Διεκόπη η κρίσιμη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου για το θέμα της αύξησης των δημοτικών τελών και των τελών χρήσης των κοινόχρηστων χώρων, μετά από ένταση που δημιουργήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βικελαίας Βιβλιοθήκης Ηρακλείου από εκπρόσωπους, φορείς και συνδικάτα, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα μπροστά από το προεδρείο, την ώρα που ο Δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός πήρε τον λόγο για να «κλείσει» την συζήτηση.
Η συνεδρίαση θα συνεχιστεί αύριο Τετάρτη 22 Νοεμβρίου, στις 10 το πρωί, διαδικτυακά.
Τι προηγήθηκε της διακοπής της συνεδρίασης:
Ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου κ. Μανόλης Βασιλάκης κατά την εισήγηση του, αντιπρότεινε τα τέλη να πάνε στο 1 ευρώ, αντί το 1,10 που ήταν η αρχική του πρόταση. Όπως ανέφερε «Το τιμολόγιο αυτό είναι είναι το χαμηλότερο σε όλη την Ελλάδα. Το ίδιο τιμολόγιο έχει και η Πάτρα», ενώ ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου κ. Στέλιος Βοργιάς, ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου να μην γίνει καμία αύξηση στα δημοτικά τέλη.
«Ζητάμε να αποσυρθεί το θέμα», ανέφερε ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ κ. Χαράλαμπος Λεκάκης. «Οι μικρές επιχειρήσεις στενάζουν. Καλούμαστε να πληρώσουμε σήμερα τα χρήματα που πήραμε την περίοδο του Covid», τόνισε.
Ο κ. Ηλίας Λυγερός με την σειρά του ανέφερε: «Η οικονομική κρίση που διαδέχθηκε την υγειονομική κρίση. Οι δήμοι δεν συγκυβερνούν. Μεταφέρονται αρμοδιότητες στους δήμους χωρίς τους αντίστοιχους πόρους. Πράγματι ο Δήμος έχει αυξημένα έξοδα λόγω ενεργειακού κόστους και τέλους ταφής. Θα πρέπει να μειωθεί ο όγκος απορριμμάτων που καταλήγει στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμάτων για να μειωθεί το κόστος ταφής. Και αυτό για να γίνει πρέπει να βοηθήσει ο Δήμος τους δημότες και μα τους εκπαιδεύσει ώστε η ανακύκλωση να έχει αποτέλεσμα. Ο Δήμος ήρθε κοντά στην πρόταση μας που ήταν 0,98 ευρώ. Τέσσερα χρόνια δεν υπήρξε καμία αύξηση. Θεωρώ ότι πρέπει να δούμε την καλύτερα κοινωνικά πρόταση που μπορεί να δώσει μια ανάσα στον δήμο να λειτουργήσει».
Ο Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Δημήτρης Βρύσαλης, σε παρέμβαση του, τάχθηκε κατά της αύξησης των δημοτικών τελών αναφέροντας: «Η σημερινή εισήγηση της δημοτικής αρχής και η οποία αποδοχής της αποδεικνύει τα όρια κ τα μεγάλα αδιέξοδα που δημιουργεί η λογική της λειτουργίας των δήμων σαν επιχειρήσεις που θα πουλάνε ανταποδοτικά τις οποίες υπηρεσίες διαθέτει. Οι Ηρακλειώτες έχουν πληρώσει αρκετά άμεσα και έμμεσα. Η Λαϊκή Συσπείρωση λέει καθαρά καμία αύξηση στα τέλη όυτε με την παρούσα δημοτική αρχή, ούτε με τη νέα σύνθεση. Παλεύουμε για τη συνολική κατάργηση των ανταποδοτικών τελών και τη χρηματοδότηση των υπηρεσιών από τον κρατικό προϋπολογισμό ,την απόδοση στους δήμους των χρημάτων που παράνομα παρακρατούνται από το κεντρικό κράτος, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά κ ασφαλιστικά δικαιώματα, ώστε να καλυφθούν τα κενά».
Στην παρέμβαση του ο κ. Ευριπίδης Κουκιαδάκης επεσήμανε ότι «Δεν έχουμε νομικό και ηθικό έρεισμα να ψηφίσουμε για τα τέλη. Η Εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών ακροβατεί και θεωρώ πως αν ψηφιστούν τα τέλη , όποιος πολίτης προσφύγει, θα δικαιωθεί».
Ο κ. Πέτρος Ινιωτάκης πρότεινε την απόσυρση του θέματος των δημοτικών τελών ισχυριζόμενος ότι το θέμα δεν πρέπει να ψηφιστεί σήμερα και ότι η επόμενη δημοτική αρχή είναι εκείνη που πρέπει να κινηθεί για το συγκεκριμένο ζήτημα. Επίσης, κ. Πέτρος Ινιωτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν κάναμε τίποτα με την αξιοποίηση δημοτικής περιουσίας. Δεν κάναμε τίποτα με τις κλοπές νερού. Είχα πει πως πρέπει το νερό άρδευσης μα το χειρίζονται οι χρήστες. Λάθη που αν δεν είχαν γίνει η οικονομική κατάσταση του δήμου θα ήταν καλύτερη».
«Η σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου έχει αλλάξει όταν από όλες τις παρατάξεις δημοτικοί σύμβουλοι έχουν εκλεγεί από άλλες παρατάξεις. Πυροβολείτε την υπηρεσία καθαριότητας που ήταν η μόνη υπηρεσία που λειτουργούσε την περίοδο της πανδημίας. Απορώ με την αντιπολίτευση που σήμερα ανακάλυψε ότι η αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων έχει κόστος. Αν η αντιπολίτευση είχε συμφωνήσει σε μικρές αυξήσεις τότε δεν θα φτάναμε εδώ», ανέφερε ο κ. Κώστας Βαρδαβάς.