«Σε σχέση με άλλες χώρες πήραμε νωρίς τα μέτρα, να ακολουθούμε τις οδηγίες και να προσέχουν οι πάσχοντες καρδιαγγειακών νοσημάτων», τόνισε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Μανόλης Σκαλίδης, μιλώντας στη Τηλεόραση CRETA.
«Αυτά που ξέρουμε από την Κίνα, κυρίως, από τους ασθενείς με κορωνοϊό, είναι ότι, ένα 20% εμφανίζουν καρδιοπάθειες, ένα 20% υπέρταση και ένα 10% σακχαρώδη διαβήτη. Αυτό είναι πάνω από το μέσο όρο στον γενικό πληθυσμό, άρα συμπεραίνουμε ότι είναι πιο ευάλωτοι», τόνισε ο καθηγητής Καρδιολογίας, κ. Σκαλίδης.
«Ενώ η μέση θνητότητα στο γενικό πληθυσμό είναι περίπου 2-3%, στα άτομα που νοσούν από τα παραπάνω, είναι στο 10%. Αμέσως η θνητότητα είναι 3 φορές μεγαλύτερη», επισημαίνει ο ίδιος.
«Είναι μια καλή ευκαιρία», σημειώνει ο καθηγητής, «αν τηρήσουμε τα μέτρα και κάνουμε μια βέλτιστη συμμόρφωση με τα προτεινόμενα μέτρα, να βγούμε κερδισμένοι από αυτή τη μάχη».
Για να έχουμε όσο το δυνατόν, λιγότερα θύματα σε αυτόν το «πόλεμο», ο καθηγητής Καρδιολογίας κ. Σκαλίδης, συμβουλεύει τα κάνουμε τα απλά πράγματα, όπως τη προσωπική φροντίδα, να πλένουμε τα χέρια μας, να αποφεύγουμε την κοντινή επαφή με άλλους ανθρώπους, να μένουμε σπίτι, κοινωνική απομάκρυνση για ένα διάστημα και κυρίως να ζητάμε βοήθεια αν χρειαστεί μόνο από το τηλέφωνο στην αρχή , έτσι ώστε να μην ερχόμαστε σε επαφή με τα νοσοκομεία.
«Υπάρχει μελέτη από τη Κίνα που λέει, ανάμεσα σε 1050 ασθενείς που είχαν υπέρταση και νόσησαν, είχαν θνητότητα, 6%», αλλά όπως τόνισε στη συνέχεια, «Για να απαντήσω με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια, δεν έχουμε τα δεδομένα ακόμα».
«Όλες οι προγραμματισμένες επεμβάσεις έχουν ανασταλεί και προσπαθούμε να δούμε τι θα γίνει με αυτούς τους ασθενείς», σημειώνει ο κ. Σκαλίδης. «Προσπαθούμε, ότι δεν επείγει, να το αναβάλουμε, διαλέγουμε περιστατικά καθώς δημιουργούνται πολλά προβλήματα με τη μεγάλη θνησιμότητα σε καρδιαγγειακούς ασθενείς»