Η Κίνα έχει εφαρμόσει lockdown στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της, το Πεκίνο και τη Σανγκάη, σε μία προσπάθεια να εξαλείψει τα κρούσματα κορωνοϊού.
Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο ερευνητής και Διδάκτωρ στο Πολυτεχνείο Κρήτης Δημήτρης Μπατάκης, σημείωσε πως είναι έκδηλη η ανησυχία της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, όσον αφορά τα κρούσματα στην Κίνα. «Κατά την άποψη μου πλέον η Κίνα και γενικά εν γένει οι ασιατικές χώρες, ακολουθούν μια διαφορετική πολιτική δημόσιας υγείας, εφαρμόζουν αυστηρά lockdown. Γι’ αυτό είδαμε τα φαινόμενα στη Σανγκάη που η Δημοτική Αστυνομία χτυπούσε τους πολίτες, είναι η κουλτούρα που έχουν και η στρατηγική που χρησιμοποιούν αυτές οι χώρες, το εμβόλιο τους όμως δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσα τα ευρωπαϊκά. Οπότε εναλλακτικά οι κινεζικές αρχές έχουν εγκλωβιστεί σε αυτό το μονόδρομο, να παίρνουν αυστηρά μέτρα, προκειμένου να μη δημιουργηθεί ένα είδος αστάθειας, είναι διατεθειμένοι να καταπατήσει τις ελευθερίες του ατόμου».
Σύμφωνα με τον κ. Μπατάκη ένας στους δύο κινέζους άνω των 80 ετών είναι εμβολιασμένος άρα οι ηλικιωμένοι δεν έχουν εμβολιαστεί σε ικανοποιητικό βαθμό. «Το σημαντικό είναι ότι πλέον το lockdown δεν είναι τόσο αποτελεσματικό για το λόγο ότι δεν δημιουργεί ανοσία στον πληθυσμό, με το να είναι κλειστός ο κόσμος μέσα, δεν υπάρχει η ανοσία της αγέλης που λέγαμε. Είναι πολύ μεγάλα τα νούμερα και υπάρχει μια ανησυχία αν οι κινεζικές αρχές λένε αλήθεια, ότι όντως είναι η μετάλλαξη Όμικρον 2 και όχι κάποια άλλη, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις».
Κλείνοντας, ο κ. Μπατάκης σημείωσε πως σε κάθε περίπτωση οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν να ζουν με τον ιό, μέχρι να μπει σε μια ενδημική φάση. «Πρέπει να αυξηθεί η ποσότητα των αντιικών χαπιών με fast track διαδικασίες. Ήδη ο ΕΟΦ έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για να έχουμε χάπια σε μεγαλύτερες ποσότητες, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε πιο αποτελεσματικά όπλα στην διαχείριση της πανδημίας».