Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
15.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Λινού για μεταλλάξεις Όμικρον 4 και 5: Πολύ χαρακτηριστικό σύμπτωμα ο έντονος πονοκέφαλος που διαρκεί μέρες

Πρέπει να διαβάσετε

«Δεν είχαμε συνειδητοποιήσει στην αρχή πόσο σοβαρή είναι η Όμικρον 4 και η Όμικρον 5 του κορωνοϊού», λέει στο iefimerida.gr η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού.

Την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται εν μέσω ενός νέου επιδημικού κύματος, του έκτου κατά σειρά, που «σαρώνει» με χιλιάδες κρούσματα κάθε μέρα, η κυρία Λινού κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι νέες υποπαραλλαγές έχουν πιο λοιμογόνο δράση και είναι πιο μολυσματικές από τα αρχικά στελέχη της Όμικρον. Μάλιστα, φαίνεται ότι πλήττουν και το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα, προκαλώντας ακόμη και πνευμονία όπως είχαμε δει με άλλες μεταλλάξεις του ιού SARS- CoV-2 στο παρελθόν.

«Η αλήθεια είναι ότι οι νέες μεταλλάξεις, για τις οποίες τώρα αρχίζει να γίνεται συζήτηση, είναι πιο επιθετικές. Αρχικά πιστεύαμε ότι ήταν ανάλογες με την Όμικρον 2. Όμως, οι τελευταίες διεθνείς έρευνες αποκαλύπτουν το αντίθετο. Και όπως φαίνεται, όπως σε άλλες χώρες έτσι και στην Ελλάδα, δεν καταφέραμε να ελέγξουμε τη διασπορά», τονίζει η κυρία Λινού.

Στα ύψη οι δείκτες διασποράς του κορωνοϊού

Η άρση των μέτρων λόγω της ύφεσης των κρουσμάτων των περασμένο Μάιο αλλά και ενόψει θέρους, σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των πολιτών, οδήγησε στην εκτόξευση των δεικτών που σύμφωνα με την Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, ξεπερνούν αυτή τη στιγμή τα όρια μεγάλης διασποράς που έχει θεσπίσει η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και το αμερικανικό CDC.

«Δηλαδή, ο δείκτης θετικότητας κυμαίνεται μεταξύ 8 και 10 καθημερινά, ενώ θα έπρεπε να είναι κάτω από 5. Και ο αριθμός των κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμό ενώ θα έπρεπε να είναι κάτω από 100 στις περισσότερες είναι πάνω από 100 και πολύ συχνά πλησιάζει το 400. Ιδιαίτερα στα νησιά μας υπάρχει πολύ μεγάλη διασπορά. Τα πράγματα είναι δύσκολα…», αναφέρει.

Η Ο4 και η Ο5 μοιάζουν με τη Δέλτα σε ότι αφορά στις επιπτώσεις στην υγεία

Σε ότι αφορά στις επιπτώσεις στην υγεία, η Αθηνά Λινού λέει ότι «μελέτες δείχνουν ότι η Όμικρον 4 και η Όμικρον 5 μοιάζουν πιο πολύ με Δέλτα και τη Βήτα. Αυτό μας ανησυχεί και γι’ αυτό πρέπει άμεσα να επανέλθει η μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους και τα Μέσα Μεταφοράς. Δεν μπορούμε να μπαίνουμε στο αεροπλάνο χωρίς μάσκα. Το ίδιο στα τρένα και στα πλοία».

Σημειώνεται ότι με τις υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και Όμικρον 5 τα συμπτώματα για μία ακόμα φορά άλλαξαν και αφορούν και άλλα συστήματα. Η λοίμωξη covid 19 έχει σταματήσει να είναι μία καθαρή αναπνευστική λοίμωξη και εξαπλώνει την επίδραση της και αλλού. Ένα πολύ χαρακτηριστικό σύμπτωμα σε αυτές τις λοιμώξεις, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ο έντονος πονοκέφαλος που διαρκεί μέρες ενώ επιστρέφει και ο πυρετός ο οποίος σε πολλούς ασθενείς είναι υψηλός δηλαδή κοντά στους 38o C ή και υψηλότερος. Επίσης καταγράφεται πονόλαιμος, μπούκωμα, πολύ μεγάλη κόπωση και κακή διάθεση. Ωστόσο, πρέπει να είναι σαφές ότι κάθε ασθενής ανάλογα με το ατομικό, ιατρικό ιστορικό και αν έχει ή όχι εμβολιαστεί βιώνει τη λοίμωξη διαφορετικά.

Χρήσιμη, ανά περίπτωση, η 4η δόση του εμβολίου

Με τη μεγάλη της εμπειρία η Αθηνά Λινού επισημαίνει πως τα εμβόλια αποδείχτηκαν πολύτιμα και προτρέπει τους ανθρώπους, ειδικά τους ηλικιωμένους και όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, να κάνουν την τέταρτη δόση, τον δεύτερο, δηλαδή, κατά σειρά αναμνηστικό εμβολιασμό.

«Τα εμβόλια που έχουμε αυτή τη στιγμή στο «οπλοστάσιο» μας και τα οποία σχεδιάστηκαν για τα πρώτα στελέχη του κορονοϊού δεν μπορούν να εμποδίσουν τη μετάδοση των νέων μεταλλάξεων. Ωστόσο, εξακολουθούν να είναι πολύ αποτελεσματικά έναντι του κινδύνου της σοβαρής νόσησης και του κινδύνου του θανάτου», τονίζει.

Ειδικά οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο λόγω ηλικίας και υποκειμένων νοσημάτων πρέπει να επικοινωνήσουν από το πρώτη στιγμή με τον γιατρό τους ώστε να μπορέσουν να λάβουν τα αντιικά χάπια και σαφείς οδηγίες. Για να είναι δραστική η αντιική θεραπεία θα πρέπει να δοθεί τις πρώτες ημέρες έναρξης των συμπτωμάτων. Γι’ αυτό οι ασθενείς δεν θα πρέπει να υποτιμούν τα συμπτώματα και να κάνουν συχνά τεστ.

Τέλος, οι συστάσεις των ειδικών για χρήση της μάσκας όταν είμαστε με πολύ κόσμο και αποφυγή των συνωστισμών καθίστανται πλέον ακόμα πιο επίκαιρες από το γεγονός ότι οι καταγραφές των κρουσμάτων σε όλες τις χώρες και στην Ελλάδα ακολουθούν ανοδική τροχιά.

Παράλληλα, άρχισαν να αυξάνονται οι εισαγωγές ασθενών covid στα νοσοκομεία και οι νοσηλείες στις μονάδες εντατικής θεραπείες.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα