Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024
17.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Μανιάτης στο Creta: Ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα να γίνει ο τροφοδότης της Ευρώπης με το φυσικό αέριο της Κρήτης

Πρέπει να διαβάσετε

Του Σωτήρη Μεταξά

 

Στην πιο κρίσιμη φάση εισέρχεται η διαδικασία των ερευνών για υδρογονάνθρακες καθώς το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα οι εταιρείες που έχουν αναλάβει τις παραχωρήσεις αναμένεται να λάβουν τις τελικές αποφάσεις τους για το εάν θα προχωρήσουν στο επόμενο βήμα, δηλαδή στη διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων.

Για ιστορική ευκαιρία της Ελλάδας, και ειδικότερα της Κρήτης, έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης μιλώντας στην εκπομπή De Facto της Τηλεόρασης Creta.

“Είναι η πιο κρίσιμη ιστορική περίοδος των τελευταίων πολλών ετών για την Ελλάδα. Η Ευρώπη είναι διψασμένη για φυσικό αέριο. Έχουμε τη δυνατότητα μέσα σε διάστημα 3 – 4 ετών να αρχίσουμε να τροφοδοτούμε εμείς την Ευρώπη με το δικό μας φυσικό αέριο”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο Πειραιά και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης.

Χρονικό ορόσημο για τη διαδικασία των ερευνών θα πρέπει να θεωρείται το 2025, καθώς τότε αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι επενδυτικές αποφάσεις για τις έρευνες στα θαλάσσια μπλοκ της Κρήτης.

“Η Ελλάδα έχει στην Κρήτη και στο Ιόνιο 32 μεγάλους ενδιαφέροντες στόχους για έρευνα. Ειδικά αυτοί στα νότια της Κρήτης έχουν δομή ανάλογη με το κοίτασμα Zohr της Αιγύπτου και η αξία αυτών των στόχων είναι της τάξης των 250 δισεκατομμυρίων ευρώ”, πρόσθεσε ο κ. Μανιάτης.

Τον προηγούμενο μήνα ολοκληρώθηκε ο κύκλος των τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών και η κοινοπραξία της ExxonMobil kai της Helleniq Energy επεξεργάζονται τα δεδομένα ώστε να προχωρήσουν στις τελικές επενδυτικές αποφάσεις.

Εκτιμάται ότι θα είναι σε θέση για την τελική επενδυτική απόφαση το 2025 με τη διενέργεια των γεωτρήσεων να τοποθετείται χρονικά το 2026.

Στην περιοχή πραγματοποιήθηκαν σεισμικές έρευνες περίπου 13.000 χιλιομέτρων και με βάση τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις που είχαν γίνει γνωστές έχει εντοπιστεί ανάλογη γεωλογική δομή με βάση το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε για τον εντοπισμό του θαλάσσιου κοιτάσματος αερίου Ζοhr στην Αίγυπτο.

“H Κρήτη θα είναι ο μεγάλος κερδισμένος”, τόνισε ο κ. Μανιάτης και πρόσθεσε “Από το 25% των δημοσίων εσόδων, το 5% θα διατεθεί απ’ ευθείας στην Περιφέρεια Κρήτης και το υπόλοιπο 20% στο πράσινο ταμείο για αναπτυξιακά και περιβαλλοντικά έργα στο νησί. Τα επόμενα 20 χρόνια η Κρήτη μπορεί να εισπράξει άλλα 2,5 ΕΣΠΑ και να εκτοξευτεί αναπτυξιακά και περιβαλλοντικά”.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα