«Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία» σχολίασε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Χρήστος Λιονής, με αφορμή τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό που ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης, ο υπουργός Υγείας.
O κ. Λιονής σημείωσε πως τα μηνύματα της πανδημίας δεν είναι πάντα εύκολο να υιοθετηθούν αμέσως. «Θέλουν διαδικασίες παιδείας, για να περάσουν από τους μεγαλύτερους στους μικρότερους και να θεμελιωθούν ως συμπεριφορές, ακόμη και ο σεβασμός του διπλανού που συχνά τον βλέπουμε και τον προσπερνάμε θέλει μια εκπαίδευση και μια παιδεία, που είναι το σημερινό μήνυμα. Δεν τελειώσαμε με την πανδημία, με την έννοια ότι δεν τελειώσαμε με τον ίδιο τον ιό και δεν τελειώσαμε κυρίως με την ευαλωτότητα. Αυτό που δεν έχουμε προσέξει ως Ελλάδα και ως σύστημα υγείας διαχρονικά, είναι η φροντίδα στους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους. Αυτούς που έχουν πολλαπλή νοσηρότητα, αν κοιτάξει κανείς τα δεδομένα θα δει ότι περίπου το 84-85% των θανάτων, αφορά άτομα άνω των 60 ετών. Η ευαλωτότητα όχι μόνο δεν έχει τελειώσει θα εξακολουθεί να δίδει θανάτους, όχι μόνο από τον κορωνοϊό, πρόωρους θανάτους και λόγω της φύσης των ίδιων των νοσημάτων».
Σύμφωνα με τον κ. Λιονή, το κύριο μήνυμα αυτή τη στιγμή είναι ένα σύστημα, για το οποίο συζητάμε αρκετό καιρό τώρα και την αναδιοργάνωση του αλλά και τον ρόλο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. «Θα πρέπει να κοιτάξουμε κυρίως τους ευάλωτους με ένα και μοναδικό στόχο, όχι να γλυτώσει ένα θάνατο αλλά να βελτιώσει την ποιότητα ζωής τους, αυτό που πολύ συχνά λέμε ευζωία. Είναι πολύ σημαντικό το μήνυμα και ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες. Εδώ και τώρα θέλουμε προτάσεις, που θα μελετήσουμε το αποτέλεσμα τους ιδιαίτερα σε αυτή την ομάδα ευάλωτων ηλικιωμένων και των ανθρώπων με πολλαπλή νοσηρότητα και για τον κορωνοϊό. Ακόμη και αν περάσαμε σε ενδημικά κύματα θα εξακολουθήσει να απασχολεί κοινότητες, Περιφέρειες και νησιά ολόκληρα. Θα χρειαστεί να κρατάμε τα μέτρα όχι όπως τα βλέπει η διακυβέρνηση αλλά η συμπεριφορά μας. Το μήνυμα τώρα είναι κυρίως στην αλλαγή της συμπεριφοράς, αυτά τα παλιά μηνύματα πρέπει να υπογραμμίσουμε».
Πρόσθεσε δε, πως θα πρέπει για πολλούς και διάφορους λόγους, το μήνυμα που αναφέρει «άντε δεν πειράζει τι θα πάθω αν κολλήσω» δεν πρέπει να περάσει. «Αν κολλήσω μπορώ να μεταφέρω τον ιό χωρίς προστασία. Παράκληση και υπογράμμιση, μαζί με τον εμβολιασμό η πιο αποτελεσματική στρατηγική για να μειώσει κανείς το φορτίο με θανάτους και βαριά νόσηση, είναι η διατήρηση των προστατευτικών μέτρων. Με το πρώτο κρυολόγημα ή αίσθημα πονόλαιμου ας θεωρήσει ότι μπορεί να είναι λοίμωξη από κορωνοϊό. Έχει μεγάλη σημασία η γρήγορη αυτοαπομόνωση ακόμη και μετά την απελευθέρωση των μέτρων. Από τη στιγμή που ο ιός είναι ανάμεσα μας. Όταν επισκεφθούμε άτομα με χρόνια νοσήματα, ηλικιωμένους συγγενείς και φίλους να φοράμε τη μάσκα μας ακόμη και αν είμαστε εμβολιασμένοι, ιδιαίτερα σε κλειστό χώρο».
Κλείνοντας, ο κ. Λιονής αναφέρθηκε στην Σανγκάη λέγοντας πως είναι πολύ δύσκολο να κρίνει κάποιος από μακριά τι γίνεται. «Η αλλαγή της συμπεριφοράς, πρέπει να είναι ένα μέρος της παιδείας που θα ξεκινήσει από την οικογένεια και το σχολείο στη χώρα μας που μιλάμε εδώ και τόσες χιλιάδες χρόνια. Η δημοκρατία, τα πρόσωπα πρέπει να λειτουργήσουν κάτω από αρχές και κανόνες που δεν θα είναι αποτέλεσμα επιβολής αλλά ελεύθερης απόφασης. Έχουμε μαρτυρίες και δεδομένα ότι ακόμη και μετά το ποσοστό δράσεων αυξήθηκε το ποσοστό των καπνιστών στην Ελλάδα, μετά από μια σύντομη κάμψη. Η πορεία του καπνιστή είναι συνήθεια, ξέρουμε με τι σχετίζεται, που σημαίνει ότι δεν προσδοκούμε μεγάλες αλλαγές ούτε με νομοθετήματα ούτε με μέτρα ούτε με κυρώσεις. Παρόλο που δεν τις ενθαρρύνω πρέπει να κουβεντιάσουμε, για τις σοβαρές διορθωτικές και μεγάλες αλλαγές στο πλαίσιο ενός άλλου κοινωνικού σχεδιασμού».