Λιβύη: Οργή της Άγκυρας για τον έλεγχο ύποπτου πλοίου από γερμανική φρεγάτα (βίντεο)

Πρέπει να διαβάσετε

Την έντονη αντίδραση της Τουρκίας προκάλεσε η έρευνα που επιχείρησε να κάνει σε ύποπτο τουρκικό φορτηγό πλοίο στα ανοιχτά της Λιβύης γερμανική φρεγάτα, που συμμετέχει στην αποστολή «IRINI» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Άγκυρα επιμένει ότι η έρευνα έγινε, το γερμανικό περιοδικό “Spiegel”, ωστόσο, σημειώνει ότι ο έλεγχος απετράπη την τελευταία στιγμή, έπειτα από έντονη διαμαρτυρία της τουρκικής κυβέρνησης.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Άκσοϊ, χαρακτήρισε παράνομη την έρευνα στο τουρκικό πλοίο «Rosaline A», την καταδίακσε και επέμεινε ότι το πλοίο μετέφερε νόμιμο εμπόρευμα και ανθρωπιστική βοήθεια.

Παράλληλα, δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού Τύπου επισημαίνουν το γεγονός ότι τη διοίκηση της ευρωπαϊκής αποστολής «IRINI», που επιτηρεί την εφαρμογή του εμπάργκο στη Λιβύη, ασκεί Έλληνας αξιωματικός και ότι αυτός έδωσε την εντολή για έρευνα στο πλοίο.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, σε δήλωσή του, αμφισβήτησε τη νομιμότητα της επιχείρησης «IRINI» λέγοντας:

«Είναι θέμα προς συζήτηση η ουδετερότητα της επιχείρησης “IRINI”, την οποία ξεκίνησε η ΕΕ χωρίς να συμβουλευτεί τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, τη χώρα μας ή το ΝΑΤΟ. Με αυτό το δεδομένο, είναι απαράδεκτα τα διπλά κριτήρια και η παράνομη μεταχείριση έναντι των πλοίων που κάνουν μεταφορές από τη χώρα μας στη Λιβύη».

«Στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης χθες (22 Νοεμβρίου), το γερμανικό πολεμικό πλοίο “Hamburg” έκανε, τις πρωινές ώρες, ενδελεχή έρευνα στο τουρκικό εμπορικό πλοίο “MV Roseline A”, το οποίο μετέφερε χρώματα και υλικά ανθρωπιστικής βοήθειας από το λιμάνι Αμπαρλί στη Μισράτα. Ο καπετάνιος συνεργάστηκε πλήρως και έδωσε λεπτομερείς πληροφορίες για το περιεχόμενο και το δρομολόγιο του πλοίου. Παρ ‘όλα αυτά, στις 17:45, τα ένοπλα στοιχεία της επιχείρησης “IRINI” επιβιβάστηκαν και πραγματοποίησαν “έρευνα” που διήρκεσε πολλές ώρες. Έγινε δια της βίας προσωπική έρευνα σε όλο το προσωπικό, συμπεριλαμβανομένου του καπετάνιου, όλο το προσωπικό συγκεντρώθηκε σε ένα μέρος και κρατήθηκε και ο καπετάνιος παρέμεινε φρουρούμενος από ένοπλο στρατιώτη. Τα εμπορευματοκιβώτια ερευνήθηκαν με τη χρήση βίας» ανέφερε ο Τούρκος εκπρόσωπος.

Όπως δήλωσε ο Χαμί Άκσοι, «η εν λόγω επέμβαση πραγματοποιήθηκε δίχως τη συγκατάθεση ούτε της χώρας μας, τη σημαία της οποίας φέρει το πλοίο, ούτε του καπετάνιου».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, οι ένοπλοι στρατιώτες παρέμειναν στο εμπορικό πλοίο μέχρι το πρωί της επομένης ημέρας και αποχώρησαν στις 9:38 το πρωί.

Ο Χαμί Άκσοι επέμεινε ότι το τουρκικό πλοίο δεν παραβίασε το εμπάργκο όπλων, κρατήθηκε από τη διαδρομή του για ώρες υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες και ότι τα μέλη του προσωπικού του αντιμετωπίστηκαν ως εγκληματίες.

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει αποζημίωση.

 

Spiegel: Δεν έγινε ο έλεγχος

Στη Γερμανία, το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» αναφέρει στην ιστοσελίδα του ότι η Άγκυρα εμπόδισε γερμανική φρεγάτα να ελέγξει ύποπτο τουρκικό φορτηγό πλοίο στα ανοιχτά της Λιβύης.

Η Τουρκία, προσθέτει το περιοδικό, δεν κρύβει την υποστήριξή της στην κυβέρνηση της Τρίπολης και εξακολουθεί να στέλνει όπλα και μισθοφόρους στην Λιβύη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του περιοδικού, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αποστολής, που έχει ως στόχο την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στην Λιβύη, η φρεγάτα “Hamburg” έλαβε εντολή να επιθεωρήσει το τουρκικό φορτηγό πλοίο «Rosaline A», για το οποίο υπήρχε η υποψία ότι μεταφέρει όπλα.

Σύμφωνα με το περιοδικό, την τελευταία στιγμή ο έλεγχος απετράπη, έπειτα από έντονη διαμαρτυρία της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία δήλωσε ότι δεν δίνει την έγκρισή της. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Γερμανοί επιθεωρητές είχαν ήδη επιβιβαστεί στο «Rosaline A» και υποχρεώθηκαν να αποχωρήσουν άπρακτοι, ενώ το πλοίο συνέχισε τον πλου του προς το λιμάνι της Μισράτα.

Το καλοκαίρι οι γερμανικές δυνάμεις είχαν και πάλι εντοπίσει φορτηγό πλοίο που κατευθυνόταν στη Λιβύη. Η υποψία ότι μεταφέρει όπλα είχε επιβεβαιωθεί μάλιστα άμεσα, καθώς βρέθηκε συγκεκριμένο είδος κηροζίνης, το οποίο χρησιμοποιείται μόνο για μαχητικά αεροσκάφη.

Πηγή: cnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα