Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
22.3 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Μακριά από τον ευρωπαϊκό στόχο της ανακύκλωσης η Ελλάδα – Ποιες Μονάδες στην Κρήτη θα αυξήσουν το ποσοστό

Πρέπει να διαβάσετε

Της Φαίης Σφακιωτάκη

 

Στο 55% θα πρέπει να ανέρχεται η ανακύκλωση στην Ελλάδα έως το 2030, βάσει του στόχου που έχει θέσει η Ε.Ε. Σήμερα το ποσοστό ανέρχεται κοντά στο 20%, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να αναμένεται να ανακοινώσει ένα πλαίσιο μέτρων, με την ονομασία “Μεταρρύθμιση στην Ανακύκλωση”, ώστε να επιτευχθεί εγκαίρως ο στόχος. Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, μιλώντας στην Τηλεόραση CRETA, έδωσε μια “πρώτη γεύση” για το σχεδιασμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος κι Ενέργειας. Έμφαση δίνεται στις Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων.

«Οι Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων που δέχονται τον πράσινο κάδο έχουν τη δυνατότητα να ανακτούν υλικά, τα οποία μπορούν να ανακυκλωθούν. Αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα είναι σε λειτουργία 11 τέτοιες μονάδες κι εκτιμούμε ότι μέσα στην επόμενη διετία αυτές θα έχουν ξεπεράσει τις 17-18 σε λειτουργία. Αυτό λοιπόν από μόνο του αναμένεται να αυξήσει κάπως τα ποσοστά της ανακύκλωσης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γραφάκος.

Σε επίπεδο Κρήτης, είναι ήδη σε λειτουργία οι Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων στα Χανιά και στο Αμάρι Ρεθύμνου. Υπό κατασκευή είναι η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων στη Σητεία, ενώ έχουν ακόμη συμβασιοποιηθεί οι Μονάδες στη Χερσόνησο και το Ηράκλειο.

«Άρα με τις άλλες τρεις Μονάδες, η Κρήτη ολοκληρώνει τις αναγκαίες υποδομές της. Θεωρώ ότι όλες θα λειτουργούν στο τέλος του 2027. Κάποιες νωρίτερα, κάποιες σε κείνο το χρονικό σημείο» σημείωσε ο κ. Γραφάκος.

Η συμβολή των μονάδων αυτών στην ανακύκλωση είναι μεγάλη, καθώς σε αυτήν την περίπτωση το ποσοστό που οδηγείται προς ταφή περιορίζεται στο 35-40%, ενώ και από αυτό το ποσοστό ο στόχος είναι έως το 2030 μέρος του να αξιοποιείται ενεργειακά, μέσω της μετατροπής υπολειμμάτων σε δευτερογενές καύσιμο. Στο μεταξύ, βαρύτητα δίνεται και στην προσθήκη των κίτρινων και καφέ κάδων.

«Τα βιοαπόβλητα είναι περίπου το 40-45% των αστικών αποβλήτων και περίπου 20-22% είναι το χαρτί. Άρα είναι τα δύο μεγάλα ρεύματα. Συνεπώς γι’αυτό βλέπουν και θα συνεχίσουν να βλέπουν σε εντονότερο βαθμό οι πολίτες τόσο τον καφέ κάδο για τα βιοαπόβλητα, τα απόβλητα τροφών δηλαδή, όσο και τον κίτρινο κάδο για το χαρτί» πρόσθεσε ο Γενικός Γραμματέας.

Στην Κρήτη βρίσκονται σε δοκιμαστική λειτουργία δύο Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, μια στο Δήμο Αρχανών Αστερουσίων και μια στην Ιεράπετρα.

 

Η Ελλάδα επιβαρύνεται με πρόστιμα λόγω παράνομων χωματερών. Τα πρόστιμα αφορούν τόσο στη λειτουργία όσο και στη μη αποκατάσταση και η κάθε περίπτωση επιβαρύνεται με 80.000 ευρώ το χρόνο. «Το 2019 βρήκαμε 65 περιπτώσεις προστίμων. 43 τις σβήσαμε. Γλιτώσαμε δηλαδή από τη χώρα σημαντική επιβάρυνση. Και δουλεύουμε με στόχο μέσα στην επόμενη διετία να έχουμε απαλείψει και τις υπόλοιπες 22» σημείωσε ο κ. Γραφάκος.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση από το Ταμείο Ανάκαμψης 32 δισ. ευρώ, την επιβολή τέλους ταφής στους Δήμους της χώρας, για κάθε τόνο απορριμμάτων που θάβεται, προκειμένου η οικονομική επιβάρυνση να λειτουργήσει ως αντικίνητρο.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα