Τρίτη, 19 Νοεμβρίου, 2024
15.4 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Live οι ομιλίες του Πρωθυπουργού και των Αρχηγών για την Αμυντική Συμφωνία με τις ΗΠΑ

Πρέπει να διαβάσετε

Σε εξέλιξη βρίσκεται, στη Βουλή, η συζήτηση για την Κύρωση του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Στη συζήτηση θα λάβουν τον λόγο οι πολιτικοί αρχηγοί και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί αργά το απόγευμα με ονομαστική ψηφοφορία που προβλέπει το Σύνταγμα. Για την έγκριση της Συμφωνίας απαιτούνται 151 θετικές ψήφοι.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου ξεκίνησε με τους εισηγητές των κομμάτων και θα ολοκληρωθεί σήμερα με την ψήφισή της.

Γ. Κουμουτσάκος: Η Ελλάδα βγαίνει κερδισμένη – Είμαστε στη σωστή πλευρά

“Η ουσία της σημερινής συζήτησης είναι η απάντηση στο ερώτημα εάν με τη συμφωνία αναβαθμισμένης αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, μειώνεται ή αυξάνεται η γεωστρατηγική αξία της χώρας, μειώνεται ή ενισχύεται ο ρόλος και το ειδικό βάρος της Ελλάδας στην περιοχή, στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ, θωρακίζεται περισσότερο απέναντι στον τουρκικό αναθεωρητισμό; Ναι ή όχι; αναρωτήθηκε ο εισηγητής της πλειοψηφίας Γ. Κουμουτσάκος, τοποθετούμενος στην ολομέλεια της Βουλής: “Εμείς επιλέξαμε να είμαστε στη σωστή πλευρά. Απαντάμε ναι. Η Ελλάδα βγαίνει κερδισμένη” είπε ο κ. Κουμουτσάκος.

Σύμφωνα μάλιστα με τον βουλευτή της ΝΔ, τα τελευταία χρόνια έχει συντελεστεί μια μεγάλη θετική αλλαγή στην πολιτική ζωή της χώρας: Η συνεργασία με τις ΗΠΑ έχει πάψει να είναι πεδίο σφοδρής πολιτικής σύγκρουσης όπως συνέβαινε επί δεκαετίες μετά την μεταπολίτευση. “Η αναγκαιότητα της συνεργασίας έχει τη συναίνεση της συντριπτικής πλειοψηφίας του συνόλου πολιτικού φάσματος”, είπε ο κ. Κουμουτσάκος.

Γ. Κατρούγκαλος: Η συμφωνία έχει αόριστο χαρακτήρα – Η Ελλάδα αποδυναμώνεται

Η συμφωνία είναι απόδειξη της μείζονος στροφής στην εξωτερική πολιτική, την οποία επιβάλει ο πρωθυπουργός, όχι ενισχύοντας αλλά αποδυναμώνοντας τη χώρα, τόνισε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Κατρούγκαλος. Σημείωσε μάλιστα ότι η κορυφή του παγόβουνου στη συμφωνία αυτή είναι ότι, ο κ. Μητσοτάκης, έδωσε αυτό που ουδείς πρωθυπουργός στη μεταπολίτευση είχε συμφωνήσει στις διαρκείς απαιτήσεις της Ουάσιγκτον, η συμφωνία για τις βάσεις να έχει αόριστο χαρακτήρα, να παραμένουν δηλαδή εδώ οι βάσεις, χωρίς το διαπραγματευτικό όπλο που προέβλεπε η συμφωνία του 1990, (που ήταν) να υπόκεινται σε ετήσια ανανέωση. Για το λόγο αυτό ακόμα και το ΠΑΣΟΚ που υπερψηφίζει τη συμφωνία, τη χαρακτήρισε ετεροβαρή, ενώ η εφημερίδα της παράταξης σας, η Εστία, τη χαρακτήρισε λεόντεια, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Β. Κεγκέρογλου: Δεν υπάρχουν περιθώρια για απώλεια της στρατηγικής συμμαχίας με τις ΗΠΑ

‘Αλλο σύμμαχοι και άλλο δορυφόροι. Αυτή είναι μια κορυφαία διαφορά στην αντίληψη της Δεξιάς και της Δημοκρατικής Παράταξης για την εξωτερική πολιτική και τις διεθνείς συνεργασίες, τόνισε στην τοποθέτησή του για την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία, ο αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Β. Κεγκέρογλου. Η διαπραγματευτική προσπάθεια και το αποτέλεσμά της δεν αξίζουν το ναι, είπε ο κ. Κεγκέρογλου σημειώνοντας ωστόσο ότι, στην κρίσιμη αυτή περίοδο δεν υπάρχουν περιθώρια για απώλεια της στρατηγικής συμμαχίας με τις ΗΠΑ, και αυτό είναι το νόημα της θετικής μας ψήφου. Δήλωσε επίσης ότι η αντιστροφή των αρνητικών τροποποιήσεων της συμφωνίας πρέπει αν επιδιωχθεί, “αλλά από μια άλλη κυβέρνηση με ισχυρή εθνική στρατηγική [..] Οι πολίτες γνωρίζουν πλέον πολύ καλά ότι δεν μπορεί παρά να είναι μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ”.

Ν. Παπαναστάσης: Επικίνδυνη πολιτική για το λαό

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νικόλας Παπαναστάσης τόνισε ότι η κυβέρνηση, συνεχίζοντας την επικίνδυνη για το λαό, πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, φέρνει στη Βουλή μια “κατάπτυστη επιθετική συμφωνία”, με την οποία διατηρούνται επ’ αόριστο και επεκτείνονται σε όλη τη χώρα οι επιθετικές αμερικανικές βάσεις και υποδομές, που είναι ελεγχόμενες απόλυτα από τον αμερικανικό στρατό: “Αφήστε τα περί ελληνικού ελέγχου. Ας πάει στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεών μας να πλησιάσει, και θα τον δέσουν χεροπόδαρα” είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαναστάση, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μετατρέπονται σε “γρανάζι” του ΝΑΤΟ, ενώ η Ελλάδα, γίνεται ιμπεριαλιστικό πολεμικό ορμητήριο, θύτης κατά άλλων λαών, αλλά και δυνητικός στόχος αντιποίνων. “Ήδη η ρωσική ηγεσία στέλνει τα σχετικά μαντάτα” είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ εκτιμώντας ότι “ο λαός μπαίνει σε μεγάλο κινδύνους.

Α. Μυλωνάκης: Η κυβέρνηση της ΝΔ πιστεύει στα “μεγάλα λόγια”

Ο αγορητής της Ελληνικής Λύσης Α. Μυλωνάκης είπε ότι συμφωνία έρχεται σε μια πολύ άσχημη συγκυρία για τη ΝΔ: «Ο πρωθυπουργός θα πάει στην Αμερική, θα συνομιλήσει με τους κκ Μπάιντεν και Μπλίνκεν, θα απευθυνθεί στο Κογκρέσο και θα τους πει τι; Γιατί αλλάξατε τόσο εύκολα γνώμη, και αφού ψηφίσαμε την αμυντική συμφωνία, θέλετε να δώσετε την πώληση των F16-70 στην Τουρκία; Δεν λέγατε όχι, όπως και στην αναβάθμιση των F16 σε Viper;»

Όπως είπε ο κ. Μυλωνάκης η κυβέρνηση της ΝΔ πιστεύει στα “μεγάλα λόγια” και στο “χτύπημα στην πλάτη”. Είστε καλά παιδιά, αλλά δεδομένος δεν πρέπει να είναι κανένας, διότι ο δεδομένος είναι το “εκμεταλλεύσιμο παιδί”, αυτός που οι άλλοι θέλουν να γονατίζει όταν του ζητούν κάτι, είπε ο κ. Μυλωνάκης.

Σ. Σακοράφα: Οι ΗΠΑ επιβάλλουν στην Ελλάδα να έχει με την Τουρκία τις σχέσεις εκείνες επιθυμούν

Η αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα αναφέρθηκε στις “απαιτήσεις” των ΗΠΑ να απομακρυνθούν αμυντικά συστήματα από τα νησιά μας. Υπήρξε το αγκάθι των S400 στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις με την απομάκρυνση της Τουρκίας από τη συμπαραγωγή των F35, αλλά σήμερα, ο κ. Μπάιντεν διαμηνύει ότι η Τουρκία έχει πληρώσει ήδη σημαντικό τίμημα και ότι η πιθανή πώληση των F16 στην Τουρκία θα είναι σύμφωνη με τα συμφέροντα των ΗΠΑ και θα εξυπηρετήσει τη μακροπρόθεσμη ενότητα του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με την κα Σακοράφα, οι ΗΠΑ επιβάλλουν στην Ελλάδα να έχει με την Τουρκία τις σχέσεις εκείνες επιθυμούν. Ως παράδειγμα έφερε τις “παρεμβάσεις” τους στα αμυντικά συστήματα των νησιών και η “συμμόρφωση” της κυβέρνησης αναδεικνύουν μια ξεδιάντροπη σχέση υποταγής: Ενώ τα νησιά μας απειλούνται οι ΗΠΑ “απαιτούν” την απομάκρυνση αμυντικών συστημάτων από αυτά, τώρα και με τον νόμο Μενέντεζ, που περιλαμβάνει ειδική διάταξη ότι είναι συμφέρον των ΗΠΑ να συνεχίσει η Ελλάδα να αποσύρει στρατιωτικό εξοπλισμό της από πλατφόρμες και οπλικά συστήματα ρωσική παραγωγής, μέσω του επενδυτικού προγράμματος ανακεφαλαιοποίησης.

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα