Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024
10.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

«Λόγιοι Συνθέτες της Ιωνίας» στο Κηποθέατρο «Μ. Χατζιδάκις»

Πρέπει να διαβάσετε

Την κοσμοπολίτισσα Σμύρνη με τα σημαντικά σχολεία, τα θέατρα και τις Όπερες, το Sporting Club και τους Φραγκολεβαντίνους να φέρνουν αέρα Ευρώπης στις κοινωνικές εκδηλώσεις, τη Σμύρνη με τη σπάνια ικανότητα να αποδέχεται πολιτισμούς από Δύση και Ανατολή και να διατηρεί την ελληνικότητα της, θα γνωρίσει το κοινό μέσα από τη μουσική. «Λόγιοι συνθέτες της Ιωνίας» λοιπόν και ο τίτλος αυτός περιέχει σε όλο της το εύρος την απόδειξη της ώσμωσης των πολιτισμών σε μια περιοχή με ελληνική παρουσία αιώνων.

Η Μικρά Ασία έφερε το μπουζούκι και το ρεμπέτικο τραγούδι στην Ελλάδα, επηρεάζοντας καθοριστικά την εξέλιξη της μουσικής. Παράλληλα, Ίωνες λόγιοι συνθέτες, όπως ο Κωνσταντινίδης, ο Καλομοίρης, ο Καζάσογλου, έργα των οποίων θα παρουσιαστούν, υποστηρίζουν, πως η μουσική πρέπει να έχει ρίζες στον λαό. Έτσι εδραιώθηκε η αντίληψη για την Εθνική Μουσική, δημιουργώντας ολόκληρη σχολή. Συνεπώς, οι λόγιοι συνθέτες της Ιωνίας, παρ’ όλες τις ενδεχόμενες δυτικές επιρροές που δέχθηκαν, εμμένουν στην άποψη, πως η μουσική πρέπει να είναι βαθιά λαϊκή, σε όποια κλίμακα και αν εκφράζεται.

Συντελεστές:

Γιώργος Ψαρουδάκης: τενόρος Μαρία Περτσελάκη: σοπράνο Ιουλία Νικίτινα: σοπράνο Λίντα Αθανασοπούλου: κοντράλτο Πιάνο: Ευγενία Ψαρουδάκη Αφήγηση: Κώστας Μεταξάκης Μουσικολογική έρευνα- κείμενα: Ευγενία Ψαρουδάκη

Δείτε ηλεκτρονικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ «Κρήτη μια Ιστορία, 5+1 Πολιτισμοί» εδώ https://bit.ly/3pvveS0

*Το έντυπο πρόγραμμα διανέμεται δωρεάν από το Ταμείο του Κηποθεάτρου “Νίκος Καζαντζάκης”, το Βιβλιοπωλείο της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, το Αίθριο της Λότζια (Δημαρχείο), τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, το Info Point στα Λιοντάρια.

Δείτε το διαφημιστικό σποτ του Φεστιβάλ εδώ https://youtu.be/0Eruv0IIBq4

Η ανατολική Μεσόγειος χαρακτηρίζεται από μετακινήσεις και μεταναστεύσεις πληθυσμών, ήδη από την πρώιμη αρχαιότητα. Η ώσμωση των επί μέρους πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων που αναπόφευκτα συνέβη μεταξύ των λαών, έδωσε έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα σε έναν πολιτισμό, τον οποίο επιτυχώς μπορούμε να ονομάσουμε πολιτισμό της Ανατολικής Μεσογείου. Οι αποδείξεις περίτρανες στην ενδυμασία, στα έθιμα, στον τρόπο ζωής και κυρίως στη μουσική. Ένας ουτίστας, ένας μουσικός που συγκεντρώνει όλα τα πολιτισμικά στοιχεία της Ανατολικής Μεσογείου είναι ο Haig Yazdjian.

Γεννημένος στη Συρία από Αρμένιους γονείς και κάτοικος Ελλάδας τα τελευταία είκοσι χρόνια, ο Haig κουβαλάει στις αποσκευές του όλον τον μουσικό πλούτο της περιοχής που μεγάλωσε, μπολιασμένο με πολλούς μουσικούς ιδιωματισμούς της Δύσης. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι που τον κάνουν οικουμενικό. Για τον Δήμο Ηρακλείου ο Haig Yazdjian και το συγκρότημα του παρουσιάζουν ένα αφιέρωμα στα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Μέσα από τη μουσική θα αναδειχθεί το πολυπολιτισμικό περιβάλλον των αλησμόνητων πατρίδων, που ακόμα είναι ζωντανές, ακριβώς γιατί ποτέ δεν θα επιτρέψουμε να λησμονηθούν. Παράλληλα, για μια ακόμα φορά, το αξίωμα «η μουσική είναι η οικουμενική γλώσσα που ενώνει τους λαούς», θα βρει την πλήρη και απόλυτη δικαίωση του.

Καλλιτέχνες & Συντελεστές:

Haig Yazdjian: ούτι, τραγούδι Τάσος Πούλιος: κανονάκι Γιώργος Kοντογιάννης: λύρα Θάνος Χατζηαναγνώστου: κρουστά Γιάννης Παπαδόπουλος: πιάνο

Δείτε ηλεκτρονικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ «Κρήτη μια Ιστορία, 5+1 Πολιτισμοί» εδώ https://bit.ly/3pvveS0

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα