Προσγείωση των προσδοκιών για έναν νέο γύρο «πλούσιου» κοινωνικού μερίσματος, εν είδει δώρου Χριστουγέννων, επιπλέον του επιδόματος 13ης σύνταξης που είχε δοθεί τον Μάιο, επιχειρεί τώρα το οικονομικό επιτελείο, όπως φάνηκε και από την τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα την Πέμπτη το βράδυ στον ΣΚΑΪ.
Πηγές του οικονομικού επιτελείου διαμηνύουν ότι οι πληροφορίες περί ενός υπερπλεονάσματος 1 δισ. ευρώ είναι υπεραισιόδοξες. Ακόμη και τα 346 εκατ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού δεν μπορούν να θεωρηθούν δεδομένα, υποστηρίζουν, προσθέτοντας ότι ούτως ή άλλως το συγκεκριμένο ποσό είναι μικρό και δεν μπορεί να διανεμηθεί στο σύνολό του σε κοινωνικό μέρισμα, καθώς πρέπει να διατηρηθεί και ένα «μαξιλάρι». Μιλούν έτσι για ένα πιθανό ποσό προς διανομή της τάξης των 100-300 εκατ. ευρώ.
Οι πηγές προσθέτουν, εξάλλου, ότι υπάρχουν υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρωθούν, όπως οι πληρωμές στη ΔΕΗ για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, στα ΕΛΤΑ, για την καθολική υπηρεσία, αλλά και η εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών, που δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια για άλλες παροχές. Αλλωστε, σημειώνουν, ήδη έχουν γίνει δαπάνες από τον προϋπολογισμό του 2019 που δεν υπήρχαν αρχικά, όπως η μείωση της προκαταβολής του φόρου των επιχειρήσεων, 138 εκατ. ευρώ, η μείωση του ΕΝΦΙΑ και η προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης, 68 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Σταϊκούρας, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να προκρίνει τη δημιουργία ενός «μαξιλαριού» από το υπερπλεόνασμα, ώστε να ικανοποιηθούν έκτακτες ανάγκες, όπως τα αναδρομικά των συνταξιούχων.
Ο ίδιος στην τηλεοπτική του συνέντευξη στην εκπομπή «Αποτύπωμα» άφησε ανοιχτό ακόμη και το αν θα υπάρξει υπερπλεόνασμα, τόνισε ότι οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, ότι ο ίδιος είναι φανατικός υπέρμαχος της δημοσιονομικής πειθαρχίας και πρόσθεσε πως σε κάθε περίπτωση την απόφαση θα πάρει ο πρωθυπουργός, αφού προηγουμένως γίνουν γνωστά και τα στοιχεία του Νοεμβρίου. Οπως είπε μάλιστα, το μήνυμα αυτό πέρασε και στους συναδέλφους του στο υπουργικό συμβούλιο το πρωί της Πέμπτης.
Σημειώνεται ότι η τακτική του «κοινωνικού μερίσματος», την οποία ακολουθούσε συστηματικά η προηγούμενη κυβέρνηση, δεν είναι προσφιλής στους θεσμούς, ακόμη και όταν δεν τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική πειθαρχία, καθώς θα προτιμούσαν να διατίθενται οι επιπλέον πόροι σε αναπτυξιακή κατεύθυνση.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, μετά τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν και εφόσον η πορεία του προϋπολογισμού συνεχίσει να είναι καλή, θεωρείται πιθανό να ασκηθεί πίεση για να δοθεί έστω και ένα σχετικά μικρότερο ποσό ως μέρισμα στους οικονομικά ασθενέστερους, όπως άλλωστε έχει αναφέρει και ο πρωθυπουργός.
Εν τω μεταξύ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κάθε άλλο παρά έχει εξασφαλισθεί, μέχρι στιγμής, η αξιοποίηση των επιστροφών των κερδών των κεντρικών τραπεζών (ANFAs και SΜPs) για επενδύσεις στον προϋπολογισμό του 2020, με τρόπο που να δημιουργεί πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο. Κάτι που ασκεί περαιτέρω πιέσεις στο οικονομικό επιτελείο να μην «ξεφύγει» σε παροχές και να κρατήσει ένα «μαξιλάρι» για να αποφύγει κινδύνους δημοσιονομικής εκτροπής το 2020.
Προς το παρόν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η συζήτηση για το πλαίσιο διάθεσης των SMPs και ΑNFAs βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, και είναι πιθανό η απόφαση να μεταφερθεί για το 2020.
Στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, εφόσον υπάρξει θετική έκθεση των θεσμών για την 4η αξιολόγηση, όπως αναμένεται, είναι πιθανό να εγκριθεί η εκταμίευση περίπου 600 εκατ. ευρώ, SMPs και ANFAs, χωρίς όμως να ληφθεί απόφαση για τον προορισμό τους, δηλαδή αν θα χρησιμοποιηθούν για εξόφληση χρέους, όπως γινόταν έως τώρα, ή για επενδύσεις, και αν θα μετρήσουν ως πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος.
Πηγή: kathimerini.gr