Παρά τις εκκλήσεις του ΟΗΕ για την εφαρμογή εκεχειρίας παγκοσμίως, που θα βοηθούσε στον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, στη Λιβύη οι εχθροπραξίες συνεχίζουν αμείωτες καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται η ευρείας κλίμακας επιχείρηση του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ για την κατάληψη της Τρίπολης.
Ο αυτοαποκαλούμενος Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι οι άνδρες του σκότωσαν 41 μέλη παραστρατιωτικών οργανώσεων πιστών στη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) νότια της πρωτεύουσας Τρίπολης, καθώς η σύρραξη στη χώρα συνεχίζεται έναν χρόνο μετά τη δραματική κλιμάκωσή της.
Την 4η Απριλίου 2019, ο στρατάρχης Χάφταρ διέταξε τα στρατεύματά του να αρχίσουν ευρείας κλίμακας επιχείρηση για να κυριεύσουν την Τρίπολη και να ανατρέψουν την ΚΕΣ, η οποία αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη.
Το γραφείο Τύπου του ΛΕΣ μεταφόρτωσε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες που εικονίζουν πτώματα σε πεδία μαχών, διαβεβαιώνοντας πως ανήκουν σε μαχητές παραστρατιωτικών οργανώσεων προσκείμενων στην ΚΕΣ.
Νωρίτερα χθες, οι δυνάμεις του Χαφτάρ ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν τρία τουρκικής κατασκευής τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη των αντιπάλων τους, κοντά στην πόλη Μισράτα, περίπου 200 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης.
Κατάρριψη αεροσκάφους
Παράλληλα επίσης χθες μεταγωγικό αεροσκάφος του ΛΕΣ καταρρίφθηκε από παραστρατιωτικούς πιστούς στην ΚΕΣ, ανακοίνωσαν οι δύο πλευρές, δίνοντας όμως διαφορετικές εκδοχές για τη φύση του φορτίου του.
Οι δυνάμεις του Χαφτάρ ανέφεραν πως το μεταγωγικό χτυπήθηκε στην Ταρχούνα, πόλη που ο ΛΕΣ χρησιμοποιεί ως προκεχωρημένο κέντρο διοίκησης. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΛΕΣ Άχμεντ Μισμάρι, το αεροσκάφος μετέφερε ιατρικά εφόδια για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Αντίθετα, σύμφωνα με δυνάμεις πιστές στην ΚΕΣ, μετέφερε πυρομαχικά.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που υποστηρίζουν τον ΛΕΣ, τον έχουν εφοδιάσει με κινεζικής κατασκευής τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Wing Loong, που του δίνουν πλεονέκτημα έναντι των τουρκικής κατασκευής UAVs των αντιπάλων του, σύμφωνα με ειδικούς του ΟΗΕ, διπλωμάτες και αναλυτές. Από την άλλη, η Τουρκία, για να ενισχύσει τις δυνάμεις της ΚΕΣ, τους προμήθευσε συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και ανέπτυξε στρατιωτικούς συμβούλους.
Η Αποστολή Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (UNSMIL) έχει καταγράψει τουλάχιστον 356 θανάτους και άλλους 329 τραυματισμούς αμάχων αφότου άρχισαν οι εχθροπραξίες. Περίπου 150.000 άμαχοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, άλλοι 345.000 πολίτες συνεχίζουν να ζουν σε περιοχές όπου βρίσκονται μέτωπα, ενώ ακόμη σχεδόν 750.000 μένουν σε περιοχές που πλήττονται από τη σύρραξη.
Οι νέες εχθροπραξίες καταγράφηκαν παρά τη έκκληση που απηύθυνε προχθές Σάββατο ο ΟΗΕ να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορωνοϊού.
Η περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου θα ήταν καταστροφική για το σύστημα υγείας της Λιβύης, που είναι ήδη σε κατάσταση διάλυσης έπειτα από χρόνια σύρραξης και χάους. Ήδη εκφράζονται ανησυχίες πως θα καταρρεύσει αν κληθεί να αντιμετωπίσει την επαπειλούμενη εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Στη Λιβύη καταγράφονταν από τις υγειονομικές αρχές 16 κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό και ένας θάνατος ως χθες Κυριακή.
Πηγή: cnn.gr