Λινού: Τριψήφιος ο αριθμός νεκρών τις επόμενες 10 ημέρες

Πρέπει να διαβάσετε

Σταθερά σε τριψήφιο αριθμό νεκρών και αυξημένο αριθμό κρουσμάτων και διασωληνωμένων εκτιμά ότι θα παραμείνει η χώρα πιθανότητα για τις επόμενες επτά με δέκα μέρες η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού. «Αυτά τα νούμερα των τελευταίων ημερών εκφράζουν το επίπεδο της πανδημίας στη χώρα μας πριν από 15 – 20 μέρες. Επομένως, ελπίζουμε επειδή τα ανακοινωθέντα κρούσματα είναι σχετικά λιγότερα – αν αυτό επιβεβαιωθεί και δεν είναι αντίστοιχα του Σαββατοκύριακου – να έχουμε το επόμενο 15νθήμερο μείωση των σοβαρών κρουσμάτων όπου απαιτούν νοσοκομειακή περίθαλψη».

Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από παράταση του lockdown

Σε ό,τι αφορά τα περιοριστικά μέτρα που βρίσκονται ήδη σε ισχύ τις τελευταίες βδομάδες η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ τόνισε ότι «δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την παράταση για μία με δύο εβδομάδες του lockdown μέχρι να δούμε πολύ σοβαρή μείωση των κρουσμάτων. Αν δεν δούμε πολύ σοβαρή μείωση των κρουσμάτων με μελέτες που να περιγράφουν την κατάσταση σε όλη την επικράτεια δεν μπορούμε να κάνουμε τα μέτρα πιο ήπια», προσθέτοντας ότι ούτε το lockdown μας σώζει ούτε η άρση του αν δεν εφαρμοστούν τα πέντε βασικά μέτρα που είναι:

  • η μάσκα παντού σε όλους τους χώρους,
  • η τήρηση των αποστάσεων,
  • η υγιεινή χεριών,
  • η αξιοποίηση του υπαίθριου χώρου,
  • ο σωστός εξαερισμός όλων των εσωτερικών χώρων και
  • η αξιοποίηση περισσότερων τεστ.

Με 1.000 σημεία εμβολιασμού θα υπάρξουν νέα κρούσματα λόγω συνωστισμού

Σχολιάζοντας το σχέδιο εμβολιασμού της κυβέρνησης που ανακοινώθηκε πρόσφατα, η κυρία Λινού εκτιμά ότι ενδέχεται να δημιουργηθούν νέα κρούσματα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εμβολιασμού λόγω συνωστισμού αν το εμβόλιο είναι της PFIZER και έχουμε μόνο 1.000 σημεία εμβολιασμού σε όλη τη χώρα. «Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε σημείο θα έχουμε κατά μέσο όρο 100 με 150 εμβολιαζόμενους τη μέρα, γεγονός το οποίο θα δημιουργήσει άμεσα μεγάλη συρροή. Άρα, θα πρέπει να δοθεί κάποια λύση γιατί αλλιώς με αυτό το σχέδιο θα προκύψουν νέα κρούσματα όταν ο κόσμος προσέλθει στο σημείο για να εμβολιαστεί». ‘

Όπως εξήγησε η ίδια, όταν έχεις σε 8ώρη βάση 20 άτομα, τα οποία θα πρέπει να εμβολιαστούν, αυτό δεν θα είναι εύκολο. «Πρέπει να γίνουν πιο πολλά τα σημεία ή να επικεντρωθούμε και σε άλλες μορφές εμβολίων που δεν απαιτούν θερμοκρασία κάτω από 70οC, ενώ θα πρέπει να υπάρξει οργάνωση για το ποιοι θα πάνε να εμβολιαστούν κάθε μέρα για να μην υπάρξει συνωστισμός στο χώρο εμβολιασμού».

Ανέφικτος ο εμβολιασμός του 70% του πληθυσμού μέχρι το Πάσχα αν η κυβέρνηση επιλέξει μόνο 1.000 σημεία

Η επιδημιολόγος του ΕΚΠΑ πρόσθεσε ότι είναι ανέφικτο να εμβολιαστεί το 70% του κόσμου (30% υπολογίζονται οι αρνητές) μέσα σε 3-4 μήνες από τότε που θα φτάσουν τα εμβόλια στη χώρα. «Αμφιβάλλω, πρακτικά, ότι μέχρι το Πάσχα θα μπορέσουμε να έχουμε τα εμβόλια και να εμβολιάσουμε τόσο μεγάλο πληθυσμό. Θες πρώτη δόση, θες δεύτερη δόση με ένα μήνα απόσταση και για να αποκτήσεις ανοσία θέλεις άλλες 15-20 μέρες. Επομένως θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος του εμβολιασμού ένα μήνα πριν το Πάσχα».

Δεν μπορεί να υπάρξει νόμος που μπορεί να κάνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό

Η κ. Λινού καλεί την Πολιτεία να αναλάβει πρωτοβουλίες εναντίον του αντιεμβολιαστικού κινήματος με πολύ σωστή και συνεχή ενημέρωση και με μελέτες που θα κατευθύνουν τους επιστήμονες στο πως θα επικοινωνήσουν με αυτούς τους ανθρώπους. Αν και οι πρόσφατες μελέτες κάνουν λόγο για ποσοστό 30-35% η κ. Λινού ελπίζει ότι το αντιεμβολιαστικό κίνημα δεν είναι τόσο μεγάλο. «Στη χώρα μας δεν υπάρχει κανένας νόμος που μπορεί να κάνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό και στις περισσότερες ευρωπαϊκές  χώρες δεν υπάρχει κάτι τέτοιο και με άλλα σοβαρά εμβόλια. Δεν ξέρω αν σε μια δημοκρατική κοινωνία μπορεί να υπάρξει κάτι τέτοιο. Είναι και θέμα νομικό και ηθικό και βιοηθικό».

Πότε υπάρχει κίνδυνος με τους αρνητές εμβολίων

Όπως είπε η κ. Λινού τα άτομα που αρνούνται να εμβολιαστούν αν είναι διάσπαρτα και σε πολλές περιοχές τότε μπορεί να μην έχει πολύ μεγάλη σημασία, κυρίως, επειδή τα εμβόλια που συζητούνται μιλάνε για 95% ανοσία. Αν δεν είναι  διάσπαρτα και είναι επικεντρωμένα στην ίδια περιοχή (π.χ. σε ένα μικρό νομό πολύ περισσότερα άτομα) τότε εκεί είναι επικίνδυνο για τη συγκεκριμένη περιοχή και η έξαρση θα είναι μεγάλη. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα προστασίας υποστήριξε ότι θα πρέπει να τηρηθούν ακόμη ένα-δύο μήνες και μετά τον εμβολιασμό αλλά και την συμπλήρωση του μέγιστου αριθμού εμβολιασμένων.

«Δεν ξέρω αν θα υπάρξει τρίτο κύμα πανδημίας»

Η κ. Λινού τόνισε ότι βρισκόμαστε στην αιχμή του δεύτερου κύματος το οποίο μπορεί να συνεχιστεί για μεγαλύτερο διάστημα. «Δεν ξέρω αν θα υπάρξει τρίτο. Είναι δύσκολο να προβλέψει κάποιος στη χώρα μας δεδομένου ότι δεν έχουμε στοιχεία της επίπτωσης της νόσου στο γενικό πληθυσμό».

Ολιγωρία στην εφαρμογή μέτρων τα οποία θα προλάμβαναν τα περιστατικά

Σχολιάζοντας την έκρηξη του δεύτερου πανδημικού κύματος η κ. Λινού εντοπίζει το πρόβλημα στην ολιγωρία εφαρμογής μέτρων και στην ανακοίνωση μέτρων τα οποία θα προλάμβαναν τα περιστατικά. «Και αυτό που δεν έγινε ήταν η τήρηση των αποστάσεων και η διευκόλυνση των ανθρώπων να τηρήσουν τις αποστάσεις και η καθολική εφαρμογή της μάσκας. Ένα μέτρο το οποίο δεν τηρείται επαρκώς είναι η εξασφάλιση φρέσκου αέρα σε κλειστούς χώρους, κυρίως, στους χώρους εργασίας με φυσικό αερισμό. Ήδη από τέλος Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου έπρεπε να εφαρμοστεί η καθολική χρήση μάσκας και η ταυτόχρονη τήρηση των αποστάσεων» κατέληξε.

Πηγή: ethnos.gr 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα