Για την εξαιρετικά δυσμενή θέση των αγροτών και τα προβλήματα που πλήττουν συνολικά τον πρωτογενή τομέα τοποθετήθηκε, ως Εισηγητής, στη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων, ο Βουλευτής Ρεθύμνης και υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Μανόλης Χνάρης, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Διεπαγγελματικές οργανώσεις, ενίσχυση του αγροτικού τομέα, οργάνωση των υπηρεσιών και εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας».
Με ιδιαίτερα δηκτικό τρόπο, κατά την έναρξη της εισήγησής του, επέκρινε την ουσιαστικά ανύπαρκτη αγροτική πολιτική της Κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι «Οι ολοένα και κλιμακούμενες κινητοποιήσεις του αγροτικού κόσμου, αδιαμφισβήτητα αποδεικνύουν ότι, η Κυβέρνηση της ΝΔ έχει αποτύχει παταγωδώς στην επίλυση των διαχρονικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας», ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι «από πέρυσι μέχρι και σήμερα δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα».
Ακολούθως, προχώρησε σε οξεία κριτική προς την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι οι «αναποτελεσματικές και χωρίς κατεύθυνση πολιτικές» που ακολουθεί, «με τις συνεχείς αλλαγές Υπουργών και προέδρων του ΟΠΕΚΕΠΕ», αναπόφευκτα οδηγούν «στην πλήρη απαξίωση και υποβάθμιση του πρωτογενούς τομέα», ο οποίος συμβάλλει σημαντικά στο ΑΕΠ της χώρας, διαδραματίζοντας κεντρικό ρόλο στην ελληνική οικονομία.
Μάλιστα επισήμανε ότι, ενώ, σε συνέχεια και των δηλώσεων του Πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης του Προέδρου της παράταξης, Νίκου Ανδρουλάκη, αναμενόταν ένα νομοσχέδιο με ουσιαστικές λύσεις, αποδείχθηκε για ακόμα μία φορά ότι «άνθρακες ο θησαυρός».
Παράλληλα, αναφέρθηκε στα πραγματικά προβλήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο, τα οποία, βάσει του παρόντος νομοσχεδίου, φαίνεται πως αγνοεί η κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων είναι:
- Η αύξηση του κόστους παραγωγής
- Η άμεση αναγκαιότητα ουσιαστικής τροποποίησης της νέας ΚΑΠ
- Οι μειωμένες ενισχύσεις και τη διαχειριστική κρίση στον ΟΠΕΚΕΠΕ
- Η εισχώρηση ζωονόσων που έχουν οδηγήσει στη θανάτωση δεκάδων αιγοπροβάτων
- Η επιτακτική ανάγκη εκσυγχρονισμού του ΕΛΓΑ και την προσαρμογή του στα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η κλιματική κρίση
- Η διαχείριση κόκκινων δανείων και την προστασία της αγροτικής γης
- Η αντιμετώπιση των παράνομων «ελληνοποιήσεων» των προϊόντων
- Η διαχείριση του ζητήματος της έλλειψης εργατών γης
Ειδικότερα, όσον αφορά το κόστος παραγωγής, για το οποίο καταγράφεται αύξηση της τάξεως του 28,4%, υπογράμμισε ότι «έχουμε το μεγαλύτερο ειδικό φόρο πετρελαίου», γεγονός που τείνει να δημιουργεί ένα υπέρογκο ενεργειακό κόστος και ως εκ τούτου να παράγει δυσμενείς συνθήκες για την ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων.
Σε συνέχεια αυτού, στάθηκε ιδιαιτέρως στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας ότι «επανειλημμένα προτείνει την κατάργηση του ΕΦΚ Πετρελαίου, καθώς και τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων με προτεραιότητα διασύνδεσης για αγρότες και μεταποιητές», η κυβέρνηση όμως αντί αυτού επιλέγει να εξυπηρετεί τους ισχυρούς παραγωγούς ενέργειας, δεσμεύοντας προς όφελός τους το μεγαλύτερο μέρος του ενεργειακού χώρου, προτείνοντας αποσπασματικές λύσεις όπως είναι το ΓΑΙΑ, το οποίο, ως επί το πλείστον, δεν έχει στο επίκεντρο την προστασία του Έλληνα αγρότη.
Επιπλέον, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη Νέα ΚΑΠ, σημειώνοντας ότι «το 2024 ήταν το έτος που ιστορικά καταβλήθηκε στους δικαιούχους το μικρότερο ποσό προκαταβολής βασικής ενίσχυσης», με τον αριθμό των δικαιούχων παραγωγών να είναι μικρότερος, συγκριτικά με όλα τα χρόνια εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Κατόπιν των ανωτέρω, διερωτήθηκε εάν υπάρχουν προτάσεις για την τροποποίηση της Νέας ΚΑΠ, υπογραμμίζοντας ότι «δεν αποτέλεσε ποτέ αντικείμενο διαβούλευσης με τους αγρότες και με τους αρμόδιους φορείς».
Όλα τα παραπάνω, όπως επισήμανε, σε συνδυασμό με την υποστελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών και την εισχώρηση των ζωονόσων της πανώλης και της ευλογιάς, έχουν οδηγήσει την ελληνική κτηνοτροφία σε κατάρρευση, ενώ την ίδια στιγμή, ο εμπαιγμός σε βάρος των κτηνοτρόφων συνεχίζεται, με τις συνεχείς καθυστερήσεις στην καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης «ΑΜΑΛΘΕΙΑ».
Έπειτα, όσον αφορά το επίμαχο νομοσχέδιο, υπογράμμισε τον διεκπεραιωτικό χαρακτήρα αυτού, το οποίο αποτελείται κυρίως από αποσπασματικές ρυθμίσεις, προκαλώντας πλήθος αντιδράσεων.
Ο Μ. Χνάρης, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση μεταξύ άλλων:
Στα αγροτικά κόκκινα δάνεια, για τα οποία, όπως αναφέρει, μέσα από το νομοσχέδιο δεν προβλέπεται κάποια ρύθμιση, παρά μόνο η μεταβίβασή τους σε funds, εξυπηρετώντας τα μεγάλα συμφέροντα.
Στις διατάξεις που αφορούν τις διεπαγγελματικές οργανώσεις, για τις οποίες τίθενται σοβαρά ζητήματα ύπαρξης, ορθής και ανεξάρτητης λειτουργίας τους.
Στο ζήτημα των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, για το οποίο αδυνατεί η κυβέρνηση να δώσει ουσιαστικές λύσεις, καθώς και
Στο άρθρο 16, με την προσθήκη της παραγράφου 14 στο σχετικό νόμο, η οποία αποτελεί κλασική περίπτωση φωτογραφικής νομοθέτησης, καθώς δίνεται η δυνατότητα στους ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ να μισθώνουν χωρίς δημοπρασία, τμήματα της ζώνης έργων που τους έχουν παραχωρηθεί για διαχείριση από το ΥΠΑΑΤ.