Κυριακή, 26 Ιανουαρίου, 2025
11.6 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Μανωλόπουλος στο CRETA: Σε τι διαφέρει το Novavax από τα άλλα σκευάσματα – Το «κακό» σενάριο της πανδημίας

Πρέπει να διαβάσετε

Ακόμη ένα ισχυρό «όπλο» κατά της πανδημίας αναμένεται στη χώρα μας. Πρόκειται για το πρώτο πρωτεϊνικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, αυτό της Novavax.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο καθηγητής Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος εξήγησε πως το συγκεκριμένο εμβόλιο, δεν είναι με mRNA τεχνολογία, ούτε με αδενοιό όπως της Astrazeneca ή το μονοδικό. Είναι πρωτεϊνικό εμβόλιο, δεν έχουν να κάνουν με το mRNA απλά εισάγεται η πρωτεϊνική ακίδα και δίνεται έτοιμη στα κύτταρα για να παραχθεί ανοσία από τον ιό. «Το πλεονέκτημα είναι ότι είναι καλά εμβόλια, δεν διαφέρουν σε κάτι είναι αποτελεσματικά 90% και θα συμβάλλουν με τα άλλα εμβόλια στον οργανισμό του κόσμου. Για όσους φοβούνται την mRNA τεχνολογία μπορούν να το κάνουν άφοβα. Βέβαια, κακώς φοβούνται αλλά υπάρχει μια εναλλακτική για εκείνους τους ανθρώπους».

Όπως ανέφερε ο κ. Μανωλόπουλος είναι το πρώτο εμβόλιο που κυκλοφορεί στο δυτικό κόσμο, όμως αντίστοιχα από τα κινέζικα εμβόλια που έχουν ήδη παραχθεί τρία διαφορετικά, ένα από αυτά είναι πρωτεϊνικό. Άρα, είναι το πρώτο εμβόλιο που υπάρχει στο δυτικό κόσμο και όχι το πρώτο παγκοσμίως. 

Πρόσθεσε δε, πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του εν λόγω εμβολίου έναντι των μεταλλάξεων ενώ και αυτό θα γίνεται σε δύο δόσεις με τρεις βδομάδες διαφορά και οι παρενέργειες είναι όσες έχουν καταγραφεί και στα υπόλοιπα εμβόλια.

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, τόνισε πως το εμβόλιο αυτό, έχει ενδείξεις και άδεια για να χορηγείται σε άτομα άνω των 18 ετών, χωρίς να υπάρχει κάποια ανησυχία ότι δεν θα είναι αποτελεσματικό και στα παιδιά.

Γιατί η ιβερμεκτίνη αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία

Διευκρινήσεις για το φάρμακο της ιβερμεκτίνης, το οποίο ζητούν αρκετοί ασθενείς ως αντιμετώπιση για τον κορωνοϊό, έδωσε ο κ. Μανωλόπουλος.

Όπως σημείωσε, είναι ένα κτηνιατρικό φάρμακο είναι αντιπαρασιτικό και έχει ελάχιστες χρήσεις στους ανθρώπους. Σπάνια χρησιμοποιείται σε πολίτες και κυρίως είναι για άλογα. «Υπάρχει φημολογία μεγάλη γύρω από το θέμα. Υπήρξαν κάποιες υποθέσεις, ότι μπορεί να προστατεύει από τον κορωνοϊό. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει και μπορεί να είναι θανατηφόρο για κάποια άτομα, υπάρχει σύσταση κατά της χρήσης της ιβερμεκτίνη. Για κάποιο λόγο είχε ξεκινήσει από παραθρησκευτικές οργανώσεις. Συστήνω ανεπιφύλακτα κατά της χρήσης της ιβερμεκτίνης, γιατί δεν είναι μόνο ότι δεν βοηθάει αλλά είναι και επικίνδυνη».

 «Ελπιδοφόρα» τα φάρμακα κατά του κορωνοϊού

«Ελπιδοφόρα» χαρακτήρισε ο κ. Μανωλόπουλος τα φάρμακα κατά του κορωνοϊού, τα οποία έχουν εγκριθεί σε διάφορες χώρες και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό. «Μιλάμε για αντιικά χάπια που χορηγούνται από το στόμα, νωρίς μετά τη λοίμωξη, τις πρώτες 5 μέρες το πολύ και αν ληφθούν προλαμβάνουν σε κάποιο ποσοστό την επιδείνωση της νόσου. Είναι άλλο ένα εργαλείο, που μας βοηθά να προλάβουμε την νοσηλεία ανθρώπων. Χορηγούνται μόνο σε αυτούς που έχουν κίνδυνο να μπουν στο νοσοκομείο. Υπάρχει μια λίστα ενδείξεων που πρέπει να έχει ένα άτομο για να πάρει το φάρμακο και από τη στιγμή που θα ξεκινήσει να έχει συμπτώματα, ο γιατρός πρέπει να κάνει μια αίτηση στον ΕΟΔΥ, ο ΕΟΔΥ την εγκρίνει και το παίρνει ο ασθενής».

Σε αυτή τη φάση, τα φάρμακα αγοράζονται από τον ΕΟΔΥ και μοιράζονται στους ασθενείς. Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Μανωλόπουλος αν καθιερωθούν σαν θεραπεία και γίνει όπως άλλες αντιικές θεραπείες, δεν αποκλείεται στο μέλλον να μπορούν οι ασθενείς να τα πάρουν από τα φαρμακεία με απλές διαδικασίες.

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στην πορεία της πανδημίας, λέγοντας πως όσο παραμένουν μεγάλα τμήματα του πληθυσμού σε χώρες ανεμβολίαστα, υπάρχει ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων αλλά και ύπαρξης νέων στελεχών. «Όσο παραμένει ο ιός σε μεγάλη κυκλοφορία είναι αυξημένη η πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο. Αυτό είναι ένα κακό σενάριο. Ο μόνος τρόπος για να μειώσουμε μια τέτοια πιθανότητα είναι να εμβολιαστεί όλος ο πλανήτης και όχι μόνο ο δυτικός κόσμος».

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα