Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
17.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Μαγιορκίνης: Αν τριπλασιαστούν τα κρούσματα μετά την καραντίνα να είμαστε ευχαριστημένοι

Πρέπει να διαβάσετε

«Εάν καταφέρουμε μέχρι τα τέλη Μαΐου να κρατήσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού κάτω από 50 ανά ημέρα, θα είμαστε καλά» τόνισε μίλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA ο Eπίκουρος Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ και μελος της Επιροπής Υγειας, Γκίκας Μαγιορκίνης, αφήνοντας στην ουσία ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των κρουσμάτων μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων από την ερχόμενη Δευτέρα.

Ο ίδιος, εμφανίστηκε αισιόδοξος πως μέσα στον επόμενο χρόνο θα υπάρχει αποτελεσματικό εμβόλιο για τον Covid-19.

Αναφερόμενος στην έναρξη της άρσης των περιοριστικών μέτρων, ο κ. Μαγιορκίνης έκανε λόγο για την πιο δύσκολη φάση, σημειώνοντας πως «θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί τηρώντας τις αποστάσεις και τα απαραίτητα μέτρα προστασίας». Πρόσθεσε ωστόσο πως η επιστημονική κοινότητα είναι έτοιμη για μια ήπια αύξηση των κρουσμάτων μετά και την χαλάρωση των μέτρων.

«Μπορούμε να κρατήσουμε χαμηλά τη μετάδοση του ιού για μεγάλο χρονικό διάστημα τηρώντας μόνο τα μέτρα προστασίας χωρίς να πρέπει να επιστρέψουμε ξανα σε καθεστώς lockdown», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης.

Ο καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας τόνισε πως η επιστημονική κοινότητα τώρα είναι 10 φορές πιο σοφή για τον νέο κορωνοϊό από οτι ήταν πριν τρεις μήνες και «ξέρουμε πως να προστατέψουμε τους εαυτούς μας. Αν καταφέρουμε να κρατήσουμε σταθερό τον αριθμό των κρουσμάτων θα είμαστε μια χαρά», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Μαγιορκίνης εκτίμησε ότι δε θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα, ενώ σημείωσε πως καλό θα ήταν όσα παιδιά έχουν κοντινή επαφή με άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, να μην επιστρέψουν στο σχολείο. «Δύσκολη εξίσωση» ωστόσο, χαρακτήρισε ο καθηγητής το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων.

Για την έναρξη της τουριστικής περιόδου ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις σε διεθνές επίπεδο και πρόσθεσε πως, σύμφωνα με τα όσα γνωρίζει, «το υπουργείο τουρισμού εξετάζει έντονα την αύξηση του τουρισμού από βαλκανικές χώρες, που έχουν μικρό αριθμό κρουσμάτων».

Για τη χρήση μάσκας και γιατί η επιστημονική κοινότητα λέει τώρα «ναι» στη χρήση τους, ο καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας διευκρίνισε πως «στην ιατρική επιστήμη τα δεδομένα αλλάζουν μέρα με τη μέρα. Υπάρχουν παραδείγματα που τροποποιούνται οι οδηγίες. Όσον αφορά στις μάσκες, η θέση για την αναγκαιότητά τους άλλαξε παγκοσμίως. Δείχνουν τα πρώτα στοιχεία ότι στις χώρες που γίνεται χρήση μάσκας υπάρχουν θετικά αποτελέσματα στη μείωση της μεταδοτικότητας του ιού».

in_article_2_mobile

Δημοφιλή

Σχετικά άρθρα