Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024
21.6 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Μαγιορκίνης: Ο κορωνοϊός θα είναι πιο μεταδοτικός από τη γρίπη και μέσα στο καλοκαίρι

Πρέπει να διαβάσετε

Η Ελλάδα βαδίζει σταδιακά προς την πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό, με τους επιστήμονες να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

Το μεγάλο ερώτημα για την επιστημονική κοινότητα είναι το κάτα πόσο οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού θα επηρεάσουν τους ρυθμούς μεταδοτικότητας του κορωνοϊού. Με αφορμή το τρέχον στάδιο άρσης μέτρων, με το άνοιγμα καταστημάτων και σχολείων, για το ζήτημα μίλησε στην ΕΡΤ, ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ερωτηθείς για τις συγκεντρώσεις ανθρώπων στις παραλίες, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι «εάν οι παρέες είναι μικρών ατόμων, δηλαδή έως 5 με 6 άτομα, σίγουρα κάτω από 10, θα υπάρχουν μεταδόσεις, αλλά προς το παρόν θεωρούμε ότι θα είναι ελέγξιμο. Το επίφοβο είναι από τα 10 άτομα και πάνω.»

Ο καθηγητής σημείωσε ότι το θέμα των παραλιών είναι ένα ζήτημα που πρέπει να εξετάσει η επιτροπή για τον κορωνοϊό -στην οποία συμμετέχει- καθώς με την άνοδο της θερμοκρασίας θα συρρεύσει κόσμος στη θάλασσα και στις παραλίες «που δεν είναι εύκολο να οργανωθούν για το πώς θα πηγαίνουν οι άνθρωποι.»

Μαγιορκίνης για κορωνοϊό: Πιο μεταδοτικός από τη γρίπη και μέσα στο καλοκαίρι

Ερωτηθείς για την ανθεκτικότητα του κορωνοϊού στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, ο Γκίκας Μαγιορκίνης επισήμανε ότι «όπως είχαμε προβλέψει, οι έρευνες δείχνουν μείωση της μεταδοτικότητας στο 30% με την άνοδο της θερμοκρασίας και της υγρασίας.»

Παρά ταύτα, εξήγησε, ότι παρά τη μείωση της μεταδοτικότητας από το 2,5 στο 1,5, «ο κορωνοϊός θα εξακολουθήσει να είναι πιο μεταδοτικός από τη γρίπη και μέσα στο κατακαλόκαιρο. Αν δεν πάρουμε μέτρα, δεν θα χαλαρώσει.» Ο κ. Μαγιορκίνης στη συνέχεια μίλησε και για τα κλιματιστικά τονίζοντας ότι χρειάζεται προσοχή καθώς δημιουργούνται μικροκλίματα. Παρά ταύτα, διευκρίνισε, ότι «τα οικιακά δεν έχουν θέμα. Στο σπίτι έχουμε ούτως ή άλλως τις επαφές με τις οποίες συγχρωτιζόμαστε και τα air condition δεν θα αλλάξουν κάτι. Εκεί που δημιουργείται πρόβλημα είναι οι κλειστοί κοινόχρηστοι χώροι.»

Κορωνοϊός: Ποιες συγκεντρώσεις ατόμων είναι ασφαλείς

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης ερωτήθηκε για τα σχολεία καθώς και για τις εικόνες από τις συγκεντρώσεις ανθρώπων σε πλατείες και άλλους δημόσιους χώρους. Για τα σχολεία είπε ότι ήταν σαφές ότι «πρέπει κάποια στιγμή να ανοίξουν, αλλά υπό προϋποθέσεις. Η πρώτη προϋπόθεση ήταν η μείωση της πυκνότητας κατά 50% (σ.σ. τα εκ περιτροπής μαθήματα και οι 15 μαθητές ανά τμήμα) και η δεύτερη η λήψη μέτρων που θα μειώσουν τη μεταδοτικότητα.»

Σχετικά με τις πλατείες και τους δημόσιους χώρους προσέθεσε:

«Είδα κόσμο έξω σε ομάδες των 4 με 5 ατόμων. Είναι κάτι φυσιολογικό και δεν μπορούμε να το αποφύγουμε. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν αρχίζουν να συγχρωτίζονται ομάδες των 50 – 100 ανθρώπων που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους. Εκεί, αν ένας είναι μεταδοτικός ή υπερμεταδοτικός, μπορεί να μεταδώσει τον κορωνοϊό σε 30 με 40 άτομα.»

Τα δυο βασικά προβλήματα, όπως σχολίασε, σε αυτή την περίπτωση θα είναι τα εξής:

ο μεγάλος αριθμός μεταδόσεων και

η αποτυχία της ιχνηλάτησης, που είναι «όπλο» ελέγχου της επιδημίας

«Αν λοιπόν ένας μεταδότης έρθει σε επαφή με 200 άτομα, τότε μπορεί να μολυνθούν γύρω στα 60. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε αυτές τις καταστάσεις. Ολα τα υγειονομικά πρωτόκολλα αποσκοπούν στο να μειώσουν τον αριθμό των επαφέων που έχει ο καθένας στην κοινότητα» τόνισε καταλήγοντας ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα