To κοκτέιλ γρίπης, κορωνοϊού και RSV φαίνεται να απασχολεί έντονα τους ειδικούς το τελευταίο διάστημα.
Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε πως τη δεδομένη στιγμή, η γρίπη έχει αρχίσει να μπαίνει σε μια φάση ύφεσης, όχι όμως χαμηλής ύφεσης. «Είδαμε μια κορύφωση νομίζω 1 – 2 εβδομάδες πριν και τώρα βλέπουμε να έχει πέσει. Ο κορωνοϊός παραμένει σε σταθερά επίπεδα. Είμαστε σε μια περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας ιών γιατί τα προηγούμενα δύο χρόνια, υπήρχαν τα μέτρα όπου ο κόσμος δεν είχε αντισώματα για τους ιούς. Συνεπώς, κυκλοφορούν ταχύτατα».
Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, τα πολύ μικρά παιδιά έχουν μια ευαισθησία απέναντι στους ιούς, όπως συμβαίνει σε όλες τις εξάρσεις. Όμως ιδιαίτερα προσεκτικοί, πρέπει να είναι και όσοι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, όπως άνθρωποι άνω των 65 ετών και όσοι έχουν συνοδά νοσήματα. «Καρκινοπαθείς, ανοσοκατασταλμένοι, όλοι αυτοί πρέπει να προσέχουν, η προσοχή είναι ο εμβολιασμός και η χρήση μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης».
Πρόσθεσε δε, πως υπάρχουν δύο είδη προστασίας. Η μία είναι για να μην κολλήσουμε καθόλου και η οποία φθίνει με τον καιρό και οι περισσότερες μεταλλάξεις κάμπτουν την προστασία αυτή αλλά δεν την εξαφανίζουν εντελώς. Υπάρχει και η προστασία για τη σοβαρή νόσο και τον θάνατο, που είναι πολύ δύσκολο να «λυγίσει». «Γι’ αυτό τα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά στο να μας προστατέψουν από το να καταλήξουμε στο νοσοκομείο ή να πεθάνουμε».
Ο καθηγητής σημείωσε πως υπάρχει ένα ποσοστό δυσκολίας στο να πάνε οι ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ισχυρή σύσταση εμβολιασμού σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. «Έχουν ένα δισταγμό στο να κάνουν την επικαιροποιημένη δόση, η οποία λογικά δεν θα χρειαστεί για ένα χρόνο ακόμη, να ξανακάνουν. Ο κόσμος έχει μια κόπωση και δεν έχει πάει σε μεγάλο ποσοστό να εμβολιαστεί, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά γενικώς. Εμείς υπενθυμίζουμε ότι ο εμβολιασμός είναι αναντικατάστατος».
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην έλλειψη φαρμάκων λέγοντας πως κάποια από αυτά βρίσκονται σε έλλειψη, καθώς τα περισσότερα δίνονται για την αντιμετώπιση ήπιων ή μέτριας βαρύτητας συμπτωμάτων. «Επειδή πολύς κόσμος τα χρησιμοποιεί δημιουργήθηκε μια έλλειψη σε ένα αρκετά μεγάλο αριθμό σκευασμάτων».
Κλείνοντας, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε πως δεν αποκλείεται μετά το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, να υπάρξει ύφεση όσον αφορά την γρίπη.