Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
9.9 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Μαθητές από το Ρέθυμνο διακρίθηκαν σε διαγωνισμό φιλοσοφίας

Πρέπει να διαβάσετε

Με μεγάλη χαρά μαθητές και μαθήτριες του Πειραματικού ΓΕ.Λ. Ρεθύμνου Π.Κ. παρέλαβαν χθες τα βραβεία, τα έπαθλα και τις λοιπές διακρίσεις που κατέκτησαν στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στον 12ο πανελλήνιο διαγωνισμό συγγραφής φιλοσοφικού δοκιμίου με γενικό τίτλο «Μετανεωτερικότητα: Το μετά ως υπέρβαση». Σύμφωνα με τα Ρεθεμνιώτικα Νέα, ο φετινός διαγωνισμός (που διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Πατρών σε συνεργασία με την Ελληνική Φιλοσοφική Εταιρεία και το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Παν/μίου Χάρβαρντ καθώς και με την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων) απευθύνεται σε μαθητές του Λυκείου και θέλησε να προτρέψει τους νέους στοχαστές να σκεφτούν πάνω στη σημασία της ενδιαφέρουσας για τη φιλοσοφία στροφής στο «μετά» αλλά και να συμβάλλουν στον διάλογο που θα καθορίσει το μέλλον του φιλοσοφικού λόγου.

Ο μεταμοντερνισμός αποτέλεσε ένα δημιουργικό ερμηνευτικό κύμα το οποίο επεκτάθηκε σε κάθε πεδίο λόγου που επιχειρούσε ένα επαναστατικό άλμα προς μια νέα αυτοθεώρησή του. Και αν η Φιλοσοφία αρθρώνεται διαχρονικά ως σκέψη «Μετά τα Φυσικά» στο χώρο της Οντολογίας και της Γνωσιοθεωρίας, τότε το «μετά» αποτελεί στοιχείο της ειδοποιού διαφοράς της από άλλες μορφές γνώσης. Το ίδιο πρόθεμα σηματοδοτεί όμως και ένα κατώφλι προς μια αυτοκατανόηση της Φιλοσοφίας υπό όρους τομής και ρήξης με το παρελθόν της. Ερωτήματα σαν αυτά, λοιπόν, απασχόλησαν τα μέλη της Λέσχης Φιλοσοφίας του Πειραματικού ΓΕ.Λ. Ρεθύμνου Π.Κ., μέλη της οποίας είναι οι διακριθέντες μαθητές. Η ομάδα αποτελείται από μαθητές όλων των τάξεων του σχολείου, λειτουργεί σε μη τυπικό πλαίσιο μάθησης και η συμμετοχή σε αυτήν είναι προαιρετική. Οι μαθητές με αφορμή τον διαγωνισμό, κλήθηκαν να συμμετάσχουν με την δική τους διανοητική ενέργεια στη μεγάλη περιπέτεια της σκέψης μελετώντας και κατανοώντας κριτικά τον στοχασμό των Λυοτάρ, Κονδύλη, Χάμπερμας, Κράουτς, Χάραγουέι κ.ά.

Στην προκριματική φάση προκρίθηκαν τα γραπτά των μαθητών της Β’ τάξης Μαριλένας Κισσανδράκη, Αναστασίας Κούρτη και Γιάννη Μπικάκη. Στην βαθμολόγηση, που έγινε από την επιτροπή του διαγωνισμού στην Πάτρα, η μαθήτρια Αναστασία Κούρτη κατέλαβε την 1η θέση πανελλαδικά και στον τελικό, που διεξήχθη διαδικτυακά την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023, κατέλαβε την 4η θέση.

Η μαθήτρια επίσης διαγωνίστηκε και σε ξένη γλώσσα και κατάφερε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στην 31η Διεθνή Ολυμπιάδα Φιλοσοφίας, η οποία θα διεξαχθεί στην Ολυμπία στις 11-14/05/2023.

Η ίδια δηλώνει «Τίποτα ποτέ δεν μου προσέφερε τόσα πολλά όσο η φιλοσοφία. Ποτέ δεν έμαθα τόσα, δεν ένιωσα τόσα, δεν είχα κάτι να μου δείξει τον σκοπό μου. Ήταν τιμή μου να συμμετάσχω στον διαγωνισμό για δεύτερη συνεχή χρονιά. Συμμετείχα χωρίς πίεση, χωρίς προσδοκίες, χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία, ήταν μια απόφαση αυθόρμητη, λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων στο σχολείο. Φέτος είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη και επειδή θα έχω την τιμή να εκπροσωπήσω την χώρα μας στην ΔΟΦ τον Μάιο. Με την ευκαιρία αυτή, να ευχαριστήσω το Πανεπιστήμιο Πατρών που στηρίζει τη μοναδική Ολυμπιάδα στις ανθρωπιστικές επιστήμες και ιδιαίτερα την καθηγήτριά μου, Κασσάνδρα Μπεϊκάκη, η οποία διοργανώνει τη Λέσχη φιλοσοφίας στο σχολείο μας και προσφέρει διαρκή και ανιδιοτελή στήριξη στους μαθητές της. Να κλείσω με κάτι που έμαθα από αυτή την εμπειρία. Η φιλοσοφία είναι για όλους, είναι και για μαθητές Λυκείου. Δεν απαιτεί ανάγνωση εκτενών κειμένων μόνο, δεν έχει κάποια συνταγή. Είναι αυτή η θέλησή μας του να συνεισφέρουμε στο μεγαλείο της που την κάνει να αξίζει.»

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έγινε διαδικτυακά την Κυριακή, 19 Μαρτίου 2023. Στην τελετή παραβρέθηκαν μέλη του Τμήματος Φιλοσοφίας του Παν/μίου Πατρών, μαθητές και μαθήτριες, καθηγητές και καθηγήτριες αλλά και γονείς και άλλα αγαπημένα πρόσωπα των παιδιών που διαγωνίσθηκαν.

Με τη συμμετοχή τους σε όλη αυτή τη διαδικασία οι μαθητές αντιμετώπισαν τη φιλοσοφία ως στοχασμό και αναστοχασμό, ως μια άσκηση σκέψης, ως έναν διάλογο στον οποίο διασταυρώνονται και συνομιλούν ιδέες και κείμενα από το παρελθόν και το παρόν. Οι μαθητές αρθρώσαν τον δικό τους προσωπικό λόγο αναλαμβάνοντας την ευθύνη της γνώμης τους και τελικά διαπίστωσαν ότι η ενασχόληση με την φιλοσοφία μπορεί να τους προσφέρει μια σειρά από πνευματικά, κοινωνικά και προσωπικά οφέλη: ανάπτυξη δεξιοτήτων κριτικής σκέψης, ενίσχυση των επικοινωνιακών τους ικανοτήτων και απόκτηση μιας βαθύτερης κατανόησης του εαυτού τους και του κόσμου γύρω τους. Ειδικά η συμμετοχή στην Ολυμπιάδα δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να συναντηθούν και να συνδεθούν με άτομα που μοιράζονται την αγάπη τους για τη φιλοσοφία και από άλλες χώρες. Την ωφέλεια αυτή επιβεβαιώνει η θετική εμπειρία των μαθητών του Πειραματικού Λυκείου.

Το σχολείο συγχαίρει τους μαθητές για την προσπάθειά τους και εύχεται στην μαθήτρια Αναστασία Κούρτη καλή επιτυχία στη συνέχεια. Ευχαριστεί επίσης θερμά την εταιρεία EUROFOOD ΠΟΙΟΤΗΤΑ Α.Ε., η οποία στηρίζοντας την πνευματική καλλιέργεια των νέων,  δέχτηκε να συνδράμει την μαθήτρια σε αυτήν την πρόκληση της ζωής της και ανέλαβε την πλήρη κάλυψη των εξόδων της, προκειμένου αυτή να λάβει ενεργό μέρος στην Ολυμπιάδα.

Η Διεύθυνση του Πειραματικού ΓΕ.Λ. Ρεθύμνου Πανεπιστημίου Κρήτης

Πηγήrethnea.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα