Long Covid: Τα «ξεχασμένα θύματα της πανδημίας» – Πάνω από 1.000.000 άτομα με συμπτώματα

Πρέπει να διαβάσετε

Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο βίωσαν «Long Covid» σε μια πρόσφατη περίοδο τεσσάρων εβδομάδων, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Υπηρεσίας Εθνικών Στατιστικών (ONS). Ο όρος «παρατεινόμενη» νόσος COVID-19 (Long Covid)αναφέρεται στην επιμονή των συμπτωμάτων ή στην εμφάνιση νέων συμπτωμάτων μετά την οξεία λοίμωξη από κορωνοϊό.

Οι στατιστικολόγοι εκτιμούν ότι 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι στην κοινότητα είχαν συνεχή συμπτώματα για τέσσερις εβδομάδες έως τις 6 Μαρτίου, ενώ είχαν νοσήσει τουλάχιστον τρεις μήνες νωρίτερα. Το Long Covid , ή το σύνδρομο μετά την Covid, περιγράφει μια σειρά συμπτωμάτων που επιμένουν για περισσότερο από τέσσερις εβδομάδες μετά από μια λοίμωξη με τον ιό, και τα οποία δεν εξηγούνται από άλλες αιτίες. Τα συμπτώματα ποικίλλουν αλλά περιλαμβάνουν κόπωση, μυϊκό πόνο και δυσκολία συγκέντρωσης.

Το ONS εκτιμά ότι 697.000 άτομα με Long Covid είχαν πρώτα τον ιό ή μια υποψία λοίμωξης, τουλάχιστον 12 εβδομάδες νωρίτερα, με άλλους 70.000 να έχουν μια πρώτη λοίμωξη τουλάχιστον έναν χρόνο νωρίτερα. Ο Ben Humberstone , επικεφαλής στο ONS, δήλωσε ότι περίπου 674.000 άτομα πίστευαν ότι τα συμπτώματά τους «επηρέασαν αρνητικά» την ικανότητά τους να εκτελούν καθημερινές εργασίες. Σχεδόν 200.000 από αυτά δήλωσαν ότι τα συμπτώματά τους επηρέασαν πολύ τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Guardian, τα ποσοστά των αυτοαναφερόμενων ως Long Covid περιστατικών ήταν υψηλότερα σε άτομα ηλικίας 35-69 ετών, γυναίκες, άτομα που ζούσαν στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές, άτομα που εργάζονταν στην υγειονομική ή κοινωνική περίθαλψη και σε άτομα με προϋπάρχουσα κατάσταση περιορισμού της δραστηριότητας. Μεταξύ των συμμετεχόντων που ήταν θετικοί, το 14,7% των γυναικών είχε συνεχιζόμενα συμπτώματα 12 εβδομάδες αργότερα, σε σύγκριση με το 12,7% των ανδρών.

Τα ποσοστά ήταν υψηλότερα, στο 18,2%, μεταξύ των ατόμων ηλικίας 25 έως 34 ετών. Σύμφωνα με το ONS δεν ήταν σαφές εάν τα μοτίβα αυτά οφείλονται στις διαφορές απέναντι στον κίνδυνο εμφάνισης κορωνοϊού ή στην ευαισθησία στην ανάπτυξη Long Covid μετά τη μόλυνση.

Για να διερευνήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης Long Covid , οι στατιστικολόγοι εξέτασαν πόσο καιρό οι άνθρωποι εμφάνισαν συμπτώματα μετά από μια επιβεβαιωμένη λοίμωξη. Μεταξύ 20.000 ατόμων που ήταν θετικοί στον ιό μεταξύ 26 Απριλίου 2020 και 6 Μαρτίου 2021, το 13,7% είχε συμπτώματα για τουλάχιστον 12 εβδομάδες, ποσοστό οκτώ φορές υψηλότερο από μια ομάδα που ήταν απίθανο να είχε τον ιό.

Από τους 1.094.000 ανθρώπους με μακρά Covid ο υψηλότερος αριθμός – 122.000 – εργάζεται στην υγειονομική περίθαλψη και άλλοι 31.000 στην κοινωνική περίθαλψη. Αυτό έδωσε ένα ποσοστό επικράτησης 3,6% και 3,1% αντίστοιχα μεταξύ αυτών των ομάδων, αντανακλώντας τη στενή επαφή τους με άτομα με Covid .

Η βουλευτής Layla Moran, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας όλων των κομμάτων για τον κορωνοϊό, δήλωσε ότι τα άτομα με Long Covid ήταν «τα ξεχασμένα θύματα αυτής της πανδημίας». Προέτρεψε τους υπουργούς να «να διασφαλίσουν ότι όλοι όσοι χρειάζονται μακροχρόνια θεραπεία θα μπορούν να έχουν πρόσβαση». H Moran ζήτησε επίσης να αναγνωριστεί ο Covid ως επαγγελματική ασθένεια και να δημιουργηθεί ένα σύστημα αποζημίωσης για εργαζόμενους που πάσχουν από αυτό και δεν μπορούν να εργαστούν, βάσει του συστήματος αποζημίωσης των ενόπλων δυνάμεων.

Διστακτικοί απέναντι στα εμβόλια οι νέοι 16-29 ετών

Σε μια ξεχωριστή έκθεση που κυκλοφόρησε την Πέμπτη, το ONS διαπίστωσε ότι η εμπιστοσύνη στα εμβόλια Covid αυξήθηκε στη Βρετανία τις τελευταίες εβδομάδες, με τα θετικά συναισθήματα να φτάνουν το 94% μεταξύ 17 και 21 Μαρτίου, από 78% όταν τα δεδομένα συλλέχθηκαν για πρώτη φορά μεταξύ 10 και 13 Δεκεμβρίου.

Τα υψηλότερα επίπεδα δισταγμού απέναντι στα εμβόλια παρατηρούνται σε άτομα ηλικίας 16 έως 29 ετών, αλλά η τελευταία έρευνα διαπίστωσε βελτίωση κατά την προηγούμενη περίοδο, με τα επίπεδα δισταγμού να μειώνονται από 17% σε 12% στην συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Στις λιγότερο υποβαθμισμένες περιοχές της Αγγλίας, η διστακτικότητα στο εμβόλιο ανήλθε στο 3%, σε σύγκριση με το 12% στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές. «Τους τελευταίους μήνες, έχουμε δει τις στάσεις σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού να γίνονται πιο θετικές απέναντι στον εμβολιασμό Covid-19», δήλωσε ο Tim Vizard του ONS. «Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει διστακτικότητα σε ορισμένες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των νέων, των μαύρων ή των μαύρων Βρετανών και εκείνων που ζουν στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές».

Πηγή: ethnos.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα