Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
16.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Η Μ. Γκάγκα στον ΣΚΑΪ Κρήτης για τις μεταμοσχεύσεις: «Ανακριβείς οι δηλώσεις Κούγια»

Πρέπει να διαβάσετε

Αίσθηση προκάλεσαν οι ερωτήσεις του γνωστού ποινικολόγου Αλέξη Κούγια προς τον διευθυντή της ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, Ανδρέα Ηλιάδη, κατά τη διάρκεια της δίκης της Ρούλας Πισπιρίγκου, αναφορικά με το θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας. Ο κ. Κούγιας δημιούργησε σκιές γύρω τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι δωρεές κι οι μεταμοσχεύσεις οργάνων.

Η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1, έκανε λόγο για ανακριβείς δηλώσεις και τόνισε πως δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να χρησιμοποιήσει κάποιος ένα μόσχευμα κατά το δοκούν, παρά μόνο όταν μιλάμε για δωρεά νεφρού από ζώντα, σε συγγενικό του πρόσωπο. «Υπήρχε ένα αυστηρό πλαίσιο για τις μεταμοσχεύσεις και περάσαμε ένα ακόμη αυστηρότερο πλαίσιο πριν από ένα μήνα περίπου. Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο έχουν επεξεργαστεί ειδικοί από όλο τον κόσμο, δηλαδή από την Ισπανία που έχουν πάρα πολλές μεταμοσχεύσεις, από την Κροατία, από την Αγγλία, όπου υπάρχουν και δικοί μας επιστήμονες που ασχολούνται με τις μεταμοσχεύσεις, όπως ο Ηλίας ο Μόσιαλος» σημείωσε στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα και τη Φαίη Σφακιωτάκη η κ. Γκάγκα.

Βάσει του πρωτοκόλλου, μόνο όταν κριθεί εγκεφαλικά νεκρός ένας ασθενής, καλούνται οι ειδικοί, οι οποίοι δεν είναι εργαζόμενοι στη μονάδα, αλλά μια συγκεκριμένη γι’αυτόν το σκοπό ομάδα και βάσει τεστ διαπιστώνεται ότι η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. Το τεστ επαναλαμβάνεται μετά από έξι ώρες, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι ο ασθενής κρατιέται στη ζωή μόνο με μηχανική υποστήριξη. Αφού διαπιστωθεί ο εγκεφαλικός θάνατος, μπορούν οι υπεύθυνοι στις μονάδες, που είναι οι συντονιστές του ΕΟΜ, να μιλήσουν με τους συγγενείς και να ρωτήσουν για το ενδεχόμενο δωρεάς των οργάνων. «Από κει και πέρα γίνεται ο ανοσοποιητικός έλεγχος και μόνο ο ΕΟΜ έχει τις λίστες των αρρώστων που είναι προς μεταμόσχευση και στη σειρά με την οποία δικαιούνται να μεταμοσχευθούν. Άρα δεν υπάρχει κανένα θέμα παράκαμψης της λίστας. Η διαδικασία είναι πλήρως αδιάβλητη, ελέγχεται από τον ΕΟΜ κι ελέγχεται επίσης από τον ευρωπαϊκό αντίστοιχο ΕΟΜ, όπου πηγαίνουν τα δεδομένα από όλους τους οργανισμούς μεταμοσχεύσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά η Μίνα Γκάγκα. Ένας εγκεφαλικά νεκρός άνθρωπος μπορεί να δώσει ζωή σε μέχρι και 8 άτομα.

Οι λίστες αναμονής για μόσχευμα είναι μεγάλες, διότι αυτά μπορούν να βρεθούν μόνο σε επίπεδο χώρας, με λίγες μόνο εξαιρέσεις. «Στην Ελλάδα κάνουμε όλες τις μεταμοσχεύσεις, εκτός από κάποιες σε παιδιά, όπου δεν έχουμε εμπειρία, λόγω περιορισμένων αριθμητικά περιστατικών. Η δική μας διακρατική συμφωνία είναι με την Ιταλία. Αν χρειάζεται λοιπόν ένα παιδί να κάνει μεταμόσχευση, είτε για ήπαρ, είτε για καρδιά, είτε για πνεύμονες, πηγαίνει εκεί και δότες μπορεί να είναι είτε Έλληνες, είτε ξένοι. Πρέπει όμως να ξεκαθαρίσω ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που δουλεύει σε μονάδα και δεν έχει πρώτα το νου του στον ασθενή του, να τον σώσει» κατέληξε η κ. Γκάγκα.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα