Έντονος προβληματισμός επικρατεί στους πολίτες μετά τα τρία περιστατικά θρομβώσεων που παρουσιάστηκαν στην Κρήτη, μετά τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της Astrazeneca.
Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο Καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Χρήστος Λιονής, ανέφερε πως πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα. «Κοίταζα δημοσιεύσεις και αναφορές προηγουμένως και υπάρχει μεγάλη συζήτηση στην παγκόσμια κοινότητα. Τρία είναι πολύ σημαντικά θέματα. Τι γίνεται με όσους έχουν κάνει την πρώτη δόση, αν πρέπει να κάνουν την δεύτερη δόση και ποιοι είναι οι κίνδυνοι. Είναι ένα μεγάλο θέμα. Αφορά την ολοκλήρωση ενός εμβολιασμού που ξεκίνησε τις δόσεις του εμβολίου που είναι προγραμματισμό και τις καθυστερήσεις. Η απάντηση δεν είναι εύκολη. Είναι αλήθεια ότι η θέση, η ευθύνη είναι στον εμβολιασμένο και στον προσωπικό γιατρό».
Ο κ. Λιονής επεσήμανε πως μιλάμε πάντα για μια περίπτωση πολύς σπάνιας επιπλοκής που μπορεί να είναι θανατηφόρα και να προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις, είτε είναι σε σπλαχνικά αγγεία είτε στον εγκέφαλο. «Η αφορμή δίνεται και από την περίπτωση των τριών περιστατικών που ανακοινώθηκαν στην Κρήτη. Η οποιαδήποτε βιβλιογραφία είναι ότι η τεκμηρίωση της σχέση του σπάνιου συνδρόμου με τη δεύτερη δόση δεν είναι μεγάλη. Ο κίνδυνος για όσους έκαναν την πρώτη δόση και δεν εμφάνισαν επιπλοκή, στη δεύτερη δόση φαίνεται ότι ο κίνδυνος είναι σπάνιος».
Τόνισε δε, ότι η πιθανότητα εμφάνισης του σπάνιου συνδρόμου σε κάποιον που έκανε την πρώτη δόση χωρίς επιπλοκές είναι σπάνια, δηλαδή ένα προς ένα εκατομμύριο ενώ πρόσθεσε πως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα πρέπει να δώσει το δικαίωμα επιλογής, σε άτομα κάτω των 50 ετών. «Χωρίς ακυρώσεις, χωρίς πέναλτι και τιμωρίες».
Τέλος, ο κ. Λιονής ανέφερε πως ο κόσμος χρειάζεται ενημέρωση για τα πάντα και κυρίως για μετά τον εμβολιασμό.