Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
10.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Μ. Μανουσάκης στο 26ο συνέδριο του Economist: Χρειαζόμαστε πυκνά δίκτυα για να πετύχουμε την ενεργειακή μετάβαση

Πρέπει να διαβάσετε

Τη σημασία της ενίσχυσης των διεθνών διασυνδέσεων και την ιστορική ευκαιρία της χώρας να μετατραπεί σε έναν στρατηγικό ενεργειακό κόμβο, ανέδειξε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης, κατά τη σημερινή του τοποθέτηση στο 26ο συνέδριο του Economist.

Ο κ. Μανουσάκης επεσήμανε ότι χρειαζόμαστε πιο πυκνά δίκτυα προκειμένου να πετύχουμε την ενεργειακή μετάβαση και την ασφάλεια εφοδιασμού στην κρίσιμη συγκυρία που διανύουμε και τόνισε ότι ο Διαχειριστής ενδιαφέρεται να συμμετάσχει και με επενδύσεις στα νέα έργα διεθνών διασυνδέσεων που δρομολογούνται στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου.

Ακολουθούν βασικά σημεία της ομιλίας του κ. Μανουσάκη:

“Κρίσιμος ο ρόλος του ΑΔΜΗΕ για την πράσινη μετάβαση.
Βρισκόμαστε αναμφίβολα σε μία κρίσιμη περίοδο. Παρ’ όλα αυτά δεν μπορούμε να χάσουμε τον κεντρικό στόχο, όπως επιτάσσει η επιδείνωση της κλιματικής κρίσης την οποία ζούμε τα τελευταία χρόνια, που δεν είναι άλλος από την πράσινη μετάβαση. Ο ρόλος του ΑΔΜΗΕ για την προώθηση αυτού του στόχου είναι κρίσιμος καθώς τα δίκτυα είναι αυτά τα οποία θα μπορούν να μεταφέρουν ενέργεια από διεσπαρμένες πηγές στο Σύστημα και συνεπώς είναι σαφές ότι οι υποδομές αυτές θα πρέπει να πολλαπλασιαστούν.

Η συμβολή του ΑΔΜΗΕ σε ό,τι αφορά τις εγχώριες διασυνδέσεις είναι γνωστή τα τελευταία χρόνια. Στο μέτωπο αυτό, οι πιο βασικές εξελίξεις της φετινής χρόνιάς είναι η κατασκευαστική πρόοδος της «μεγάλης» διασύνδεσης Κρήτης- Αττικής και η ολοκλήρωση των διαγωνισμών για τη διασύνδεση των Νοτίων Κυκλάδων το αμέσως επόμενο διάστημα.
Ενδιαφέρον για επενδυτική συμμετοχή στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις της ΝΑ Μεσογείου
Είναι σαφές ότι η κρίση τιμών φυσικού αερίου που τείνει να μετατραπεί σε κρίση εφοδιασμού καυσίμου κάνει επιτακτική ανάγκη για την Ευρώπη την αναζήτηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Αυτό είναι μία ευκαιρία για την Ελλάδα, η οποία λόγω της γεωγραφικής της θέσης, το επόμενο διάστημα έχει τη δυνατότητα να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο ΑΔΜΗΕ συνδράμει ενεργά προς αυτή την κατεύθυνση.

Τον Οκτώβριο του 2021 συνάψαμε σύμβαση με την οποία παρέχουμε την τεχνογνωσία μας στο έργο της διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ με φορέα υλοποίησης τον Euroasia Interconnector, η οποία θεωρούμε ότι ήταν κρίσιμη για να λάβει αυτό το έργο επί της αρχής την έγκριση χρηματοδότησης ύψους 657 εκατ. ευρώ από το Connecting Europe Facility. Το αμέσως επόμενο διάστημα ολοκληρώνουμε το due diligence και θα καταθέσουμε πρόταση για συμμετοχή μας ως επενδυτής στο έργο αυτό.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, υπάρχει επίσης ισχυρότατη πολιτική βούληση, όπως εκφράστηκε και από την υπογραφή του MoU τον περασμένο Οκτώβριο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο, για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών. Είμαστε σε πολύ στενή συνεργασία με τον ομόλογο Διαχειριστή της Αιγύπτου για την τεχνική και χρηματοοικονομική ωρίμανση του έργου, η οποία όπως έχει αποφασιστεί, θα βασιστεί στην υπάρχουσα πρόταση του έργου GREGY του Ομίλου Κοπελούζου. Στην τελευταία επίσκεψη που είχαμε στο Κάιρο συμφωνήσαμε με τον Διαχειριστή της Αιγύπτου ότι η βέλτιστη λύση για τη χρηματοδότηση των μελετών του έργου είναι η ένταξή τους στο REPowerEU ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν. Ο ΑΔΜΗΕ ενδιαφέρεται επίσης να συμμετέχει επενδυτικά και σε αυτό το έργο και βρίσκεται ήδη στα αρχικά στάδια της διαδικασίας due diligence, σε συνεννόηση με τον Όμιλο Κοπελούζου και τον αντίστοιχο Διαχειριστή της Αιγύπτου, ο οποίος επίσης έχει εκφράσει ενδιαφέρον για επενδυτική συμμετοχή του.

Ανάπτυξη των διεθνών διασυνδέσεων και στα Βαλκάνια

Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργήσουμε ακόμη πιο πυκνά και ισχυρά δίκτυα στα Βαλκάνια. Για τον λόγο αυτό ο ΑΔΜΗΕ ενδιαφέρεται έντονα να επενδύσει στην περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο ο Διαχειριστής έχει ξεκινήσει ήδη την κατασκευή της δεύτερης διασύνδεσης με τη Βουλγαρία, μελετάει από κοινού με τον Διαχειριστή της Ιταλίας τον υπερδιπλασιασμό της διασύνδεσης ανάμεσα στις δύο χώρες, εξετάζει επίσης υπερδιπλασιασμό της χωρητικότητας της υφιστάμενης διασύνδεσης Ελλάδας-Αλβανίας, ενώ εκφράζει το ενδιαφέρον του να επενδύσει και στη Βόρεια Μακεδονία.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα