Συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Κρήτη, μετά και το άνοιγμα του τουρισμού, δήλωσε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Μανόλης Λουμπούνης, μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA.
«Το καλοκαίρι θα πάει καλά, με μια αναμενόμενη αύξηση κρουσμάτων» ανέφερε ο ίδιος τονίζοντας πως σημαντικό είναι «να παρακολουθούμε αυτά τα κρούσματα».
Ο ίδιος σημείωσε πως έχουν προβλεφθεί όλες οι πιθανές περιπτώσεις έτσι ώστε να ελεγχθεί όποια κατάσταση και αν προκύψει από την υποδοχή τουριστών στη χώρα.
«Δηλώνω αισιόδοξος με τον τουρισμό γιατί η μεγάλη πλειοψηφία των επισκεπτών δεν θα έρθει σε επαφή με τον κοινωνικό ιστό της χώρας, αφού θα μείνει σε οργανωμένες ξενοδοχειακές μονάδες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο χαρακτήρισε κομβικό για την πορεία του ιού στη χώρα τον ρόλο των ξανοδοχοϋπαλλήλων καθώς εκείνοι είναι που θα κινούνται τόσο μέσα στις ξενοδοχειακές μονάδες όσο και έξω από αυτές . «Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να τηρούν με ευλάβεια τους κανόνες. Έχει αποδειχθεί ότι η χρήση μάσκας, οι αποστάσεις και η σωστή υγιεινή των χεριών, προλαμβάνουν μέχρι και το 45% των κρουσμάτων», τόνισε.
Μάλιστα συμπλήρωσε πως «οι νέοι άνθρωποι που εργάζονται στον τουρισμό δεν πρέπει να το πάρουν αψήφιστα, επειδή είναι νέοι και θεωρούν ότι δεν θα αρρωστήσουν βαριά. Οι ασυμπτωματικοί είναι εκείνοι που διασπείρουν τον ιό. Να προσέχουν για να προστατεύσουν τους γύρω τους».
Τέλος αναφορικά με τις πτήσεις και τους ελέγχους που θα γίνονται σε επιβάτες ο κ. Λουμπούνης ανέφερε πως ακόμα δεν έχει γίνει σαφές το πως θα διενεργούνται τα τεστ.
«Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για τα δειγματοληπτικά τεστ. Ο ένας είναι να γίνονται σε μεμονωμένα άτομα. Ο δεύτερος σε ομάδες τουριστών, δηλαδή να λαμβάνονται δείγματα από δέκα άτομα και να αναμειγνύονται ώστε να γίνεται ένα τεστ. Σε περίπτωση που βγει θετικό ο έλεγχος θα επαναλαμβάνεται μεμονωμένα και στους δέκα για να διαπιστωθεί ποιος ή ποιοι είναι θετικοί. Αυτό είναι και θέμα υλικών», εξήγησε.