Την πεποίθηση ότι το καλοκαίρι θα είναι καλό «αρκεί να προσέχουμε», εξέφρασε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο γιατρός Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Μανώλης Λουμπούνης.
«Να μη χαλαρώνουμε γιατί όπως φαίνεται το στέλεχος, αυτό είναι 60% πιο μεταδοτικό από τη μετάλλαξη Α και είναι πιο τοξικό. Κάνει βαρύτερη νόσο σε σχέση με το άλλο. Η προστασία μας είναι τα ατομικά μέσα προφύλαξης και κατά τα υπόλοιπα ο εμβολιασμός. Δεν έχουμε άλλο όπλο αυτή τη στιγμή παρά μόνο να τρέξουμε να εμβολιαστούμε, το στέλεχος αυτό χρειάζεται δύο δόσεις οπωσδήποτε» τόνισε ο κ. Λουμπούνης αναφορικά με τα κρούσματα της μετάλλαξης Δ που εντοπίστηκαν στην Κρήτη και έχουν προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στους ειδικούς.
Σύμφωνα με τον κ. Λουμπούνη, τα εμβόλια προστατεύουν από τη βαριά νόσηση και το θάνατο σε ένα μεγάλο βαθμό, συνεπώς και από τα νέα στελέχη. «Προστατεύουν κι από αυτό ακριβώς. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να εμβολιαστούν ακόμη και οι άνθρωποι που θεωρητικά έχουν χαμηλή πιθανότητα κινδύνου, να κάνουν κάτι σοβαρό. Αλλά με τη δική τους συμμετοχή θα κλείσουμε τις πόρτες του ιού στην κοινωνία».
Τόνισε δε, πως σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί, με το τεστ αντισωμάτων που γίνεται αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να πάρουμε σαφής πληροφορίες για την ικανότητα αντιμετώπισης του ιού. «Δεν έχει ξεκαθαριστεί ποια είναι τα αντισώματα που μας προστατεύουν, ένας χαμηλός τίτλος αντισωμάτων δεν σημαίνει ότι είμαστε ανίσχυροι απέναντι στον ιό και ένας ισχυρός τίτλος δεν σημαίνει ότι είμαστε 100% προστατευμένοι. Αυτό που μας προστατεύει είναι ο εμβολιασμός».
Όπως ανέφερε ο κ. Λουμπούνης θα μπορούσαμε να κλείσουμε τις πόρτες σε μια χώρα και το αντίθετο, κάτι που θα ήταν πολύ ισχυρό πλήγμα στην μετάδοση του ιού διεθνώς. «Κάτι τέτοιο είναι αδύνατο όμως, απεναντίας μπορούμε να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερους ελέγχους στις πύλες εισόδου. Αυτή τη στιγμή, η οδηγία για είσοδο στη χώρα, από οποιοδήποτε τρόπο κι αν είναι αυτή, είναι ή εμβολιασμένος με πιστοποιητικό εμβολιασμού που ισχύει στην Ε.Ε. είτε με αρνητικό τεστ τριών ημερών είτε του γίνεται τεστ στην πύλη εισόδου εν αντιθέσει με πέρσι».
Ο κ. Λουμπούνης αναφέρθηκε σε ένα θέμα που έχει προκύψει αναφορά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, καθώς όπως είπε υπάρχουν ιστοσελίδες στο διαδίκτυο που μπορεί κάποιος πολίτες να αγοράσει ένα πιστοποιητικό.
Παράλληλα, σημείωσε πως είναι πολύ σημαντικό όλοι οι εργαζόμενοι που έρχονται σε επαφή με ανθρώπους από τις πύλες εισόδου, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. «Δεν τους καταλογίζω ευθύνες, αλλά είναι εκείνοι που αν δεν προσέξουν θα πάρουν τον ιό στην κοινότητα μας. Θα πρέπει να έχουν τα μάτια τους 14, να τηρούν τα μέτρα με μάσκες και αποστάσεις».
Εξήγησε μάλιστα, πως η αρχική μεταδοτικότητα του κορωνοϊού ήταν περίπου 3 με 4 φορές μεγαλύτερη από τη γρίπη ενώ το νέο στέλεχος έχει 6 με 7 φορές διαφορά. «Δεν είναι εύκολο να το απομονώσει ιδιαίτερα τώρα πια λόγω του μικρού αριθμού διασποράς των κρουσμάτων, δεν μπορείς να βάλεις περιοριστικά μέτρα. Πολύ μεγάλη προσοχή στα μέτρα ατομικής προφύλαξης».
Τέλος, ο κ. Λουμπούνης ξεκαθάρισε πως την συγκεκριμένη χρονική περίοδο δεν τίθεται θέμα «πορτοκαλί συναγερμού» στο Ηράκλειο. «Για να έχουμε τέτοιο θέμα, πρέπει να έχουμε 5 ημέρες σημαντική αύξηση κρουσμάτων. Μέχρι τέλος του μήνα θα έχουμε μονοψήφια νούμερα. Είναι φυσικό να βλέπουμε νέα άτομα να νοσούν, ο μέσος όρος ηλικίας είναι 30 των ατόμων που μολύνονται, καθώς οι μεγαλύτερες ηλικίες έχουν αρχίσει να είναι ασφαλής. Δυστυχώς το τέταρτο κύμα θα αφορά μόνο ανεμβολίαστους και είναι κρίμα γιατί εμβόλια υπάρχουν».