Ο κορωνοϊός επιμένει και μάλιστα δεν είναι λίγοι πλέον αυτοί που νοσούν για δεύτερη φορά, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν πως θα υπάρξουν νέες μεταλλάξεις μέσα στην Όμικρον και γιο αυτό συστήνουν τη χρήση της μάσκας σε όλους, ωστόσο φαίνεται πως η επόμενη πρόκληση θα είναι το long covid.
Ο κορωνοϊός θα τελειώσει κάποια στιγμή, αλλά θα παραμέινει το long covid
Την επιτακτική ανάγκη η Πολιτεία να στραφεί στη δημιουργία long covid ιατρείων επισημαίνει σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο Fm ο καθηγητής Πνευμονολογίας, διευθυντής πνευμονολογικής κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.
Ο κορωνοϊός θα τελειώσει κάποια στιγμή, αλλά οι ασθενείς που θα έχουν ανάγκη παρακολούθησης θα είναι πολλοί και θα μείνουν, λέει χαρακτηριστικά, για να τονίσει στη συνέχεια ότι χρειάζεται απαραίτητος εξοπλισμός και ομάδα πολλών ειδικοτήτων, προκειμένου να φτιαχτούν δομές σε κάθε τριτοβάθμιο νοσοκομείο, οι οποίες θα πρέπει να λειτουργήσουν για αρκετούς μήνες, μπορεί και χρόνια μετά το τέλος της πανδημίας. Στην κλινική του καθηγητή διεξάγεται μελέτη για το long covid που διαπιστώνει δεδομένα τα οποία συνάδουν με άλλα διεθνή και δημοσιεύθηκε το Μάιο στο «Journal of Personalized Medicine».
Έχουμε νοσηλεύσει μέχρι τώρα 2.000 ασθενείς λέει ο κ. Γουργουλιάνης που είναι και ο συντονιστής της μελέτης. «Ωστόσο η μελέτη μας αφορά 145 ασθενείς που περάσανε βαριά τη νόσο, την περίοδο προ εμβολίων. Βγαίνοντας από το νοσοκομείο οι άνθρωποι αυτοί και για αρκετό καιρό, περίπου επτά στους δέκα ανέφεραν ότι είχαν υπερβολική κόπωση και μυϊκούς πόνους, περίπου 1 στους 5 δήλωσε απώλεια γεύσης ή όσφρησης και τα συμπτώματα ήταν πιο έντονα στις γυναίκες. Περίπου 1 στους 10 μετά από νοσηλεία έχει σοβαρή επιβάρυνση στην ψυχική του υγεία. Η κόπωση είναι ένα σύμπτωμα που συνεχίζεται ακόμη και ένα χρόνο μετά».
Εμβολιασμένοι – ανεμβολίαστοι 1-0
Στο ερώτημα αν το long covid διαφέρει από εμβολιασμένους σε ανεμβολίαστους ο κ. Γουργουλιάνης απαντά ότι ακόμη δεν υπάρχουν ασφαλή δεδομένα. Οι επιστήμονες, εξηγεί, απλά γνωρίζουν ότι μετά τον εμβολιασμό οι άνθρωποι που νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία εκδήλωσαν ηπιότερη νόσο και επομένως «περιμένουμε να έχουμε λιγότερο σοβαρό long covid στους ασθενείς που εμβολιάστηκαν και νόσησαν». Σχετικά με κάποιες επιστημονικές διαπιστώσεις ότι ακόμη και ασυμπτωματικοί μπορεί να εκδηλώσουν βαριά συμπτώματα long covid, ο καθηγητής αναφέρει ότι στατιστικά όσοι παρουσιάζουν τα τυπικά συμπτώματα, είναι αυτοί που έχουν μπει στο νοσοκομείο, έχουν νοσηλευτεί αρκετές μέρες, και έχουν μπει σε ΜΕΘ. «Ωστόσο υπάρχουν μελέτες που αναφέρουν μακροπρόθεσμες βλάβες σε άτομα που το έχουν περάσει ελαφρά, αλλά είναι μικρότερο το ποσοστό αυτών των ασθενών».
Κάθε νόσηση είναι επικίνδυνη και εμπεριέχει και την πιθανότητα του long covid
Από την πλευρά του ο Γιώργος Παππάς, παθολόγος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με ερευνητικό έργο στον χώρο των λοιμώξεων, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρθηκε στις επαναλοιμώξεις.
«Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας ότι τα συμπτώματα θα είναι ήπια μετά από επαναλοίμωξη», αναφέρει ο κ. Παππάς. Εξηγεί ότι αυτό εξαρτάται από το ιικό φορτίο στο οποίο θα εκτεθεί κάποιος, από την ανοσολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο οργανισμός του εκείνη την στιγμή, από τυχαίους παράγοντες, όπως αν η λοίμωξη θα προσβάλλει το αναπνευστικό. «Είναι πολλά που παίζουν ρόλο και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι πρόκριμα το πως πέρασες την πρώτη φορά που νόσησες για το πως θα περάσεις την δεύτερη. Εχουμε δει περιπτώσεις που είναι χειρότερες οι επαναλοιμώξεις».
Πότε υπάρχει κίνδυνος για επιπλοκές σε καρδιαγγειακό και αναπνευστικό
Σύμφωνα με προδημοσιευμένη μελέτη ερευνητών από την Βοστόνη, σημειώνει ο κ. Παππάς, υπάρχει ένας αθροιστικός μακροπρόθεσμος κίνδυνος με την κάθε επανανόσηση. Στους ανθρώπους που έχουν νοσήσει υπάρχει ένας αυξημένος κίνδυνος για σοβαρές επιπλοκές από καρδιαγγειακό, αναπνευστικό, κ.λ.π. μέσα στο επόμενο εξάμηνο, που είναι σημαντικότερος από ανθρώπους που δεν έχουν νοσήσει. Όταν κάποιος νοσήσει δύο φορές ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται ακόμα περισσότερο, κάτι που δείχνει ότι «η κάθε νόσηση ακόμα κι αν είναι ήπια αφήνει πίσω της “κουσούρια”, σημαδεύει τον οργανισμό και αυτό μπορεί να εμφανιστεί με διάφορους τρόπους. Οπότε κάθε νόσηση είναι επικίνδυνη και εμπεριέχει και την πιθανότητα του long covid, το οποίο μπορεί να σου αλλάξει την καθημερινότητα».
Ατσαλάκης: Μεγαλύτερος ο κίνδυνος για long covid
Και ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης, Γιώργος Ατσαλάκης, ο οποίος είχε μιλήσει πρόσφατα στο iefimerida.gr έκανε λόγο για μεγαλύτερο κίνδυνο για long covid.
Οπως είχε αναφέρει οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι οι υποκατηγορίες της Όμικρον δημιουργούν περισσότερα συμπτώματα και επηρεάζουν περισσότερο τις καθημερινές δραστηριότητες. Νέα δεδομένα υποστηρίζουν ότι οι ΒΑ.4 & ΒΑ.5 είναι πιο λοιμογόνες από την ΒΑ.2. Τα συμπτώματα μετά τη νόσηση σε πολλούς ασθενείς επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Πρόσφατη έρευνα δείχνει 50%-70% λιγότερο long covid με την Όμικρον σε σύγκριση με τη Δέλτα. Αλλά επειδή ο αριθμός των λοιμώξεων με την Όμικρον και τις υποπαραλλαγές της είναι σημαντικά υψηλότερος από οποιοδήποτε προηγούμενο κύμα, συμπεριλαμβανομένου της Δέλτα, ο κίνδυνος εμφάνισης σε απόλυτους αριθμούς του long covid ίσως είναι ακόμα μεγαλύτερος.
Ερευνα για το Long Covid από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας στις ΗΠΑ
Ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά προγράμματα στον κόσμο ξεκινάει το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας στις ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να κατανοήσει το Long Covid και να βρει απαντήσεις σχετικά με τα πολλά φαινομενικά μη σχετικά συμπτώματα που προκαλεί στους ασθενείς.
Όπως αναφέρεται, υπάρχουν περισσότερα από 200 συμπτώματα που προκαλούνται λόγω του long Covid σε 10 διαφορετικά όργανα του σώματος, σύμφωνα με έρευνα του «The Lancet».
Σύμφωνα με το CNBC, στην έρευνα θα συμμετάσχουν συνολικά 40.000 άνθρωποι, οι οποίοι πρέπει να ενταχθούν στο πρόγραμμα μέχρι το τέλος του 2022 με στόχο να καταγράψει τα συμπτώματα της long Covid και να εντοπίσει πως δημιουργούνται.
Πηγή: iefimerida.gr