Λουμπούνης στο CRETA: Η Κρήτη στις καλύτερες θέσεις για τον εμβολιασμό άνω των 60 ετών

Πρέπει να διαβάσετε

«Δεν μπορεί κανείς να μην ανησυχεί» σημείωσε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο γιατρός Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Μανώλης Λουμπούνης, αναφορικά με τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά που έχουν σημάνει παγκόσμιο συναγερμό.

Ο κ. Λουμπούνης τόνισε πως είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό καθώς είναι κάτι καινούριο που βρίσκεται υπό διερεύνηση. «Υπάρχει ένας επιστημονικός οργασμός στα νοσοκομεία που έχουν εμφανιστεί κρούσματα, να γίνει απομόνωση των πιθανών αιτιών. Αυτά που ξέρουμε είναι πολύ συνοπτικά. Πρώτον δεν είναι καινούριος ιός, είναι ιός που υπάρχει μαζί μας, πολλοί από αυτούς μπορεί να προσβάλουν και το συκώτι, κάνουν ηπατίτιδες. Οι λόγοι που συμβαίνει πιθανολογείται από γνωστούς επιστήμονες ότι είναι από την απομόνωση των παιδιών από το περασμένο διάστημα της αποστείρωσης, ότι τα έκανε να μην είναι προετοιμασμένα σε κοινά παθογόνα που έχουμε τόσα χρόνια μαζί μας. Είναι ένας αδενοϊός, DNA με την κωδική ονομασία 40-41 F, που έχει εμφανιστεί στο 70% των περιπτώσεων δεν είναι όμως εξακριβωμένο αν είναι για τον ιό, αυτό όμως».

Ο κ. Λουμπούνης επεσήμανε πως είναι γεγονός ότι σε κάποιες περιπτώσεις, προχωράει σε βαριά νόσο και κάνει ηπατική ανεπάρκεια, με αποτέλεσμα να χρειάζονται τα παιδιά ηπατική μεταμόσχευση σε κέντρα του εξωτερικού. «Είναι κάτι που γίνεται συχνά από κάποιο γονιό, με τα αποτελέσματα να είναι εξαιρετικά. Σε ένα συντριπτικό ποσοστό πετυχαίνει η επέμβαση, όμως δεν ξέρουμε ακόμη το ποσοστό των ατόμων που προσβάλλονται γιατί συνήθως αυτός ο ιός μπορεί να κάνει ηπατική εικόνα, στα παιδιά εμφανίζονται όμως ως απλή γαστρεντερίτιδα κάποια φορά. Τώρα προχωράει και κάνει ηπατική νέκρωση, ερευνάται το θέμα αυτό και περιμένουμε από μέρα σε μέρα που θα κάτσει η μπίλια, ώστε να μπορούμε να πάρουμε προληπτικά μέτρα».

Σύμφωνα με τον κ. Λουμπούνη, ο ιός αν είναι κεντρικό αίτιο μεταφέρεται από επιφάνειες ή από μολυσμένο άνθρωπο που είναι σε επαφή με τις εκκρίσεις του και μπορεί να μπει στο στόμα ανθρώπου που μπορεί να νοσήσει. «Συνιστώ μεγάλη προσοχή στις κοινόχρηστες τουαλέτες. Οι οδηγίες που υπήρξαν για τον κορωνοϊό, καθαρισμός, καθημερινός καθαρισμός των επιφανειών και τουαλετών με διάλυμα χλωρίνης 2% μετά το τέλος που αποχωρούν τα παιδιά είναι επαρκής. Ενδεχομένως να πρέπει να προστεθεί στους βρεφονηπιακούς και στα νηπιαγωγεία αυτό, να γίνεται και συχνός καθαρισμός κατά τη διάρκεια των μαθημάτων. Αυτά πιστεύω ότι βοηθούν πολύ».

Ξεκαθάρισε δε, πως δεν είναι επιδημία, δεν είναι ένας ιός που ξεκινάει από κάποιον όπως με τον κορωνοϊό. «Υπάρχει η διαφορά ότι μέχρι σήμερα ήμασταν από τις πολλαπλές επαφές μαζί του έτοιμοι, να αντιμετωπίσουμε τον ιό. Κάποια παιδιά, για κάποιο λόγο που μπορεί να υπάρχει και μια πιθανότητα μετάλλαξης του ιού, δεν είχαν την απαραίτητη επαφή για να μπορούν να αντιμετωπίσουν τον ιό με αποτέλεσμα να θεριέψει μέσα τους και να προσβάλλει το συκώτι, θέλω να πιστεύω ότι η επιστήμη θα βρει την λύση».

Όσον αφορά τα σχολεία και την επιστροφή των παιδιών χωρίς τεστ, ο κ. Λουμπούνης σχολίασε πως αυτή τη στιγμή το 95% και παραπάνω του ελληνικού πληθυσμού είτε με τη νόσηση είτε με το εμβόλιο, έχει έρθει σε επαφή με τον κορωνοϊό. «Αυτό σημαίνει ότι δεν είμαστε όπως τον Απρίλιο του 2020, είναι τελείως διαφορετική κατάσταση, περνάμε πλέον στην φάση του να συζούμε με τον ιό και να δυναμώνουμε σιγά-σιγά την άμυνα μας απέναντι του, είτε με επανανοσήσεις είτε με αναμνηστικές δόσεις εμβολιασμού. Γίνονται ήδη τέταρτες δόσεις ή μάλλον δεύτερες ενισχυτικές δόσεις».

Κλείνοντας, ο κ. Λουμπούνης αναφέρθηκε στην επιδημιολογική εικόνα του νησιού, λέγοντας πως είναι πολύ καλή σε γενικές γραμμές ενώ το νησί παραμένει στη δεύτερη θέση όσον αφορά τους θανάτους. «Δεν ξέρω αν το έχουμε εμπεδώσει, είμαστε με τον πληθυσμό που έχουμε, η καλύτερη περιοχή της Ελλάδας όσον αφορά τους θανάτους από κορωνοϊό. Εμείς με τη νησιωτική Ελλάδα, γενικά είμαστε στην καλύτερη θέση και έχουμε μεγάλα αστικά κέντρα. Αυτό σημαίνει ότι είτε κάνουμε κάτι καλό οι Κρητικοί, έχουμε εμβολιαστεί καλύτερα από άλλες περιοχές στον εμβολιασμό άνω των 60 ετών, είμαστε 92-93% ίσως και 94% στην Κρήτη. Θέλω να πιστεύω ότι θα το κρατήσουμε και ελπίζω όλη η υπόλοιπη Ελλάδα. Δεν κάνει κακό η μάσκα, είναι το απλούστερο και φθηνότερο μέτρο προφύλαξης και να μην ξεχνάμε ότι έχουμε και το long COVID, να είμαστε προσεκτικοί».

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα