Το να κρύβεις το πρόβλημα κάτω από το χαλί -στη συγκεκριμένη περίπτωση πίσω από τη λάμψη του καλοκαιρινού ήλιου- δεν ωφελεί σε τίποτε, ειδικά όταν πρόκειται για ένα μείζονος σημασίας ζήτημα όπως είναι η πανδημία του covid-19, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 30.000 ανθρώπους στη χώρα μας και οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες παραμένουν σχεδόν αχαρτογράφητα νερά. Σε αυτό το πλαίσιο, ακόμη και η επιθυμητή -για όλους μας- αποκλιμάκωση που «βλέπει» ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, όπως δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1, δεν αναιρεί το γεγονός ότι οι σχεδιασμοί ίσως θα έπρεπε να είχαν διαφορετικό προσανατολισμό.
Το καλοκαίρι του 2022 δεν είναι σε καμιά περίπτωση όμοιο με αυτό του 2020. Τότε, προερχόμαστε από ένα σκληρό lockdown, με σβησμένη τη μηχανή της οικονομίας και με την ανάγκη ο τουρισμός να πάει όσο το δυνατόν καλύτερα. Και μπορούμε να πούμε ότι για τα δεδομένα εκείνης της χρονιάς όλοι -με πρώτους τους επαγγελματίες του Τουρισμού και φυσικά τους υγειονομικούς- υπερέβησαν εαυτούς. Σήμερα, δυο χρόνια μετά, υπάρχει ένας οδικός χάρτης αντιμετώπισης των κυμάτων της πανδημίας που μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε ως εργαλείο αποτροπής θανάτων και ανάσχεσης της μεγάλης διάχυσης των παραλλαγών και μεταλλάξεων του ιού στην κοινότητα.
Σε αυτό το πλαίσιο και προσμετρώντας στην ανάλυσή μας τις συνέπειες που έχει σωρεύσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση, πιστεύουμε ότι θα ήταν δέον να υπάρχει μια περισσότερο παρεμβατική πολιτική απέναντι στην πανδημία γι’ αυτό το καλοκαίρι. Τα πράγματα δεν είναι τραγικά, ωστόσο, η αύξηση των κρουσμάτων δημιουργεί αρνητικό κλίμα και ατμόσφαιρα σε μια στιγμή που οδηγούμαστε προς την κορύφωση της τουριστικής περιόδου. Η ποθητή απελευθέρωση από τα βασικά μέτρα όπως λόγου χάρη η χρήση μασκών μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ για την ίδια τη λειτουργία της τουριστικής βιομηχανίας, σε μια περίοδο μάλιστα που υπάρχει έλλειψη εργατικών χεριών.
Με όλα αυτά κατά νου, συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες της Ελληνικής Πολιτείας για την οικονομία, αλλά ίσως να χρειάζεται μια μερική αλλαγή πλεύσης με ήπια παρεμβατικότητα προς την κατεύθυνση της λήψης των βασικών μέτρων προστασίας. Η μη πίεση στις ΜΕΘ και το ΕΣΥ, που αναφέρει και ο κ. Μαγιορκίνης αποτελεί ενθαρρυντική ένδειξη. Το θέμα είναι να μην επιστρέψουμε στην κατάσταση που δεν θα υπάρχουν κλίνες στις ΜΕΘ για τα κρούσματα κορωνοϊού αλλά και για τις ανάγκες νοσηλείας ασθενών με άλλες παθήσεις. Επιπλέον, η χώρα, σύμφωνα με τους οικονομικούς δείκτες, δεν έχει την πολυτέλεια να έχει τον Σεπτέμβριο σημαντικό μέρος του ενεργού πληθυσμού της σε καραντίνα. Κι όπως λέει κι ο σοφός λαός, «ο ιός δεν πήγε διακοπές και θα ξαναγυρίσει τον Σεπτέμβριο»…