Οι διαδηλωτές που υπολογίζονται μεταξύ 7 και 10 χιλιάδων, συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Βηρυτού, στην πλατεία Μαρτύρων, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης. Στη συνέχεια, έγιναν έφοδοι στο κοινοβούλιο, τα υπουργεία Εξωτερικών, Ενέργειας κι Εμπορίου, καθώς και στο κτίριο της ένωσης τραπεζών. Οι διαδηλωτές φώναζαν: «Κάτω η βασιλεία των τραπεζών.»

Ο στρατός και η αστυνομία απάντησαν με δακρυγόνα, ξυλοδαρμούς ακόμα και χρήση πραγματικών πυρών. Οι διαδηλωτές έστησαν πέταξαν πέτρες κι έβαλαν φωτιές, ενώ κατάφεραν να μπουν στο υπουργείο Εξωτερικών και το κτίριο της ένωσης τραπεζών.

Ο στρατός έκανε αισθητή ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του στο κέντρο της λιβανέζικη πρωτεύουσας, επιχειρώντας να αποκαταστήσει την τάξη.

Η κάθοδος του Λιβάνου

Σε ανάρτησή του στο Facebook o καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Σωτήρης Ρούσσος επισημαίνει αναφορικά με τα γεγονότα στον Λίβανο:

«Η καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού έθεσε τον Λίβανο σε τροχιά καθόδου στην κατηγορία του αποτυχημένου κράτους. Γιατί παρά την πολιτική του παράλυση, την καλπάζουσα διαφθορά και την οικονομική χρεωκοπία ο Λίβανος δεν ήταν μέχρι σήμερα. ούτε Συρία, ούτε Ιράκ, ούτε Υεμένη, ούτε Αφγανιστάν.

Η δήλωση του Λιβανέζου πρωθυπουργού ότι η έκρηξη μπορεί να οφείλεται είτε σε αδιαφορία είτε σε εξωτερική επίθεση είτε σε τρομοκρατική ενέργεια ( δλδ σε όλα και τίποτε) δείχνει την αγωνία της λιβανέζικης πολιτικής ελίτ να αποφύγει την κατακραυγή και την ανατροπή της. Γιατί γεγονότα σαν αυτό της έκρηξης μπορούν να αποτελέσουν το έναυσμα για τέτοιου είδους ανατροπές.

Ο Λίβανος δεν κινδυνεύει να ακολουθήσει το παράδειγμα του εμφυλίου της Συρίας. Κι αυτό γιατί κανείς ισχυρός εξωτερικός παράγοντας δεν επιθυμεί σήμερα κάτι τέτοιο. Μπορεί όμως να οδηγηθεί σε πολιτική αποσύνθεση».

 

 

 

Πηγή: Cnn.gr