Λιβανός στο CRETA μετά το επεισόδιο με τον Ακάρ: Θα μας βρουν απέναντι σε όποια επιθετική διεκδίκηση

Πρέπει να διαβάσετε

Ένταση επικράτησε πριν από λίγο στην επιτροπή κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ μεταξύ Ελλήνων βουλευτών και του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, o βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και επικεφαλής της ελληνικής αποστολής Σπήλιος Λιβανός, ανέφερε πως ο Χουλουσί Ακάρ, ενημέρωσε τις Επιτροπές για την εξωτερική και αμυντική πολιτική αλλά και τις προτεραιότητες της χώρας του. «Στο χωρίο που αναφερόταν στην Ελλάδα, στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο, ουσιαστικά εξέφρασε τις προκλητικές, επιθετικές θέσεις της Τουρκίας. Ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, εγώ πήρα τον λόγο και τοποθετήθηκα απέναντι στην ομιλία, λέγοντας ότι δεν μπορεί μια χώρα, η οποία έχει το casus belli ζωντανό, ως εχθρική πράξη, απέναντι στην Ελλάδα που θεωρητικά είναι μια σύμμαχος φίλη χώρα μέσα στο ΝΑΤΟ, δεν μπορεί μια χώρα που εκφράζει παντού το επιθετικό δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας, μια χώρα που παραβιάζει τον εναέριο χώρο, τα χωρικά ύδατα και κάνει υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά εδάφη».

Και πρόσθεσε: «Μια χώρα που καταλαμβάνει κατ’ουσίαν το βόρειο τμήμα μιας ανεξάρτητης χώρας της Κύπρου, που ζητάει την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, όταν έχει απέναντι επιθετικά την τρίτη στρατιά. Μια χώρα που έρχεται να κατηγορήσει εμάς δήθεν ότι υποθάλπουμε την τρομοκρατία και αυτή η χώρα που τα κάνει αυτά, να ισχυρίζεται ότι θέλει την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, σχέσεις καλής γειτονίας και αποδοχή της ανεξαρτησίας των γειτόνων της». 

Σύμφωνα με τον κ. Λιβανό αφού ο Χουλουσί Ακάρ ανταπάντησε σε αυτά τα επιχειρήματα, φανερά εκνευρισμένος, πήρε το λόγο ο βουλευτής Χανίων Μανούσος Βολουδάκης. «Επανέφερε – διότι δεν είχε τόσο χρόνο εκείνος – το θέμα της παραβίασης του εναέριου χώρου, και πάλι ο υπουργός Άμυνας τοποθετήθηκε με τις δικές του θέσεις, στη συνέχεια δήλωσε ότι έχει δουλειά στο Υπουργείο και πρέπει να αναχωρήσει».

Κλείνοντας, ο κ. Λιβανός, ερωτήθηκε αν ανησυχεί για κάποιο θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, απάντησε πως πριν από 1,5 μήνα περίπου όταν μόλις είχε αναλάβει την θέση της κυρίας Γιαννάκου που απεβίωσε, ως επικεφαλής του ΝΑΤΟ, φιλοξενήσαν την Πολιτική Επιτροπή της συνέλευσης του ΝΑΤΟ. «Εκεί εμείς παρά το γεγονός, ότι μίλησε εκτός από εμένα ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο κ. Τασούλας ήμασταν ως έπρεπε, πολύ αυτοσυγκρατημένοι και τοποθετηθήκαμε συνολικά, για τα ζητήματα του ΝΑΤΟ, χωρίς να θίξουμε τους Τούρκους συνομιλητές που ήταν μέσα στο Εθνικό Κοινοβούλιο, γιατί η συνάντηση σε εμάς, έγινε στη Βουλή. Κύλησε ομαλά η διαδικασία, εδώ όταν εκείνοι μας προσκάλεσαν μέσα στην Κωνσταντινούπολη, δημιούργησαν αυτό το θέμα. Η θέση της Ελλάδας θα εκφράζεται και χαίρομαι γιατί ήταν κοινή η θέση όλων των κομμάτων που εκπροσωπούνται εδώ, όλοι μαζί τοποθετηθήκαμε στην ίδια γραμμή, με εθνική αυτοπεποίθηση και πάντα θα δίνουμε αυτή την απάντηση. Ομολογώ ότι ήταν πολύ σκληρές οι τοποθετήσεις, διότι ακολούθησε και η εισήγηση του υπουργού Ενέργειας, εκεί υπήρξε και μια δεύτερη, πιο ήπια βέβαια ανταλλαγή απόψεων με διαφωνίες. Άρα ομολογώ ότι υπάρχει επιθετικότητα και σκληρότητα από τις θέσεις τους. Εμείς μένουμε στο διάλογο κάτω από το Διεθνές Δίκαιο και συστρατευόμαστε όλοι, προφανώς θα μας βρουν απέναντι τους σε οποιαδήποτε επιθετική διεκδίκηση, όμως εμείς θέλουμε την ειρήνη και το διάλογο».

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα