτεθούν στο καινούργιο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης που αναμένεται να εγκαινιαστεί έως το τέλος του έτους.

Το νέο κτίριο, η συνολική επιφάνεια του οποίου αγγίζει τα 6.000 τ.μ. χωροθετείται στην ιστορική περιοχή της Χαλέπας και είναι σχεδόν όμορο με το Μουσείο και το Ίδρυμα «Ελ. Βενιζέλου» αλλά και την Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου Κρήτης όπου υπάρχει πρόθεση να στεγαστεί η Λαογραφική Συλλογή του εκπαιδευτικού ιδρύματος, δημιουργώντας έτσι μια «γειτονιά των Μουσείων».

«Το κτίριο του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων, βασισμένο σε σχέδιο του αρχιτέκτονα Θεοφάνη Μπομπότη και των συνεργατών του, ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2016 ενώ η οργάνωση της μόνιμης έκθεσής του και ο εξοπλισμός των αποθηκών χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ «Κρήτη 2014-2020» της Περιφέρειας Κρήτης με προϋπολογισμό 3.300.000 ευρώ» ανέφερε στον ΣΚΑΪ Κρήτης και την Ελένη Βακεθιανάκη η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων Ελένη Παπαδοπούλου.

Επιπλέον χρηματοδότηση έχει εξασφαλιστεί από την Περιφέρεια Κρήτης για τον εξοπλισμό του αμφιθεάτρου, της αίθουσας των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και της εισόδου με τους χώρους των εισιτηρίων, την ιματιοθήκη και το πωλητήριο. Ήδη, εξάλλου, λειτουργούν τα τέσσερα άρτια εξοπλισμένα εργαστήρια συντήρησης όπως και οι αποθήκες.

«Πρόκειται για ένα πολυδύναμο και πολυλειτουργικό σύγχρονο κτίριο που θα περιλαμβάνει περίπου 3.500 αρχαία αντικείμενα, δηλαδή περισσότερα από χίλια σε σχέση με το παλαιό Μουσείο. Το χρονικό εύρος των ευρημάτων που θα εκτεθούν αρχίζει από τους Παλαιολιθικούς Χρόνους και τις εργαλειοτεχνίες της Γαύδου, με κατάληξη το τέλος των Ρωμαϊκών Χρόνων τον 4ο αι. μ.Χ. Ο χαρακτήρας της μόνιμης έκθεσης ακολουθεί αφηγηματικές κατευθύνσεις που παρακολουθούν την πορεία στον χρόνο μέσα από τα ευρήματα των προϊστορικών οικισμών και τις ιστορικές πόλεις της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Παράλληλα χρησιμοποιούμε αναπαραστάσεις που αποδίδουν σημαντικές όψεις του βίου κατά τους προϊστορικούς και ιστορικούς χρόνους» τόνισε η κα. Παπαδοπούλου.

Η ίδια πρόσθεσε ότι «στόχος είναι να μην έχουμε απλώς μια παρατακτική έκθεση αντικειμένων αλλά να διεισδύσουμε, και με εποπτικά κείμενα και ψηφιακά μέσα που εντάσσονται στη μόνιμη έκθεση, στην κοινωνική και διοικητική οργάνωση, τη θρησκεία, την ψυχαγωγία, τον πόλεμο και το εμπόριο, την καθημερινή ζωή, ακόμα και τη στάση των ανθρώπων απέναντι στον θάνατο και τα ταφικά έθιμα».

Παράλληλα, αξιοποιώντας την τριετή προγραμματική συμφωνία της Περιφέρειας Κρήτης με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος για την τοπική ανάπτυξη μέσα από τον πολιτισμό, προέκυψε η συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων με το Μουσείο Πολιτισμών της Ευρώπης και της Μεσογείου, στη Μασσαλία όπου θα γίνει προβολή του νέου Μουσείου και των συλλογών του από τις 20 Οκτωβρίου έως τις 7 Φεβρουαρίου 2022.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Καθολικό της ενετικής Μονής του Αγίου Φραγκίσκου στην καρδιά της παλιάς πόλης Χανίων όπου στεγάζονταν το Αρχαιολογικό Μουσείο από το 1962 έως τον Σεπτέμβρη του 2020, πρόκειται να συντηρηθεί ώστε να είναι επισκέψιμο ως μνημείο ενώ εξετάζεται, σε συνεργασία με το Υπ. Πολιτισμού, να φιλοξενήσει τη Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Συλλογή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων .

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα