Υπό τον κίνδυνο νέων πληθωριστικών πιέσεων η Κομισιόν ζητά τον περιορισμό των οριζόντιων επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος.
Για το λόγο αυτό θεωρεί ότι τα μέτρα θα πρέπει να περιοριστούν στα πιο φτωχά νοικοκυριά. Αντιθέτως θα πρέπει να υπάρξουν άλλα μέτρα, όπως η στήριξη των μισθών.
Μπορεί να καταγράφεται μια πτώση των τιμών του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου, ωστόσο η αβεβαιότητα στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις παραμένει.
Δεκαεπτά μήνες μετά από το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης τα κράτη μέλη καλούνται να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες τιμές και βέβαια να προχωρήσουν σε επενδύσεις για την ενεργειακή μετάβαση. Αν και οι αποθήκες φυσικού αερίου είναι γεμάτες ο κίνδυνος δεν έχει απομακρυνθεί. Ο καγκελάριος της Γερμανίας Olaf Scholz ανέφερε, από το Νταβός, πως πρέπει να βρεθούν νέες πηγές φυσικού αερίου για να διασφαλιστεί η ευρωπαϊκή ζήτηση για LNG, χωρίς να διευκρινίσει πώς θα γίνει. Στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας Fatih Birol ανέφερε πως ο κόσμος αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου και περίπλοκη ενεργειακή κρίση, προσθέτοντας πως πρέπει να ζήσει με υψηλότερες τιμές ενέργειας το επόμενο διάστημα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται το επόμενο διάστημα να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές όπως στο Target Model και να εφαρμόσει την ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία στην κατεύθυνση απανθρακοποίησης της οικονομίας. Ταυτόχρονα όμως στο τραπέζι βρίσκεται η επανεξέταση των μέτρων στήριξης των πολιτών. Τον Δεκέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι πάνω από το 70% των ευρωπαϊκών μέτρων δεν ήταν στοχευμένα. Τέτοια μη στοχευμένα εργαλεία εκτιμά η ευρωπαϊκή ηγεσία αποθαρρύνουν τα νοικοκυριά στο να μειώσουν τη χρήση ενέργειας. Επίσης, επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς των κρατών μελών. Η χώρα μας βέβαια είναι ανάμεσα στις χώρες με τη μεγαλύτερη μείωση στην κατανάλωση ενέργειας. Πάντως, μέχρι τώρα το υπουργείο Ενέργειας δεν σχεδιάζει να αλλάξει το σύστημα επιδοτήσεων.