Μάτι: Ξεκίνησε η διαβούλευση για το πολεοδομικό σχέδιο αναγέννησης της περιοχής

Πρέπει να διαβάσετε

Από το πυρόπληκτο Μάτι ξεκίνησε σήμερα συμβολικά η διαβούλευση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για την πυρόπληκτη περιοχή που ανηκει στυς δήμους Ραφήνας, Μαραθώνα και Πικερμίου, το οποίο μεταξυ άλλων προβλέπει και την κατεδάφιση 141 κτισμάτων με χρήση κύριας ή παραθεριστικής κατοικίας και 339 μαντρότοιχων.

Στην περιοχή βρέθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό, Δημήτρη Οικονόμου, τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου, Ευθύμη Μπακογιάννη και Κωνσταντίνο Αραβώση και τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Γιώργο Στασινό. Ο κ. Χατζηδάκης ζήτησε από τους κατοίκους της περιοχής να συνδράμουν με συγκεκριμένες προτάσεις στη βελτίωση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, ώστε το Μάτι και όλη η πυρόπληκτη περιοχή να μην ξαναβιώσει αντίστοιχες τραγωδίες.

«Σήμερα δεν είμαστε εδώ ούτε για να πανηγυρίσουμε ούτε να κατηγορήσουμε. Δεν θα ταίριαζε ούτε το ένα ούτε το άλλο στην πρωτοφανή τραγωδία που έζησε όλη η Ελλάδα εδώ στο Μάτι, πριν από δύο χρόνια» τόνισε ο υπουργός απευθυνόμενος στους κατοίκους και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Επανέλαβε ότι το Σχέδιο έχει ως στόχο να βάλει μία τάξη στην ευρύτερη περιοχή τονίζοντας ότι και ο ίδιος σε αυτοψίες στην περιοχή είδε αρκετά σπίτια μέσα σε ρέμα.

Υpενθυμίζεται ότι το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, το οποίο είχε παρουσιαστεί λίγες εβδομάδες νωρίτερα, προβλέπει ότι στα περίπου 2.600 στρέμματα που πολεοδομούνται, θα οικοδομηθούν 710 στρέμματα, 1.060 θα είναι ιδιωτικοί χώροι πρασίνου (ακάλυπτοι), και 830 στρέμματα αποτελούν την εισφορά σε γη, αυξάνοντας τους κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους στην περιοχή. Το ΕΠΣ αποβλέπει στην ανασυγκρότηση και ανάταξη του ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος, με τη δημιουργία μιας περιοχής βιώσιμης οικιστικά και περιβαλλοντικά, εξοπλισμένης με επαρκείς υποδομές, και ανθεκτικής έναντι μελλοντικών κινδύνων.

Μια παράλληλη επιδίωξη ήταν η ελαχιστοποίηση των κατεδαφίσεων κτισμάτων και βοηθητικών εγκαταστάσεων που είναι αναγκαίες για την εφαρμογή ενός πολεοδομικού σχεδίου που θα διαθέτει τα προηγούμενα χαρακτηριστικά. Τα κτίσματα που εμπίπτουν σε ζώνες απομάκρυνσης και τελικώς θα κατεδαφιστούν είναι 141 με χρήσεις Α ή Β κατοικίας, εστίασης και τουρισμού, ενώ σε 339 ιδιοκτησίες κατεδαφίζονται μαντρότοιχοι.

Αναλύοντας τις βασικές αρχές του Σχεδίου, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι είναι βασικά «η προσπάθεια να κινηθούμε μακριά από δύο άκρα. Το ένα άκρο θα ήταν να πούμε ότι θέλουμε να κάνουμε το Μάτι τον πιο τέλειο πολεοδομικά οικισμό ολόκληρης της χώρας. Θα θέλαμε να τον κάνουμε, αλλά αυτό θα σήμαινε ατελείωτες κατεδαφίσεις οι οποίες θα οδηγούσαν σε μία πάρα πολύ μεγάλη και απολύτως κατανοητή κοινωνική αναστάτωση. Το άλλο άκρο θα ήταν φοβούμενοι το όποιο κόστος -συχνά γίνεται αυτό στη χώρα μας- για τις όποιες επί μέρους αντιδράσεις να δειλιάσουμε, να ακολουθήσουμε μία πολιτική δημοσίων σχέσεων. Να προσπαθήσουμε να μπαλώσουμε τα πράγματα και στο τέλος να καταλήξουμε σε μία «λύση», η οποία θα άφηνε ανοικτά τα ενδεχόμενα για επανάληψη των φαινομένων που ζήσαμε μέχρι τώρα. Αυτό θα ήταν τραγικό λάθος και για αυτό τον λόγο το αποφύγαμε» εξήγησε προσθέτοντας ότι αυτό που συμβαίνει «μπορεί να δυσαρεστεί πολλούς εδώ κατοίκους στο Μάτι. Αλλά είναι μία υπεύθυνη πολιτική».

Οι καθυστερήσεις, πάντως, δε φαίνεται να τελειώνουν με την εκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, καθώς ακόμα και μ΄αυτό, υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που δε θα μπορέσουν να οικοδομήσου. Οπως επεσήμανε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Δημήτρης Οικονόμου, για τις περιοχές στις οποίες δε θα μπορέσει να υπάρχει νόμιμη οικοδομική δραστηριότητα ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης θα πρέπει να υπάρξουν ακόμα ορισμένες ρυθμίσεις από το Ρυμοτομικό Σχέδιο Εφαρμογής, η εκπόνηση του οποίου θα ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι με τις σχετικές αναθέσεις. «Εκτιμούμε ότι θα είναι έτοιμο σε έναν χρόνο από σήμερα. Άρα και όσοι σήμερα δεν μπορούν να οικοδομήσουν, αυτό θα είναι σύντομα εφικτό» τόνισε.

Αναφερόμενος στα ζητήματα που άπτονται των δασικών χαρτών, ο Κωνσταντίνος Αραβώσης επανέλαβε ότι με τον πρόσφατο περιβαλλοντικό νόμο προβλέπεται:

  • Πλήρης εξαίρεση των περιοχών Μάτι και Κόκκινο Λιμανάκι από τη δασική νομοθεσία. Για τις εκτάσεις αυτές ανακαλούνται και κάθε είδους διοικητικές πράξεις (αναδασωτέες, πρόστιμα, διοικητικές αποβολές, κατεδαφίσεις) που εκδόθηκαν με βάση τη δασική νομοθεσία.
  • Αναμόρφωση δασικών χαρτών, λαμβάνοντας υπόψη διοικητικές πράξεις που δεν είχαν ενσωματωθεί στην αρχική κατάρτιση. Στις διοικητικές πράξεις συμπεριλαμβάνονται πλέον και οικοδομικές άδειες που δεν έχουν υλοποιηθεί (δεν έχουν οικοδομήσει οι δικαιούχοι), οπότε εξαιρούνται πλέον και αυτές οι εκτάσεις.

Στις περιοχές που δεν εξαιρούνται της δασικής νομοθεσίας (Προβάλινθος, Αμπελούπολη κ.λπ.), ακόμα και μετά τις παραπάνω ρυθμίσεις, παρέχεται η δυνατότητα:

  • Εκ νέου υποβολής αντιρρήσεων κατά του δασικού χάρτη, με νέες προθεσμίες, αφού αναρτηθεί ο αναμορφωμένος δασικός χάρτης.
  • Υποβολής αιτήματος υπαγωγής στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου περί οικιστικών πυκνώσεων.

«Σήμερα δόθηκε η δυνατότητα να ακούσουμε οι φορείς και πολίτες τις πρώτες εντυπώσεις στο ΕΠΣ που τέθηκε σε διαβούλευση. Έχουν καταγραφεί οι απόψεις και θα ληφθούν υπόψη στην αξιολόγηση του σχεδίου ενώ για ικανό χρονικό διάστημα  θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε εκ νέου προκειμένου να καταγραφούν όλοι οι προβληματισμοί και να έχει το σχέδιο τη μέγιστη δυνατή συναίνεση» επεσήμανε από την πλευρά του ο κ. Μπακογιάννης.

Ενίσχυση επιχειρήσεων από την Περιφέρεια

Νέα πρόσκληση ύψους περίπου 5 εκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση υφιστάμενων και νέων επιχειρήσεων με έδρα τους δήμους που επλήγησαν, προκειμένου να αναβαθμίσουν τον εξοπλισμό τους και τις παρεχόμενες υπηρεσίες, αναμένεται να εξδώσει η Περιφέρεια Αττικής εντός του καλοκαιριού, όπως επεσήμανε ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Πατούλης.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι το προηγούμενο διάστημα η Περιφέρεια Αττικής, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική» 2014 – 2020 προχώρησε σε μια μεθοδολογία ενίσχυσης των επιχειρήσεων που επλήγησαν, βάσει της απώλειας εισοδήματος που είχαν μετά το συμβάν. Ειδικότερα, μέχρι σήμερα στο πλαίσιο της προαναφερθείσας δράσης έχουν λάβει ενίσχυση 400 επιχειρήσεις με συνολικό προϋπολογισμό 5 εκατομμύρια ευρώ.

Η Περιφέρεια Αττικής – όπως επεσήμανε ο κ. Πατούλης – συμβάλλει και στη βελτίωση των υποδομών της ευρύτερης περιοχής, χρηματοδοτώντας μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική» 2014 – 2020 την κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων (2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Μάκρης, Νηπιαγωγείο Ανατολής), τη συνέχιση της λειτουργίας των κοινωνικών δομών (Κέντρα Κοινότητας και Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών), αλλά και με ιδίους πόρους την Αντικατάσταση αμιαντο-τσιμεντοσωλήνων στο δίκτυο ύδρευσης της Νέας Μάκρης, την αποξήλωση υλικών από αμίαντο, την υλοποίηση αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων σε καμένες εκτάσεις κλπ

Για το πιο γρήγορο σχέδιο που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός τονίζοντας ότι σε ένα χρόνο από τώρα, όταν θα έχει παραδοθεί και το Ρυμοτομικό Σχέδιο θα μπορούν «οι κάτοικοι να χτίσουν αυτά που δικαιούνται να χτίσουν, να είναι νόμιμοι και να υπάρχει παράλληλα ένα σχέδιο που θα καταστήσει το Μάτι κανονική πόλη,  πόλη-πρότυπο σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Προβλήματα πολεοδομικά, δασικά, με ρέματα και αυθαίρετα που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα εδώ υπάρχουν συγκεντρωμένα. Είναι ένα στοίχημα για εμάς που πιστεύω ότι θα κερδίσουμε».

Η Διαβούλευση για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Ε.Π.Σ.) για την πυρόπληκτη περιοχή των Δημοτικών Ενοτήτων Νέας Μάκρης και Ραφήνας των Δήμων Μαραθώνος και Ραφήνας – Πικερμίου, Περιφέρειας Αττικής βρίσκεται εδώ.

Πηγή: ethnos.gr 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα