Ο Λίβανος φαίνεται ότι μπαίνει στη δίνη πολιτικής κρίσης μετά την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού.
Χτες ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις στο κέντρο της λιβανέζικης πρωτεύουσας μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός αστυνομικούς. Οι διαδηλωτές κατηγορούν την κυβέρνηση για εγκληματική αμέλεια, αφού οι 2.750 τόνοι νιτρικής αμμωνίας που εξερράγησαν, είχαν αποθηκευτεί επί 6 χρόνια στο λιμάνι της Βηρυτού, μέσα σε κατοικημένη περιοχή. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού Χασάν Ντιάμπ, η χώρα οδεύει προς πρόωρες εκλογές.
Η φονική έκρηξη σημειώθηκε σε μια στιγμή όπου η οικονομία του Λιβάνου βρισκόταν σε ελεύθερη πτώση και η επιδημία του κορωνοϊού εξαπλωνόταν στην πολύπαθη χώρα που έτσι κι αλλιώς δεν αποτελεί παράδειγμα πολιτικής σταθερότητας.
158 οι νεκροί
Οι νεκροί από την τρομακτική έκρηξη της περασμένης Τρίτης έφτασαν τους 158, ενώ αγνοούνται ακόμα 21 άνθρωποι. Οι τραυματίες φτάνουν τις 6.000 και οι τραυματίες τις 300.000.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η έκρηξη δημιούργησε κρατήρα βάθους 43 μέτρων, όπως δήλωσε σήμερα πηγή από τις λιβανέζικες δυνάμεις ασφαλείας, επικαλούμενη τις εκτιμήσεις Γάλλων πυροτεχνουργών που επισκέφθηκαν το σημείο.
Προς πρόωρες εκλογές
Εν μέσω της πολύπλευρης κρίσης και της οργής που προκαλεί, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ανακοίνωσε χτες ότι θα προτείνει τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Λιβάνου επισήμανε πως μονάχα «οι πρόωρες εκλογές μπορούν να επιτρέψουν να εξέλθουμε από τη διαρθρωτική κρίση», προσθέτοντας πως εκείνος δεν φέρει ευθύνη για τα βαθιά οικονομικά και πολιτικά δεινά της χώρας.
«Καλώ όλα τα πολιτικά κόμματα να συμφωνήσουμε», σημείωσε ο Ντιάμπ. «Οι ηγέτες τους δεν έχουν πολύ χρόνο, είμαι έτοιμος να συνεχίσω να εκπληρώνω τα καθήκοντά μου για ένα διάστημα 2 μηνών μέχρι να συμφωνήσουν», πρόσθεσε. «Είμαι με τους Λιβανέζους που αγωνίζονται για την αλλαγή. «Το μέγεθος της καταστροφής είναι μεγαλύτερο απ’ όσο κανείς μπορεί να φανταστεί. Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», κατέληξε.
Σήμερα παραιτήθηκε η υπουργός Ενημέρωσης του Λιβάνου Μανάλ Αμπντέλ Σαμάντ, επικαλούμενη την αποτυχία της κυβέρνησης να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις και τη φονική έκρηξη που συντάραξε τη Βηρυτό την Τρίτη.
Μετά τη συμφωνία του Ταΐφ που υπογράφηκε το 1989 και σήμανε τη λήξη του εμφυλίου πολέμου, η εξουσία στον Λίβανο μοιράζεται μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων. Ο Πρόεδρος είναι χριστιανός μαρωνίτης, ο πρωθυπουργός μουσουλμάνος σουνίτης και ο πρόεδρος της Βουλής μουσουλμάνος σιίτης. Αυτή τη στιγμή η χώρα κυβερνάται από έναν περίπλοκο συνασπισμό πολιτικών δυνάμεων στον οποίο κυριαρχεί η Χεζμπολά.
Βίαιη διαδήλωση
Χτες η Βηρυτός έγινε πεδίο συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας. Στις συγκρούσεις ένας αστυνομικός έχασε τη ζωή του. Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό του Λιβάνου, ο αριθμός των τραυματιών ανήλθε στους 172.
Οι διαδηλωτές που υπολογίζονται μεταξύ 7 και 10 χιλιάδων, συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Βηρυτού, στην πλατεία Μαρτύρων, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης. Στη συνέχεια, έγιναν έφοδοι στο κοινοβούλιο, τα υπουργεία Εξωτερικών, Ενέργειας κι Εμπορίου, καθώς και στο κτίριο της ένωσης τραπεζών. Οι διαδηλωτές φώναζαν: «Κάτω η βασιλεία των τραπεζών.»
Ο στρατός και η αστυνομία απάντησαν με δακρυγόνα, ξυλοδαρμούς ακόμα και χρήση πραγματικών πυρών. Οι διαδηλωτές έστησαν πέταξαν πέτρες κι έβαλαν φωτιές, ενώ κατάφεραν να μπουν στο υπουργείο Εξωτερικών και το κτίριο της ένωσης τραπεζών.
Ο στρατός έκανε αισθητή ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του στο κέντρο της λιβανέζικη πρωτεύουσας, επιχειρώντας να αποκαταστήσει την τάξη.
Η κάθοδος του Λιβάνου
Σε ανάρτησή του στο Facebook o καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Σωτήρης Ρούσσος επισημαίνει αναφορικά με τα γεγονότα στον Λίβανο:
«Η καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού έθεσε τον Λίβανο σε τροχιά καθόδου στην κατηγορία του αποτυχημένου κράτους. Γιατί παρά την πολιτική του παράλυση, την καλπάζουσα διαφθορά και την οικονομική χρεωκοπία ο Λίβανος δεν ήταν μέχρι σήμερα. ούτε Συρία, ούτε Ιράκ, ούτε Υεμένη, ούτε Αφγανιστάν.
Η δήλωση του Λιβανέζου πρωθυπουργού ότι η έκρηξη μπορεί να οφείλεται είτε σε αδιαφορία είτε σε εξωτερική επίθεση είτε σε τρομοκρατική ενέργεια ( δλδ σε όλα και τίποτε) δείχνει την αγωνία της λιβανέζικης πολιτικής ελίτ να αποφύγει την κατακραυγή και την ανατροπή της. Γιατί γεγονότα σαν αυτό της έκρηξης μπορούν να αποτελέσουν το έναυσμα για τέτοιου είδους ανατροπές.
Ο Λίβανος δεν κινδυνεύει να ακολουθήσει το παράδειγμα του εμφυλίου της Συρίας. Κι αυτό γιατί κανείς ισχυρός εξωτερικός παράγοντας δεν επιθυμεί σήμερα κάτι τέτοιο. Μπορεί όμως να οδηγηθεί σε πολιτική αποσύνθεση».
Πηγή: Cnn.gr