Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, 2025
13.3 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Η μαζική εξαφάνιση των αχινών απειλεί τα κοράλλια της Ερυθράς Θάλασσας

Πρέπει να διαβάσετε

Οι αχινοί στον κόλπο της Άκαμπα πεθαίνουν σε ρυθμούς ανησυχητικούς, κάτι που απειλεί τα πολύτιμα οικοσυστήματα κοραλλιογενών υφάλων της Ερυθράς Θάλασσας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, άγνωστο παθογόνο σκοτώνει τον τεράστιο μαύρο αχινό (Diadema setosum). Τα επεισόδια μαζικού αφανισμού τους παρατηρήθηκαν αρχικά στην ανατολική Μεσόγειο στις αρχές του περασμένου Ιουλίου και σταδιακά εξαπλώθηκαν. Τον περασμένο Ιανουάριο, καταγράφηκαν στα βόρεια του Κόλπου του Εϊλάτ (ή Άκαμπα) και πλέον, σύμφωνα με τους ερευνητές, έχουν επεκταθεί και νότια, στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο αχινός αυτός είναι βασικός για τη διατήρηση της υγείας των κοράλλιων οικοσυστημάτων. Χωρίς αυτόν, τα φύκια αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα, «πνίγοντας» τα κοράλλια και διαταράσσοντας την ευαίσθητη ισορροπία του οικοσυστήματος των υφάλων.

Ερευνα: Η μαζική εξαφάνιση των αχινών απειλεί τα κοράλλια της Ερυθράς Θάλασσας-1
O δρ. Μπρονστάιν κρατώντας έναν μεγάλο αχινό του είδους Diadema setosum – Φωτ.: ΑΡ

«Πρόκειται για ένα γρήγορο και βίαιο θάνατο: Μέσα σε μόλις δύο ημέρες, ένας υγιής αχινός μετατρέπεται σε σκελετό, μετά από την τεράστια απώλεια ιστού» εξηγεί ο Όμρι Μπρονστάιν, θαλάσσιος βιολόγος στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και επικεφαλής συγγραφέας σειράς μελετών για το θέμα.

Ως προς τις αιτίες μαζικών θανάτων, ο Όμρι σημειώνει πως αποκλείστηκε η πιθανότητα τοπικής δηλητηρίασης ή ρύπανσης, με τους επιστήμονες να αποδίδουν το φαινόμενο πιθανότατα σε «μια ταχέως εξαπλούμενη επιδημία» που προκαλείται από ένα, άγνωστο προσώρας, παθογόνο.

Τον περασμένο μήνα, Αμερικανοί ερευνητές αναγνώρισαν ένα μονοκύτταρο παράσιτο ως υπεύθυνο για μια παρόμοια μαζική εξαφάνιση αχινών στην Καραϊβική, με τους Ισραηλινούς συναδέλφους τους να εκτιμούν πως ένα παρόμοιο παθογόνο ίσως ευθύνεται για το φαινόμενο στη Μεσόγειο και την Ερυθρά Θάλασσα.

Ερευνα: Η μαζική εξαφάνιση των αχινών απειλεί τα κοράλλια της Ερυθράς Θάλασσας-2
Ο Κόλπος του Εϊλάτ, τμήμα της Ερυθράς Θάλασσας που μοιράζονται Αίγυπτος, Ισραήλ, Ιορδανία και Σαουδική Αραβία, φιλοξενεί πλούσια, όπως και πολύτιμα οικοσυστήματα κοραλλιογενών υφάλων – Φωτ.: ΑΡ

«Θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε αν αυτό της Μεσογείου είναι το ίδιο παράσιτο με της Καραϊβικής. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, εγείρει ερωτήματα για το πώς μεταφέρθηκε μεταξύ τόσο γεωγραφικά απομονωμένων περιοχών» σημειώνει ο Ίαν Χιούσον, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Κορνέλ – που δε συμμετείχε στην έρευνα.

Ο Κόλπος του Εϊλάτ, τμήμα της Ερυθράς Θάλασσας που μοιράζονται Αίγυπτος, Ισραήλ, Ιορδανία και Σαουδική Αραβία, φιλοξενεί αξιοπρόσεκτους κοραλλιογενείς υφάλους οι οποίοι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ενδέχεται να είναι πιο ανθεκτικοί στην αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής.

Πηγή: Associated Press

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα