Στο… τραπέζι βρίσκεται για ακόμη μια φορά το σενάριο για «μπλόκο» στις μετακινήσεις από δήμο σε δήμο στην Αττική, την ώρα που τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και το ΕΣΥ ασφυκτιά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί εξετάζουν επιπλέον μέτρα για το λεκανοπέδιο, με στόχο να βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα και να επιτραπεί το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς και της κοινωνίας από τις 15 Μαρτίου και μετά.
Πιο συγκεκριμένα, συζητείται το ενδεχόμενο οι πολίτες να μπορούν να χρησιμοποιούν τον κωδικό 6 στο 13033 μόνο για μετακινήσεις εντός του δήμου τους.
Και αυτό επειδή το προηγούμενο διάστημα διαπιστώθηκε κατάχρηση του συγκεκριμένου κωδικού.
Παράταση lockdown μέχρι την Καθαρά Δευτέρα
Παράταση μέχρι την Καθαρά Δευτέρα 15 Μαρτίου παίρνει, όπως όλα δείχνουν, το lockdown στην Αττική, καθώς οι ΜΕΘ είναι πλέον δυσεύρετες.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι άγγιξε τη Δευτέρα τους 406, έχοντας ξεπεράσει για πρώτη φορά από την 5η Ιανουαρίου το όριο των 400- ενώ ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, έλεγε χθες πως είναι διαθέσιμες μόλις 12 ΜΕΘ για ασθενείς Covid στο λεκανοπέδιο.
Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε 24 ώρες –από την Κυριακή στη Δευτέρα- 15 άτομα παραπάνω χρειάστηκε να εισαχθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου «Αττικόν» Μιχάλης Ρίζος σημείωσε χθες σε συνέντευξή του στο Mega ότι γίνεται «μάχη» για ένα κενό κρεβάτι στη ΜΕΘ.
Μάλιστα, όπως εξήγησε, ώρα με την ώρα αλλάζουν τα δεδομένα.
Ο ίδιος σημείωσε δε πως το νοσοκομείο είχε γενική εφημερία –υποδεχόμενο και περιστατικά που δεν σχετίζονταν με τον κορωνοϊό.
«Υπάρχουν μόνο ελάχιστες κενές κλίνες ΜΕΘ για όλα τα υπόλοιπα περιστατικά» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ρίζος.
Κατειλημμένες ήταν το απόγευμα της Δευτέρας όλες οι κλίνες ΜΕΘ Covid στα νοσοκομεία «Σωτηρία», «Ευαγγελισμός», «Αττικόν», «Θριάσιο», «Σισμανόγλειο», «Ασκληπιείο», «Ελπίς», ενώ 12 κενές κλίνες είχαν απομείνει σε ΚΑΤ, «Αγία Ολγα», «Ερυθρό Σταυρό», «Γεννηματάς» και ΝΙΜΤΣ.
Υπό το φως των συνθηκών, βρίσκεται σε πλήξη εξέλιξη ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εξασφαλιστούν τόσο απλές κλίνες Covid, όσο και κλίνες ΜΕΘ.
Το σχέδιο προβλέπει την μετατροπή απλών κλινών και κλινών ΜΕΘ σε κλίνες Covid-19.
Γίνονται προσπάθειες ειδικά για τις κλίνες ΜΕΘ ώστε να φτάσουν τις 340 και τα περιστατικά εκτός κωρονοϊού που χρειάζονται Εντατική να μεταφέρονται, είτε σε άλλα νοσοκομεία, είτε στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος μέχρι σήμερα έχει διαθέσει 120 κλίνες ΜΕΘ.
Εξετάζεται, επίσης, η μετατροπή τις επόμενες ημέρες του νοσοκομείου ΝΙΜΤΣ αποκλειστικά σε non Covid νοσοκομείο, ώστε να αδειάσουν κλίνες στο ΕΣΥ για την νοσηλεία περιστατικών Covid.
Πηγή: cnn.gr