«Είναι στο χέρι μας η καραντίνα να αρθεί νωρίτερα από την περίοδο των εορτών», ανέφερε ο καθηγητής επιδημιολογίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δημήτρης Παρακευής.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και τον Σωτήρη Μεταξά ο κ. Παρασκευής τόνισε πως δεν είναι στον σχεδιασμό η Ελλάδα να κάνει Χριστούγεννα με …SMS, ωστόσο αυτό θα κριθεί από την συμπεριφορά των πολιτών ως προς την τήρηση των μέτρων και κατ’ επέκταση από τον αριθμό των κρουσμάτων.
Είναι όμως οι τρεις εβδομάδες αρκετές για να μειωθούν τα ημερήσια κρούσματα τόσο, ώστε να γίνει άρση του lockdown; Ο κ. Παρασκευής εξήγησε πως αυτό θα εξαρτηθεί από το πότε θα δούμε τον μέγιστο αριθμό κρουσμάτων, πόσο σύντομα ο αριθμός αυτός θα σταθεροποιηθεί και επίσης πόσο μεγάλη θα είναι η θα είναι η μείωση τρων κρουσμάτων από εκεί και έπειτα. «Αν δούμε σταθεροποίηση την πρώτη εβδομάδα και στη συνέχεια ο ρυθμός μείωσης είναι αρκετά υψηλός, ενδεχομένως τρεις εβδομάδες να αρκούν για να φτάσουμε τον στόχο που έχουμε θέσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με το σενάριο να πάμε στη λογική «ακορντεόν», με αρκετά lockdown και ενδιάμεσα «ανοίγματα» της οικονομίας ο κ. Παρασκευής τόνισε πως και αυτό θα εξαρτηθεί από τη στάση των πολιτών αλλά και το ποιες περιοχές παρουσιάζουν εκθετική αύξηση και πόσο εύκολο είναι να εκλεχθούν. «Είναι πολύ διαφορετικό να έχουμε εκθετική αύξηση στη Θεσσαλονίκη που πρόκειται για μια μεγάλη αστική περιοχή, με μεγάλο πληθυσμό και συνεπώς υπάρχει μεγάλη πίεση σε σχέση με έναν άλλο νομό που ο πληθυσμός είναι πολύ μικρότερος», ανέφερε ο καθηγητής και συμπλήρωσε πως είναι πολύ πιο εύκολη η διαχείριση μιας τέτοιας κατάστασης σε έναν, δύο ή και τρεις νομούς της περιφέρειας ταυτόχρονα, απ’ ότι στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη.
Ο ίδιος απάντησε και στις απόψεις που εκφράζουν πολίτες σύμφωνα με τις οποίες δεν θα έπρεπε να επιβληθεί lockdown σε όλη τη χώρα αλλά μόνο στις περιοχές που υπάρχει σημαντική αύξηση κρουσμάτων, τονίζοντας πως τη δεδομένη στιγμή υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας -η οποία μάλιστα θα είναι συνεχώς αυξανόμενη- και το καθολικό lockdown ήταν ο μόνος τρόπος να περιοριστούν αποτελεσματικά και με τον ταχύτερο τρόπο τα κρούσματα από όλη τη περιφέρεια ώστε να μην υπάρχει πίεση στα νοσοκομεία.
Ο ίδιος χαρακτήρισε λογικό το ερώτημα των πολιτών, ωστόσο σημείωσε πως το γεγονός πως κάποιες περιοχές είναι σε αρκετά καλή κατάσταση σε επιδημιολογικό επίπεδο μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή, δεδομένου ότι μπήκαμε πια στο χειμώνα και οι άνθρωποι συγχρωτίζονται σε εσωτερικούς χώρους. Πρόσθεσε μάλιστα πως σε αυτές τις περιοχές η καραντίνα λειτουργεί προληπτικά.