Να αποσυρθούν άμεσα οι κατηγορίες και να σταματήσει κάθε δίωξη σε βάρος των 8 φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης, για τους οποίους παραγγέλθηκε προκαταρκτική εξέταση για να κριθεί αν πρέπει να κινηθεί ποινική δίωξη, μετά από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε η υπουργός Παιδείας, ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή.
Όπως ξεκαθάρισε ο Μ. Συντυχάκης, «η δίωξη των 8 φοιτητών συνδικαλιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης, για την οποία η κυβέρνηση φέρνει ακέραια την πολιτική ευθύνη, συνιστά επικίνδυνη κλιμάκωση του οργανωμένου κυβερνητικού σχεδίου της καταστολής στα Πανεπιστήμια, με τους φοιτητές να αντιμετωπίζονται σαν εγκληματίες του Κοινού Ποινικού Κώδικα, με ενδεχόμενες βαρύτατες ποινές, ακόμη και πολυετούς κάθειρξης.
Σκοπός αυτού του σχεδίου της κυβέρνησης είναι η δημιουργία κλίματος τρομοκράτησης στους φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης και των άλλων Ιδρυμάτων, αλλά και αποπροσανατολισμού από τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν φοιτητές, καθηγητές και άλλοι εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια.
Επιπλέον, η κυβέρνηση κλιμακώνει επικίνδυνα το τεχνητό κλίμα έντασης που η ίδια δημιουργεί στα Πανεπιστήμια, για να δικαιολογηθεί η είσοδος της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Συνεχίζει στον δρόμο του αυταρχισμού και της καταστολής, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, στην προσπάθειά της να επιβάλει τον νέο νόμο-πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια, με στόχο τη μεγαλύτερη και ολόπλευρη υποταγή των Πανεπιστημίων στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, ενάντια στα μορφωτικά δικαιώματα των νεολαίων και τις δίκαιες διεκδικήσεις του φοιτητικού κινήματος.
Η υπουργός Παιδείας, Ν. Κεραμέως, έκανε λόγο για «φερόμενα περιστατικά» για τα οποία ενημερώθηκε από ανακοίνωση της Κοσμητείας, λέγοντας ότι πρέπει να ελεγχθεί η υπόθεση από τη Δικαιοσύνη. Προσπαθώντας να επιβάλει το κλίμα τρομοκρατίας και ποινικοποίησης των φοιτητών, έκανε λόγο για «τις χειρότερες εκφάνσεις του παρελθόντος», για «ανομίες μειοψηφιών» και φυσικά δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο αγαπημένο κυβερνητικό ευφυολόγημα για βιβλιοθήκες και βαριοπούλες».
Στη δευτερολογία του ο Μ. Συντυχάκης ξεκαθάρισε ότι «το να μη συμφωνεί κανείς με μορφές αγώνα και κινητοποιήσεων δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπερασπίζεται το δικαίωμα της διεκδίκησης, την ώρα που η κυβέρνηση το ποινικοποιεί. Και τόνισε ότι με βάση αυτή την πρακτική θα μπορεί η κυβέρνηση να στέλνει στα δικαστήρια όποιον δεν της αρέσει!»
Σχετικά με την ανακοίνωση που επαναλάμβανε η υπουργός, ο βουλευτής του ΚΚΕ διάβασε στην Ολομέλεια την ανακοίνωση της Πρυτανείας του Πολυτεχνείου Κρήτης που λέει σαφέστατα ότι θα πρέπει να αναπτύσσεται ελεύθερα πολιτικός λόγος και συνδικαλιστική δράση.
«Έχετε ξεφύγει, ο κατήφορός σας δεν έχει φρένα», είπε χαρακτηριστικά ο Μ. Συντυχάκης, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι «στόχος είναι να επιβληθεί τρόμος στους φοιτητές και μπαίνει στο στόχαστρο όποιος αμφισβητεί την κυβερνητική πολιτική.
Την ίδια ώρα, δεν υπάρχει ούτε μία λέξη στο νόμο-πλαίσιο για φοιτητική μέριμνα και για τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα των φοιτητών, αλλά γίνονται τα εγκαίνια των «Πανεπιστημίων ΑΕ»».
Επανέλαβε την απαίτηση φοιτητών, πανεπιστημιακών και μαζικών φορέων «να αποσυρθούν άμεσα οι κατηγορίες και κάλεσε τους φοιτητές να δυναμώσουν τους αγώνες τους μέσα από τους Συλλόγους τους, να κουρελιάσουν τα σχέδια έντασης της καταστολής».
Σημειώνεται ότι ανάλογη Επίκαιρη Ερώτηση είχαν καταθέσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Φίλης και η βουλευτής του ΜέΡΑ25, Σ. Σακοράφα.