Η βουτιά των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη οδήγησε σε πτώση και των εισαγωγών LNG στην περιοχή, στο χαμηλότερο επίπεδο από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς η πώλησή του έγινε λιγότερο ελκυστική.
Οι παραδόσεις LNG μειώθηκαν 7% τον Ιούλιο σε ετήσια βάση στους 8,6 εκατ. τόνους, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.
Η βουτιά στα συμβόλαια παράδοσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη (TTF) πάνω από 80% στην παραπάνω περίοδο έθεσε τους traders προ του διλήμματος να στείλουν φορτία LNG στην Ασία ή να περιμένουν έως ότου αυξηθούν ξανά οι τιμές.
Αυξήσεις τιμών από το φθινόπωρο
Η τιμή για τα συμβόλαια παράδοσης τον Σεπτέμβριο κινείται σήμερα περί τα 27 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ πέρυσι τον Αύγουστο είχε περάσει και τα 300 ευρώ. Οι τιμές, ωστόσο, θα αυξηθούν από το φθινόπωρο και καθώς θα οδεύουμε στον χειμώνα, όπως δείχνουν τα συμβόλαια παράδοσης για την περίοδο αυτή. Συγκεκριμένα, οι τιμές για το τελευταίο τρίμηνο του 2023 διαμορφώνονται κατά μέσο όρο κοντά στα 45 ευρώ ανά μεγαβατώρα και για τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2024 κοντά στα 50 ευρώ.
Οι εισαγωγές LNG ήταν αυτές που εξασφάλισαν την επάρκεια φυσικού αερίου στην ΕΕ το 2022, όταν η Ρωσία περιόρισε σε ένα ποσοστό περίπου 20% τις ροές μέσω αγωγών προς την Ευρώπη. αποτρέποντας έτσι ελλείψεις που θα δημιουργούσαν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα στην οικονομία της από αυτά που ούτως η άλλως υπήρξαν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν πάνω από 60% πέρυσι για να καλύψουν τη μείωση των ρωσικών ροών.
Στο 85% η πληρότητα των αποθηκών
Με τις εισαγωγές LNG, η Ευρώπη μπόρεσε να γεμίσει τις δεξαμενές αποθήκευσης από πέρυσι τον Σεπτέμβριο, πριν αρχίσει η περίοδος θέρμανσης, γεγονός που συνέβαλε στη σταδιακή αποκλιμάκωση των τιμών, η οποία εντάθηκε από την αρχή του 2023 και βέβαια μετά το πέρας του χειμώνα, οπότε αυτόματα περιορίζεται σημαντικά η ζήτηση.
Χθες, η πληρότητα των αποθηκών στην ΕΕ έφτανε στο 85,7%, ένα υψηλό για την εποχή επίπεδο που θα συμβάλει στην πιο ομαλή λειτουργία της αγοράς τον χειμώνα όταν θα είναι αυξημένη η ζήτηση. Τα αποθέματα στους τερματικούς σταθμούς LNG κινούνταν στο 48,5% (στην Ελλάδα 50,1%).