Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
11 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Μαρία Κασσωτάκη: Από τα ΜΟΠ στα σημερινά ευρωπαϊκά προγράμματα, ένα ταξίδι που άλλαξε την Κρήτη

Πρέπει να διαβάσετε

«Από τα ΜΟΠ μέχρι τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης και τα σημερινά προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης κάναμε ένα μεγάλο ταξίδι που πραγματικά άλλαξε την Κρήτη»! Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων η προϊσταμένη της Αρχής Διαχείρισης Κρήτης Μαρία Κασσωτάκη η οποία για 4 σχεδόν δεκαετίες έχει υπηρετήσει στις υπηρεσίες που έχουν διαχειριστεί τα ευρωπαϊκά προγράμματα και τα οποία συνέβαλαν στο να αλλάξει η εικόνα του νησιού.

Η κ.Κασσωτάκη μιλώντας στον ΣΚΑΙ Κρήτης και τον Κ.Μπογδανίδη αναφέρθηκε στις πρώτες εκείνες μέρες του ΜΟΠ και το πως άλλαξε η σχέση μας με την ΕΟΚ, τα έργα που έγιναν στο νησί, τις δυσκολίες που υπήρξαν.

«Τα ΜΟΠ ήταν μια μικρή επανάσταση τότε. Δεν ήταν μόνο τα χρήματα που ήρθαν στην Κρήτη και την Ελλάδα. Άλλαξε και ο τρόπος σκέψης μας, η διαχείριση, μπήκαν κανόνες και σχεδιάστηκαν πράγματα. Μέχρι τότε τα πρώτα χρήματα από την ΕΟΚ ερχόταν με λίστες έργων» ανέφερε η κ.Κασσσωτάκη που θυμήθηκε και τα πρώτα δικά της βήματα στις Βρυξέλλες.

«Ήταν μια άλλη εποχή για όλους. Για την ΕΟΚ, την Ελλάδα και για μας. Και οι Βρυξέλλες ήταν μια άλλη πόλη. Μια μικρή πόλη , ευχάριστη φυσικά και φιλόξενη» τόνισε και θυμήθηκε με συγκίνηση την πιο δυνατή της στιγμή όλα αυτά τα χρόνια το πως νεαρή υπάλληλος είχε βρεθεί σε συνέδριο στην Κορσική στο ίδιο πάνελ με τον ΝΤελόρ και την Αρβελέρ!

«Είχαμε τότε ένα όραμα , ένα κίνητρο για να πάμε πιο ψηλά τότε την Ευρωπαική Ενωση και την Ελλάδα» υπογράμμισε και θυμήθηκε τα χρόνια των μεγάλων ηγετών και των επιτροπων, την καταλυτική παρουσία του Ζακ Ντελόρ.

Τόνισε επίσης τα πολλά και μεγάλα έργα που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια, το σύνολο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, το ΙΤΕ, το Πολυτεχνείο, τα νοσοκομεία, τα φράγματα, τους δρόμους. «Όλα αυτά άλλαξαν την Κρήτη» ανέφερε και ξεκαθάρισε ότι ένα και μόνο έργο όπως ο ΒΟΑΚ δεν μπορούσε να γίνει από περιφερειακό πρόγραμμα.

«Χρειαζόταν ένα κεντρικό πρόγραμμα, πολλά χρήματα. Έπρεπε ο ΒΟΑΚ να μπει σε ένα κεντρικό σχεδιασμό από την περίοδο εκείνη που μπήκαν και οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι της χώρας» τόνισε.

Η κ.Κασσωτάκη είπε ότι υπήρξαν προβλήματα στην πορεία και χαρακτήρισε ως το πιο σημαντικό την γραφειοκρατία που αναπτύχθηκε με τον χρόνο στα ευρωπαϊκά προγράμματα.

«Δυσκόλεψαν τα πράγματα γιατί αναπτύχθηκε από τους ελεγκτές, στο όνομα της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης, ένα αυστηρό πλαίσιο το οποίο πολλές φορές ανάγκαζε να χάνουμε την ουσία. Ενώ στην αρχή η λογική ήταν αναπτυξιακή και κατόπιν διαχειριστική τα επόμενα χρόνια έγινε πρωτίστως διαχειριστική. Αυτό εκτός από το ότι δημιουργούσε προβλήματα έκανε και λιγότερο ελκυστικά τα προγράμματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να παίρνουν και ρίσκα όσοι διαχερίζονται προγράμματα.

Η κ.Κασσωτάκη επίσης θυμήθηκε τις δύσκολες στιγμές της χώρας με τη χρεοκοπία και τα capital control , είπε μάλιστα ότι την επόμενη που κλείσανε οι τράπεζες είχαν προγραμματισμένη…επιτροπή παρακολούθησης ενός προγράμματος και το κλίμα ήταν παγωμένο και αμήχανο.

«Θυμάμαι εκείνες τις μέρες που ήμουν επίσης σε μια συνεδρίαση για ευρωπαϊκό πρόγραμμα και όταν ήρθε η σειρά μου να μιλήσω εκ μέρους της Ελλάδας με…παρέκαμψαν! Αντέδρασα έντονα για να μου δώσουν τον λόγο…»

Η προϊσταμένη της Αρχής Διαχείρισης είπε τα καλύτερα για όλους τους περιφερειάρχες που πέρασαν από την Κρήτη, μίλησε για την ιδιαίτερη σχέση που είχε με τον αείμνηστο Σταύρο Καμπέλη, αλλά και για τους υπουργούς τους οποίους ξεχώρισε όπως ο Χρήστο Πάχτας και ο Αλέξης Χαρίτσης.

Τέλος δήλωσε αισιόδοξη για τα επόμενα χρόνια και τις αλλαγές που θα γίνουν στην Κρήτη τονίζοντας ότι πρέπει να γίνουν πολλές παρεμβάσεις και διορθωθούν κάποια κακώς κείμενα.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα