Λουμπούνης στο CRETA: Οι δύο παράγοντες που θα κρίνουν το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης το φθινόπωρο

Πρέπει να διαβάσετε

Δύο παράγοντες θα κρίνουν το ενδεχόμενο μίας τέταρτης δόσης εμβολίου από το Σεπτέμβρη, όπως ανέφερε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο γιατρός Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Μανώλης Λουμπούνης. 

Όπως σημείωσε ο πρώτος είναι ότι για ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού θα έχει περάσει ένα μεγάλο διάστημα από την δεύτερη ή τρίτη δόση του εμβολίου και θα έχει μειωθεί η όποια ανοσία. Ο δεύτερος παράγοντας, είναι ότι πιθανολογείται πως μπορεί να έχουμε έξαρση της πανδημίας τις αρχές του φθινοπώρου κάτι που μένει να το δούμε. «Θα δούμε τα δεδομένα προς τέλος του καλοκαιριού και αναλόγως θα δοθούν οδηγίες από τις Επιτροπές σε όλο τον κόσμο».

Πρόσθεσε δε, πως δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο νέο εμβόλιο καθώς θα είχε ήδη ανακοινωθεί από τις εταιρίες. «Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι έχουμε ένα εμβόλιο που είναι υπεραρκετό όσον αφορά τη σοβαρή νόσηση και την ΜΕΘ. Όμως, δεν μπορεί να αποτρέψει ανθρώπους που είναι σοβαρά νοσήσαντες με σοβαρά νοσήματα, δεν νομίζω ότι οι εταιρίες σχεδιάζουν ένα νέο εμβόλιο, αν γίνει αυτό είναι στην αρχή του και μπορεί σε 1-1,5 χρόνο να το έχουμε».

Σύμφωνα με τον κ. Λουμπούνη, στην παραλλαγή Όμικρον και σε όλες τις υποπαραλλαγές το εμβόλιο καλύπτει «μερικώς» τουλάχιστον σίγουρα. «Γι’ αυτό δεν έχουν προχωρήσει οι εταιρίες σε κάποιο επικαιροποιημένο εμβόλιο, έχουν γίνει τεράστιες ποσότητες εμβολίων και ξέρουμε τις παρενέργειες του. Νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος για κάτι άλλο, εγώ θέλω να πω το εξής. Αυτή τη στιγμή, ουσιαστικά το μεγαλύτερο κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού πάνω από 90-95% έχει επαφή με τον κορωνοϊό μέσω εμβολίου ή φυσικής επαφής. Από τον Ιανουάριο και μετά έχουμε 2,5 εκ. ανθρώπους που καταγεγραμμένα έχουν δώσει θετικό τεστ, αυτοί οι άνθρωποι μαζί με όσους έχουν κάνει το εμβόλιο και δεν νόσησαν, αποτελούν ισχυρή ασπίδα απέναντι σε ένα νέο κύμα» και πρόσθεσε:

«Πρέπει να έχουμε ένα νέο στέλεχος, ένα καινούριο στέλεχος, τέτοιο που να μην έχει το εμβόλιο το υπάρχον καμία επίδραση ή ελάχιστη. Κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται εύκολα στον ορίζοντα. Γιατί λέγαμε ότι σκοπός του εμβολιασμού είναι φέρει όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο σε επαφή με τον ιό ώστε ο πολλαπλασιασμός του ιού να μην είναι ατελεύτητος. Θέλουμε ο πολλαπλασιασμός του ιού στους ανθρώπους να είναι αυτός που θα αυξάνει τις πιθανότητες, όσο μικρότερο χωράφι του δίνουμε, τόσο λιγότερες οι πιθανότητες».

Κλείνοντας, ο κ. Λουμπούνης αναφέρθηκε στην ευλογιά των πιθήκων λέγοντας πως η μεταδοτικότητα και η ικανότητα μετάδοσης του ιού, είναι δεκάδες φορές χαμηλότερη, για να δημιουργήσει πανδημίες ή επιδημίες σε σχέση με τον κορωνοϊό ενώ πρόσθεσε πως τα βασικά μέτρα ατομικής και γενικότερα δημόσιας υγιεινής είναι αρκετά.

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα